Nem bírtak a rendőrök a rengeteg feljelentéssel

Legalábbis a pest-budai szervek erre panaszkodtak 1849–50 fordulóján. Sok ügynök a kiegyezés után is elkerülte a felelősségre vonást.

Veczán Zoltán
2015. 05. 16. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötetet – és Deák munkásságát – Pajkossy Gábor akadémikus ismertette, aki a könyv alapján elmondta: az 1849–67 közötti államrendőrség nagyon sok szempontból megfeleltethető az 1945 és ’89 között működő kommunista titkosszolgálattal, célja ugyanúgy a belső ellenség megfigyelése, felszámolása és a kémelhárítás volt.

A könyv kutatási területe elsősorban a magyar korona országait, ezen belül a szűkebb Magyarországot érinti, de kitér Erdélyre, Horvátországra, és a birodalom távolabbi tartományaira is. Szerencsére Bécsben, az egykori közös külügyminisztérium épületében megmaradtak az erre vonatkozó iratok – mondta az akadémikus, hozzátéve, hogy ennek ellenére a konkrét működés és állomány méretének feltárása elég nehézkes, ahogy a korhoz közelebb álló, nemzetközpontú történetírás sem szívesen taglalta a magyar történelem akkori mélypontjának tartott időszakot.

Deák könyve részletesen ismerteti az előbb Alexander Bach és Johann Kempen rendőrminiszter fémjelezte, majd 1860–61-től a kiegyezésig tartó nagy korszakokat, de magukkal az ügynökökkel is külön fejezetek foglalkoznak, köztük kiemelten a postai levélbontogatókkal. Emellett külön részt szentelt a történész a társadalom önvédelmi mechanizmusainak. Mint Pajkossy rámutatott, sok apró, hiányos részből „kirakósként rakta össze” Deák a könyv törzsanyagát.

Mint ismertette, 1780 és 1848 között a Polizeihofstelle, a Lajtán túli területek titkosrendőrségének hatásköre nem terjedt ki a magyar korona országaira, így csak titkos, illegális formában működhetett. A szervezet ekkori fő célja a politikai-kulturális elit és annak utánpótlása, a tanuló fiatalság megfigyelése volt. A magyar forradalom és szabadságharc kitörésével gyakorlatilag megszűnt létezni a hálózat, amelyet 1849-től Bach belügyminiszternek kellett újjászerveznie, ám abba nem sikerült „benyomni” a csendőrséget. Sőt, ennek vezetője, Johann Kempen gróf vette át rendőrminiszterként végül az egész állambiztonsági hálózatot egészen az 50-es évek végén bekövetkező bukásáig. Ezt követően a helytartótanács fennhatósága alá került a minisztérium egészen 1867 tavaszáig, amikor is Ferenc József magyar királlyá koronázása után a megmaradt jelentések anyagait Bécsbe szállították vagy megsemmisítették, az ügynököket pedig szélnek eresztették.

Az 1849-es hálózat más volt, mint a korábbi: már az egész társadalom megfigyelését célozta, ebben segítségére voltak a tapasztalt osztrák szakemberek, a hadsereg főparancsnokságának rendőri osztálya.

Deák, ahogy Pajkossy elmondta, néhány besúgó portréját is megrajzolta; eszerint a motiváció alapvetően a megélhetési kényszer, a karrierizmus, vagy a játszma iránt való fogékonyság volt, de nagyon sokan – az 1945 utáni terminológia szerint – „hazafias”, vagyis „birodalomfias” alapon vállalták, sokan díjazás nélkül.

Kempen nagy szolgálatot tett a kutatóknak azzal, hogy részletes adatbázist állíttatott fel az ügynökökről: ez mutatta, mennyire megváltozott az állomány az 1848 előttihez képest: több alacsony státuszú személy lett ügynök, nők, kereskedők, zsidók is részt vettek már a megfigyelésben, ahogy rengeteg állását vesztett hivatalnok és katona is. A levélbontogatókról, azaz a postai megfigyelőkről viszont először Deák írt összefoglalóan az 1848 és ’67 közötti időszakra vonatkozólag – emlékeztetett Pajkossy.

