Nőtt a rendszeresen dohányzók száma

A magyar nők negyede, míg a férfiak harmada dohányzik rendszeresen.

2015. 05. 04. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati és az egészségügyi erőfeszítések ellenére sem sikerült jelentősen csökkenteni a dohányzók számát Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik, szemben a 2009-es 31 százalékos aránnyal. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2014-es, napokban nyilvánosságra hozott egészségfelmérése szerint a két időpont között azonban csak az alkalmilag cigarettázók aránya esett vissza, a rendszeres dohányosoké még nőtt is (2014-ben 28 százalék, 2009-ben 27 százalék gyújtott rá naponta). Jelentős a különbség a két nem dohányzási szokásai között: a nőknek csak kevesebb mint negyede, a férfiaknak viszont egyharmada tartozik a rendszeresen dohányzók körébe.

A különböző korcsoportokat tekintve jelentősen eltérnek a dohányzási szokások. A 15–18 évesek között a lányok 14 százaléka dohányzik, ugyanebbe a korcsoportba tartozó fiúknak viszont csaknem a negyede. A nőknél a következő két korosztályban (18–34, illetve 35–64 év közöttiek) jelentősen magasabb ez az arány, mint a fiatalkorúak körében, előbbiek 29, utóbbiak 27 százaléka rendszeres dohányzó. A 65 év feletti nőknek viszont már csak mindössze 7 százaléka tartozik ebbe a körbe. A férfiaknál a fiatal felnőtt korcsoportban (18–34 évesek) csaknem kétszer akkora, 42 százalék a dohányosok aránya, mint a fiatalkorúak között. Ez jelentős növekedést mutat a 2009-es 36 százalékhoz képest. A középkorúaknál nincs lényeges változás, 35 százalék a 2009-es 36 százalékához képest. Végül a legidősebb férfiaknak csak 18 százaléka szív rendszeresen cigarettát, és közülük szoktak le a legtöbben az elmúlt öt évben, amikor még 38 százalékuk dohányzott.

Összességében 2000 óta a férfiaknál 4 százalékos csökkenést mértek, a nőknél azonban stagnált a rendszeresen cigarettázók aránya, ezzel a férfiak harmada, a nőknek pedig negyede gyújt rá naponta.

Az Eurostat legutóbbi felmérése szerint a vizsgált európai uniós országok közül a magyar férfiak a középmezőnyben helyezkednek el, a nők viszont a második helyen állnak a negatív rangsorban, csak a görög nők dohányoznak náluk nagyobb arányban. A két nem között számottevők a különbségek, a dohányzó nők aránya lényegesen alacsonyabb, ám mivel a férfiak körében csökken ez a tevékenység, a nőknél viszont nem, a nemek közötti olló szűkül. Mindkét nem esetében az idősebbek dohányoznak a legkisebb eséllyel. Míg a nőknél a középkorúak számítanak a legnagyobb fogyasztónak, addig az erősebbik nem tagjai esetében a fiatalok és középkorúak közötti eltérés elhanyagolható. Érdekes, de a dohányzás szempontjából is nagyok az országon belüli regionális különbségek: a Dél-Dunántúlon cigarettáznak a legtöbben, ott a lakosság harmada gyújt rá mindennap, a Közép-Dunántúlon, illetőleg a Dél-Alföldön viszont csak a negyede.

Kimagasló a magyarok körében a dohányzással összefüggő halálozási arány is: az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint a százezer lakosra jutó standard halálozási ráta (SDR) Magyarországon több mint kétszerese (411,5) az EU-tagországok átlagának (192,7). Hazánkat csak a Baltikum két országa, Litvánia és Lettország, valamint Románia múlja felül ezen a téren. Jó hír ugyanakkor, hogy a hazai halálozási mutató értéke határozottan csökkent az elmúlt évtizedekben: 1980-ban még 566,24, 1990-ben 536,76, 2000-ben pedig 489,53 volt a százezer főre jutó, dohányzással összefüggő halálozási ráta Magyarországon.

A dohányzás bizonyítottan összefüggésben áll számos daganatos, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegség kialakulásával. Az anyák dohányzása emellett komplikációhoz vezethet a teherbeeséssel, a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban is, növeli a koraszülés és a bölcsőhalál esélyét is. A káros szenvedély emellett egyes fertőző betegségek esetében is szerepet játszhat: a HIV-fertőzöttek gyenge immunrendszerük miatt különösen veszélyeztetettek, ahogy a tbc-megbetegedésekből fakadó halálozások magas számához is hozzájárul a betegek dohányzása.

A KSH elemzése szerint a megromlott egészségi állapot nemcsak a dohányzó ember számára okozhat problémát, hiszen az egészségügyi ellátások gyakoribb igénybevételéhez, illetőleg a táppénzes napok számának emelkedéséhez vezethet, ez pedig jelentősen növeli a társadalmi költségeket is. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia (NFFK) célként fogalmazza meg az egészségkockázatos magatartási formák arányának mérséklését. A KSH megjegyzi, ehhez a kormányzás számára az egészségre káros termékekkel kapcsolatos tájékoztatás, tiltás vagy adóztatás szolgálhat eszközként a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.