Lemondatnák a sportolók Gömöri Zsoltot

Már a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is hallatta hangját.

Győr Ágnes
2015. 05. 14. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dagad a botrány a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke körül. Csütörtökön már a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is hallatta hangját az ügyben. A szervezet közleményben fejezte ki szolidaritását azokkal a magyarországi paralimpiai bajnokokkal, paralimpikonokkal és parasportolókkal, akik szerda este nyílt levélben, csütörtökön pedig személyesen, a Magyar Sport Házában követelték Gömöri Zsolt lemondását, amiért az MPB elnöke és munkatársai – Deutsch Tamás fideszes politikus javaslatára – milliós támogatást kaptak végtörlesztésre és más, egyelőre nem ismert célokra.

A tiltakozók azt követelték, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vegye át az MPB ideiglenes irányítását az új elnökség létrehozásáig.Nyomatékosították továbbá, szeretnék, ha az ügyészség, az Állami Számvevőszék és a MOB azonnali vizsgálatot indítana. A parasportolók tiltakozópetícióját a Magyar Sport Házában Sas Sándor erőemelő adta át Gömörinek. A lemondásra felszólított MPB-elnök azonban jelezte, megvárja a felügyelőbizottsági vizsgálatot, addig – úgymond – nem szeretne az események elébe menni.

A devizahitelének végtörlesztésére vissza nem térítendő támogatást kapó, majd a közfelháborodás nyomán azt visszafizető Gömöri egyúttal tagadta, hogy körülbelül másfél millió forintot keresne havonta. Szerinte az összeg kevesebb, mint ennek a harmada. Arról is beszélt, hogy szerinte ez a magyar sportban nem kirívó, a középvezetői szint alsó kategóriájába tartozik. Volt ugyanakkor olyan paralimpiai sportoló (például Aranyosi Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező), aki védelmébe vette Gömörit, „hecckampánynak” minősítve a támogatás körüli botrányt.

A közelmúltban derült ki, hogy az MPB elnöksége 2012-ben Deutsch Tamásnak, a szervezet alelnökének a javaslatára ítélte meg Gömöri Zsoltnak a hárommillió forintos, vissza nem térítendő támogatást. Gömöri Zsolt kedden bejelentette, az összeget visszafizette az MPB-nek. Hozzátette, szerinte 2012-ben jogszerűen vette igénybe a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. (Gömöri egyébként a londoni olimpia után még 17 millió forint prémiumot is kapott.) Arról egyelőre nincs információ, hogy az MPB másik két munkatársa mire és mennyi pénzt kapott, és esetleg ők is visszafizették-e a támogatást. A botrány kapcsán többen a MOB 2012-es szervezeti átalakításának hiányosságaira hívták fel a figyelmet. Akkor az olimpiai bizottság sportirányítási rendszerét öt tagozatra osztották.

Az MPB és további három szervezet az úgynevezett Fogyatékosok Sportjáért Felelős Szakmai Tagozat alá került. Az utóbbi elnöke Deutsch Tamás, alelnöke pedig Gömöri Zsolt. A tagozat tíz főből álló döntéshozó grémiumába az MPB hat embert delegál. Ez azt jelenti, hogy a rendszer eleve biztosítja, hogy valamennyi szavazásnál meglegyen az MPB-nek a többsége. Lapunknak egy, a helyzetet közelről ismerő forrás rávilágított, hogy a tagozat az elmúlt években négymillió forinttal csökkentette például a Magyar Szervátültetettek Országos Sport-, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége működési keretét. Elgondolkodtató az is, vélte, hogy a paralimpiai bizottság csak a paralimpiai előkészületekre sokszorosát kapja annak, amit például a speciális olimpiai szövetség kap arra, hogy sportolói felkészüljenek a világjátékokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.