Kész a drogellenes stratégia

Hamarosan tárgyalhatja a kabinet a szakpolitikai programot.

Csókás Adrienn
2015. 05. 11. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a Nemzeti Drogellenes Stratégia kétéves szakpolitikai programja, a legsürgetőbb intézkedéseket tartalmazó anyag várhatóan még májusban kormány elé kerül – derül ki Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkárának Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő részére adott írásbeli válaszából. A 2015-re és 2016-ra szóló intézkedéscsomag legfőbb céljai közé tartozik a prevenciós programok hozzáférésének javítása, a kezelés, ellátás és felépülés rendszerének fejlesztése, továbbá a szenvedélybeteg-ellátórendszer kiegészítő támogatása, a drogrehabilitációban dolgozó szociális szakemberek továbbképzése. – A szakpolitikai program lehetőséget ad arra, hogy elérjük a hátrányos helyzetű fiatalokat, valamint kiemelten foglalkozunk a veszélyeztetett, sérülékeny fiatalokkal és csoportjaikkal – hangsúlyozta Rétvári Bence. Hozzátette: csak ebben a hónapban 155 millió forint keretösszegben írtak ki pályázatot a kábítószer-probléma megelőzésére és kezelésére, többek közt iskolai prevencióra és drogfogyasztással szemben alternatívát nyújtó programok támogatására. 2015-ben egyébként már 240 millió forintért hirdettek meg pályázatot a drogellenes harc jegyében, illeszkedve a stratégiában megfogalmazott célokhoz.

A politikus felidézte: a szenvedélybetegek alacsony küszöbű és közösségi ellátására milliárdos nagyságrendben költöttek az elmúlt években: 2010 óta minden évben egymilliárd feletti volt az állami ráfordítás, amit több tíz-, illetőleg százmilliós uniós pályázati pénzekkel is kiegészítettek. Kitért arra is, az Emmi javaslatára olyan laboratóriumi háttérrel ellátott terápiás jelzőrendszer beüzemeléséről is döntött a főváros, amely alkalmas az ismeretlen összetételű kábítószerek azonnali azonosítására, ezzel segíti a toxikológiai és sürgősségi osztályok munkáját. Emellett az utóbbi években bővítették a nappali és rehabilitációs ellátásban rendelkezésre álló szociális intézmények körét. Uniós forrásokból Szatymazon és Ráckeresztúron lehetőséget teremtettek a gyermek- és ifjúságaddiktológiai rehabilitációra.

Rétvári beszámolt arról is, hogy a fiatalok kábítószerekkel szembeni védelmét a családok megerősítése, s a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítása is szolgálja, amelyekre ugyancsak évek óta rendszeresen forrásokat nyújt a kormány. Ebben az évben például 60 millió forint keretösszegben jelent meg ilyen felhívás, a 2020-ig szóló Emberi erőforrás operatív program pedig nem kevesebb mint egymilliárd forintot szán a fenti célok magvalósítására.

A 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégia egyébként 2020-ig jelöli ki a kormányzati tennivalókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.