Mindenki imádta, mégis zárja kapuit a Flippermúzeum

A csaknem 150 egyedi, antik vagy modern flipperrel már csak pár hétig játszhatnak a látogatók.

Kuslits Szonja
2015. 05. 21. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, komoly összetűzésbe keveredett a budapesti Flippermúzeum tulajdonosa a NAV-val, ezért határozatlan ideig be kell zárni a világszinten is ritkaságnak számító, matuzsálemkorú, fából készült flippereket, évszázados játékokat is bemutató múzeumot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal úgy véli, a 2014 áprilisában és májusban ellenőrzött gépek nem felelnek meg a játékautomatákra vonatkozó előírásoknak. „Szerencsétlen dolog, hogy mind a mai napig a szerencsejáték-törvény alá tartoznak a játékautomaták, így a flipperek is” – mondja Pálfi Balázs, aki szerint ez komoly probléma.

Pálfi Balázs alapító-tulajdonos hat éve kezdte gyűjteni a flippereket, mára 145 gépet vásárolt saját költségén. Néhány közülük annyira ritka, hogy az Egyesült Államokból kellett Magyarországra szállíttatni nem kevesebb, mint kétezer dollárért, melynek a fele volt a szállítási költség. A múzeumban fából készült, kézzel festett különlegességek és az 1940-es évekből származó játékok is kipróbálhatók, de egy kis méretű, 1925-ös westernjátékkal is lövöldözhetnek a vendégek különböző fémtáblákra.

A flippereket 16 országból vásárolta meg Pálfi Balázs, a játékok többsége Nyugat-Európából érkezett, vannak köztük olyanok, melyekből már csupán néhány működő példány található a világon.

A különleges budapesti múzeum a külföldi turisták körében is hihetetlenül népszerű. Az elmúlt 13 hónapban például csaknem hatvan országból érkeztek ide, hogy néhány órán át ismét játszhassanak gyerekkoruk kedvenc flipperével. „Az emberek szeretik ezt a helyet, ahol csak értékelni lehet a múzeumot, ott mindenhol magas pontszámot érünk el, átlagban 4,9-et az 5-ből. A látogatók 50 százaléka külföldi, tehát a magyar érdeklődőkből sincs hiány. A korosztály nagyon vegyes, a 30–45 évesek még rengeteg flipperrel találkoztak gyermekkorukban, azt hittem, főleg ők jönnek majd, de úgy alakult, hogy a gyerekek is nagyon megszerették a flipperezést. Születésnapokat is tartottunk, és nyugdíjasok is szívesen jönnek. A nemek aránya is javult, 30–70 százalék a női–férfi látogatók aránya” – mondja a tulajdonos.

„Úgy éreztem, fontos, hogy megnyissam a múzeumot, és a nagyközönség is találkozhasson ezekkel a különleges játékokkal, hiszen nem csak magamnak vásároltam őket. Büszke vagyok a gyűjteményemre és örömmel osztottam meg másokkal, mivel ezzel nekik is örömet okoztam”– meséli Pálfi Balázs, aki azt is leszögezi, nem szeretne konfliktust szítani, reméli, mihamarabb sikerül rendezni a problémát a NAV-val.

A tulajdonos szerint a múzeum fenntartását csak őszinte rajongásból, nonprofit tevékenységként lehet csinálni, hiszen bár kis mértékben, de veszteséges. A havi mintegy 600 látogató által fizetett belépődíj nem tudja teljes egészében fedezni a rezsit, az alkalmazottak bérét és a gépek napi szintű szervizelését, restaurálását.

Az egyelőre ideiglenes bezárás miatt a Flippermúzeum két alkalmazottjának megélhetése is veszélybe kerül. „A gépek folyamatos szervizelést igényelnek, ahhoz, hogy zenéljen, villogjon, tökéletesen működjön mindegyik, két ember folyamatos munkája szükséges. A kialakult helyzet miatt most bizonytalanságban élünk, nem tudjuk, mi várható. Ha tartósan nem oldódik meg az ügy, akkor a kollégáimnak új munka után kell nézniük, mert már nem tudom alkalmazni őket” – mondja a tulajdonos.

Az adóhatóság a jegyárstruktúrát kifogásolta, álláspontjuk szerint a díjképzés nem egyezik meg az interaktív múzeumokéval, amelyek esetében a látogató a belépőjeggyel egyúttal megfizeti a múzeumban elhelyezett tárgyak használatát is. Ezt orvosolandó a tervezett nyitva tartásig, június 14-ig nem a korábbi 500 forintos belépő és 2000 forintos, kétórás – 250 Ft/15 perc – játékhasználatot biztosító rendszer lesz, hanem egységesen 2000 forint belépési díjat kérnek a látogatóktól. „Nem akarjuk, hogy ebből vita keletkezzen, éppen ezért igyekszünk a konszenzusos megoldásra” – így Pálfi Balázs. „A jegyáron túl egyéb problémákra is ki kell térni, de összességében szeretném, ha egy jó megoldás születne. Erre törekszem, nem kockáztathatom meg a többmilliós büntetéseket” – tette hozzá.

A NAV a flipperüzemeltetési szabályok megszegésére is hivatkozik. Arról, hogy ez pontosan mit takar, a tulajdonos annyit mondott, a múzeum nyitásakor az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapták az engedélyt, mint muzeális kiállítóhely. Az Emminek nem volt problémája a múzeummal, most az adóhivatal mégis másként gondolja. „Fókuszba kerültünk, a 2014. július 2-i döntésig folyamatosan próbáltunk egyeztetni, de végül bírósági ügy lett a dologból.”

A múzeum a NAV-tól 500 ezer forintos büntetést kapott, és a bírósági döntés utáni nyitva tartásával gépenként akár 120 ezer forintot kellene fizetnie a tulajnak, amit jelenleg elképzelhetetlennek tart. A Facebookon szerveződő, a Flippermúzeum bezárása ellen tiltakozó tüntetésekkel kapcsolatban Pálfi kifejtette: örül, hogy ennyi embert foglalkoztat a dolog, de alapvetően ő békét szeretne. Reméli, hogy ebből csak jó származik, de sem mint szervező, sem mint vonuló nem vesz részt az eseményeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.