Korábban halnak a magyarok

Nő a daganat okozta halálozások aránya. Észak-Magyarországon a legrosszabbak a mutatók.

2015. 05. 07. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon 2013-ban a legtöbb ember a keringési rendszer betegségeiben halt meg, a második vezető haláloknak a daganatos megbetegedések számítanak. E két csoport az összes halálozás 76 százalékát teszi ki. A nők közül többen halnak meg keringési problémák miatt, mint a férfiak közül, a daganatos betegségek viszont – főleg a férfiak esetében – egyre nagyobb részét teszik ki a halálozásoknak. 2013-ban a nők 54,5 százaléka vesztette életét keringési rendellenességek miatt, míg a férfiaknak 44,6 százaléka. Daganatos megbetegedésekben viszont a nőknek „csupán” 23,4 százaléka, míg az erősebbik nem 29,2 százaléka hunyt el. Viszonylag magas az emésztőrendszer betegségeiben, az erőszakos eredetű halálokokban (férfiaknál 6,4 százalék), illetve a légzőrendszer betegségeiben elhunytak száma is.

Ezek a betegségek az összes halálozás 15 százalékát okozzák. Az elmúlt 14 évben a legjelentősebb javulás az erőszakos halálokok és az emésztőrendszer betegségeinél történt, de csökkent a keringési rendszer és a fertőző betegségek következtében elhunytak aránya is. Ezzel szemben számottevően emelkedett a légzőrendszeri betegségek okozta halálozások aránya és enyhe növekedés tapasztalható a daganatos halálozásokban is. 2000 és 2013 között Magyarországon a százezer lakosra jutó halálozások száma a férfiaknál csökkent, a nőknél viszont emelkedett. A férfiak körében 2013-ban magasabb volt a daganatos betegségekben, a légző- és az emésztőrendszer betegségeiben, valamint az erőszakos okok miatt elhunytak aránya, mint korábban, a nők között pedig sokkal gyakrabban vezettek halálhoz a keringési rendszer betegségei.

A magyar haláloki struktúra hasonló a fejlett egészségi kultúrájú országokéhoz, vagyis általában ugyanolyan betegségekben halnak meg a magyarok is, mint az Európai Unió többi országának polgárai, ám Magyarországon a vezető halálokokban többen és korábban halnak meg, mint másutt – írja a KSH. Leszögezik: Magyarország standardizált halálozási arányszáma 2010-ben az ötödik legmagasabb volt az uniós országok között, százezer lakosra 420-szal több halálozás jutott, mint a legjobb helyen álló Olaszországban. Az Európai Unióban százezer lakosra 595 halálozás jut, míg hazánkban 898,6. Az adatok szerint a magyar férfiak mutatói a kiemelt haláloki főcsoportok mindegyikében magasabbak, mint az EU-átlag: az emésztőrendszer betegségeiben meghaltak arányszáma 2,3-szorosa, a keringési rendszer betegségeiben meghaltak arányszáma kétszerese volt az EU-átlagnak.

Hatalmasak az országon belüli eltérések is, és az utóbbi 14 évben sajnos tovább nőtt a differencia az egyes régiók között. Míg Közép-Magyarországon jelentősen csökkent, Észak-Magyarországon stagnált a százezer lakosra jutó halálozások száma, és ezzel a halandósági hányadosa az országos átlaghoz képest romlott. A standardizált halandósági hányados (SHH) százalékos formában fejezi ki a régiók halandóságának országos átlagtól való eltéréseit. Ha egy régió halandósága magasabb az országos értéknél, akkor a hányados nagyobb, mint 100 százalék, ha az átlagosnál jobb a mutató, akkor kisebb ennél.

A legrosszabb helyzetű régió 2013-ban Észak-Magyarország volt 110 százalékos hányadossal, a legjobb helyzetű pedig Közép-Magyarország lett 92 százalékos mutatóval. Az elmúlt 14 évben Közép-Magyarország halandósága tovább javult, Észak-Magyarországé viszont romlott az országos átlaghoz képest, hiszen a két régió halandósági hányadosa közötti különbség 4 százalékponttal magasabb, mint 2000-ben. A halandóság területi különbségeinek hátterében a régió gazdasági fejlettsége, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés eltérő mértéke, illetve a társadalmi státus is állhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.