Senki sem jelezte a veszélyt Kislétán

Egyetlen gyermekvédelmi feladatokat ellátó szereplő sem jelezte korábban, hogy veszélyben lehet családjában az a kislétai kislány, akit a szülei több mint egy éven keresztül tartottak bezárva.

2015. 05. 07. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három nappal azután, hogy megkerestük a gyermekvédelmi területért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát, a kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökséget, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt és a kislétai polgármestert arról érdeklődve, vizsgálják-e a felelősség kérdését a kislétai eset kapcsán, egy helyről végre válasz érkezett.

Lapunk azt kérdezte a kormányhivataltól, hogy mulasztott-e valaki a gyámhivatalnál, illetve a gyermekjóléti szolgálatnál, amiért nem vették korábban észre, hogy a gyermeket családja több mint egy éve embertelen körülmények között, bezárva tartja. A kormányhivatal válasza szerint sem a védőnői szolgálat, sem a házi gyermekorvos, sem a családsegítő szolgálat, sem a köznevelési intézmények nem jelezték a gyermek veszélyeztetettségét. Mint írják, a jelzőrendszeri tagok írásban vagy szóban értesíthették volna a gyermekjóléti szolgálatot a gyermek veszélyezettségéről, de ilyen jelzés nem érkezett. Bár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal arra a kérdésünkre továbbra sem felelt egyértelműen, hogy vizsgálják-e a felelősség kérdését, válaszukból az sejlik ki, hogy nem.

Azt hangsúlyozták ugyanis, hogy a jelzőrendszer legtöbb tagja az önkormányzatnál található. Arra ugyanakkor nem térnek ki, hogy a szociális és a gyámhivatal a kormányhivatal fennhatósága alá tartozik. A kormányhivatal kiemeli azt is, hogy amikor – lakossági bejelentés alapján – tudomásukra jutott a gyermek veszélyeztetettsége, azonnal léptek, és a gyermekjóléti szolgálat soron kívüli eljárásban kiemelte családjából a gyermekeket. A gyámhatóság ideiglenesen helyezte el őket, a családban nevelkedő öt gyermek közül kettő nevelőszülőhöz, három pedig lakásotthonba került. Arról is kérdeztük a kormányhivatalt, hogy a gyermeket korábban védelembe vették-e, hiszen esetében indokolta volna a különös figyelmet, hogy a családja tavaly márciusban magatartásproblémákra hivatkozva kivette őt az iskolából.

A hivatal úgy felelt: a köznevelési törvény szerint az iskola igazgatójának a magántanulóvá váláshoz csak akkor kell kikérnie a gyámhatóság véleményét, ha a tantestület nem engedélyezi a gyereknek a magántanulói státust, illetve hátrányos helyzetű tanuló esetén be kell szereznie a gyermekjóléti szolgálat véleményét. Arra, hogy ezúttal bekérték-e a gyámhatóság véleményét, nem adott egyértelmű választ a kormányhivatal. Megírtuk, legalább egy évig egy két négyzetméteres fűtetlen, világítás nélküli helyiségben tartotta bezárva családja a 11 éves kislányt, aki mindössze 21 kilogramm, vagyis alultáplált volt megtalálásakor. Az esetre úgy derült fény, hogy a gyerek a kis fülke ablakán keresztül vízért könyörgött, amit egy járókelő meghallott. A gyereket jelenleg kórházban ápolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.