Startol a családi csődvédelem

A jelzálogjogot az öt évig tartó eljárás ideje alatt nem lehet érvényesíteni.

Hajdú Péter
2015. 05. 22. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adósságrendezés akkor kezdeményezhető, ha a tartozás kettő- és hatvanmillió forint közé esik, nagysága a család rendelkezésére álló vagyonnál nagyobb, de nem haladja meg annak dupláját. További feltétel, hogy a visszafizetési határidő legalább három hónapja lejárt, és legkevesebb félmillió forint törlesztésével maradt el az adós. Első lépcsőben 2015 szeptemberétől azok a családok kérhetik a csődvédelmet, akiknek lakhatásuk kerülhet veszélybe, 2016 őszétől már minden olyan adós élhet vele, aki megfelel a törvényben rögzített feltételeknek.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet, a folyamatban lévő végrehajtást azonnal felfüggesztik az eljárás megindításakor, s új végrehajtást sem lehet indítani annak ideje alatt. A törlesztésre pedig részletes moratóriumot rendelnek el, továbbá a hitelezők csak az adósságrendezési egyezségben lefektettek szerint érvényesítheti követelését. Vagyis a jelzálogjogot az öt évig tartó eljárás ideje alatt nem lehet érvényesíteni.

Így van esély arra, hogy a család rendezni tudja anyagi gondjait. Az öt év elteltével az adósságnak jelentős részét, akár hatvan százalékát is elengedhetik a hitelezők. Ez alól kivétel a jelzáloggal érintett ingatlan adóssága. Vejkey Imre kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kiemelte, a jegybank adatai szerint az ezermilliárdos tartozásból 660 milliárdnyi összeg törlesztőrészleteivel már több mint egy éve késedelemben vannak az adósok. A baj nagyságát jól jelzi, hogy ezzel szemben a fedezetül szolgáló ingatlanok teljes értéke alig 570 milliárd forint. Vagyis az érintettek jelentős része teljesen kilátástalan helyzetben van.

A képviselő szavai szerint a csődvédelmet olyan adós kezdeményezheti, aki vagyonnal és a törlesztésre fordítható jövedelemmel rendelkezik, ami azonban nem elegendő ahhoz, hogy teljesítse fizetési kötelezettségét. A fennálló tartozás rendezése minden esetben állami felügyelet mellett zajlik, bíróság előtt, polgári nem peres eljárásban. Elsődleges cél, hogy az adós és a hitelező egyezségre jusson egymással a törlesztendő összeg visszafizetéséről, valamint annak ütemezéséről. Amennyiben az egyezkedés nem vezet eredményre, úgy a bíróság dönt az ügyben. A bíróság munkáját minden esetben családi vagyonfelügyelők fogják segíteni, akik egyben felügyelik majd az adós pénz- és vagyongazdálkodását.

(A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy meghatározhatják, mire költhet az adós, és mire nem.) De az esetleges visszaéléseket is nekik kell megakadályozni. A hitelezők követeléseinek nyilvántartása és annak kezelése szintén az ő kötelességük. De a vagyonfelügyelők készítik elő a magáncsődegyezséget is, és ők bonyolítják le a gyakorlatban. Végül az egyezségben nevesített vagyontárgyak jól ellenőrizhető és nyilvános értékesítése, valamint az így elért bevétel hitelezők közötti szétosztása is a feladataik közé tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.