A legsikeresebb típust a „kétlaki” emberek jelentették, a „megtért forradalmárok”; sikeresek lehettek még azok, akik „másodállásban” váltak informátorokká, ők főleg hivatalnokok voltak. A rendőri területre „kiránduló” értelmiségiek viszont – még ha rövid távon sikert is hozott nekik – hosszabb távon többet vesztettek rajta. Emellett külön kategóriát képeztek a hivatásos kalandorok.

Néhány portrét is felvázol Deák Ágnes könyve: például a császáriak elől menekülve a Szent Koronát elásó Varga Istvánét, aki emigrációjából hazatérve szintén részt vett az ügynöki hálózat koordinálásában Nagyváradon; de hasonlóan kétlaki volt Ludassy Mór, aki egyébként például Deák Ferenc cikkeit foglalta össze, de a hatvanas években a bécsi rendőrminiszter és a magyar konzervatív körök bizalmasa is volt egyszerre, sőt Andrássy Gyula gróf sajtófőnöke is, bár az ő kettős életére – Vargáéval ellentétben – sosem derült fény.

A közvélemény jellemzően többre becsülte a számukat (az is elhangzott, hogy minden faluban van egy informátor, de a 20 ezres létszámot sem tartottak kizártnak), mindazonáltal a bizonyíthatóan fizetett, rendszeresen jelentő ügynökök száma – bár ez nyilván nem a teljes hálózatot jelenti – 167 főnyi volt csupán, ami csak némileg több az 1848 előttinél.

Mindenesetre a hálózat 1867-es felszámolásakor (az utolsó ügynököket Andrássy gróf bocsátotta el 1871-ben, amikor elfoglalta külügyminiszteri hivatalát) lett volna társadalmi igény az ügynökök leleplezésére, de a kormányok inkább fátylat borítottak a múltra. Azonban – egy későbbi rendszerváltással ellentétben – az itt ügynökként ismert figurákból jellemzően nem válhatott később országgyűlési képviselő, vagy egyéb hasonló potentát.

Az ügynökök számát a nézők soraiból vitatták, mondván, például Moson megyében a főszolgabírónak és a községi bírónak is volt egy-egy informátora. Fontosnak tartották megjegyezni még azt is, hogy az 1848-as magyar kormány nem szervezett titkosszolgálatot, de az 1867-es már igen, és nem is akármilyet: Ráday Gedeon nemcsak Rózsa Sándort fogta el, hanem a fél Balkánt behálózó informátorhálózatot is kiépített akkortájt. Andrássy pedig, aki a hivatásos ügynökökben nem bízott, szóban kérte a jelentéseket, ezért erről nem maradtak írásos feljegyzések.

A korabeli visszaemlékezések sűrűn emlegetnek női ügynököket, de a számuk a hivatalos források szerint nem volt túl nagy, nevesítve csak néhányan szerepeltek: például a Nemzeti Színház jegyszedőnője, vagy egy mosónő-testvérpár, akik házakhoz jártak mosni, így érintkezhettek magasabb körökkel; emellett sok ügynök jelentéseiben kitért rá, hogy 1-2 forintért pincérek, szobalányok adtak neki információt. A közvélekedéssel ellentétben a nyilvánosházak sem voltak a kémkedés boszorkánykonyhái. Pajkossy ekkor kitért Báró Inkey Eduárdné született Cibbini Matildra, aki Döblingből, Széchenyi Istvánról jelentett, és felelős lehet a gróf öngyilkosságáért.

A kor emberének alapélménye volt, hogy a falnak is füle van, akár otthon, akár köztereken is megfigyelés zajlik – válaszolta nézői kérdésre Deák –, ugyanakkor hiába tért be olykor tíz fogadóba is egy este egy-egy ügynök, a megfigyelés nem volt olyan intenzív, mint ahogy az átlagember érezhette. Ugyanakkor ez kiegészült a spontán feljelentésekkel, amelyekhez nem kellett beszervezett ügynöknek lenni, ebből pedig megdöbbentően sok akadt: mint Deák elmondta, 1849 vége és 1850 között a pest-budai rendőrség arra panaszkodott, hogy olyan sok feljelentést kaptak az állampolgároktól, hogy egyszerűen képtelen feldolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.