Vasárnap eldől a Normafa hosszú távú sorsa

Offshore-koalíció? Belső hatalmi játszma? Végre összefogás valami mellett? Ki mond igent, ki nemet vasárnap a Normafa-népszavazáson – és mire? Lássuk!

2015. 05. 15. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy Normafánk van, nem szabad elrontani” – kiáltotta világgá március végén a Normafán Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester Áder János államfő társaságában. Biztos, hogy nagyítóval sem találni embert, aki e zengzetes mondattal nem ért egyet. Azonban a most vasárnapi helyi (kerületi) népszavazás előtt nem biztos, hogy minden érintett előtt annyira világos, hogy mire felel igennel vagy nemmel. Szemmel látható ugyanakkor, hogy a pártok majd mindegyike felsorakozott az igenek mellett, gyakorlatilag a Jobbik és a DK ellenzi csak a rekreációs övezet 5-8 évesre tervezett rendezési ötletét. Elöljáróban le kell szögeznünk, noha a XII. kerület (vagyon)kezelésébe tartozik a Normafa 2014 tavasza óta, korántsem biztos, hogy csak a helyieket érinti a kedvelt szánkózó-, futó- és sétál(tat)óhely ügye, nem véletlen, hogy Áder János is budapesti ügyként aposztrofálta a referendum kérdését.

De lépjünk is túl ezen. Haladjunk pragmatikusan a felmerülő kérdések erdejében!

„Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?”

Részletei itt, de röviden a következő alapvetéseket, szándékokat: a Normafa területét helyre kell állítani a Budai Tájvédelmi Körzet részeként, természetvédelmi területként, védett erdőként. Területének határai: Budakeszi, Zugligeti út, Szépjuhászné, Hegyhát út. Kiemelten fontos, hogy úgy legyen ténylegesen használható a Normafa, hogy a környékbeliek nyugalma se sérüljön.

A parkként használt, mégis erdő besorolású területet rengetegen látogatják úgy, hogy nincs meg az ehhez szükséges infrastruktúra. Nincs például WC, orvosi felügyelet, nincsenek öltözők, de nincs rendezve a környéken a parkolás sem, ezért hétvégén sokszor az erdőben, a természetvédelmi területen állnak a gépkocsik, ráadásul gyakoriak az autófeltörések is. Arra is volt példa, hogy szatírt fogtak el a környéken, és sajnos történtek erőszakos bűncselekmények is. Télen a rendezetlenség miatt előfordulnak súlyos síbalesetek. Gyakoriak a konfliktusok a sízők és a szánkózók közt, ha nincs hó, akkor pedig a biciklisták és a sétálók között van feszültség. Ezeket a problémákat mind meg szeretné oldani a terv. Ami ezek infrastrukturális hátterét illeti, a helyi önkormányzat játszótereket, csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint kulturált vécéket és biztonságos, környezetkímélő tűzrakókat is létesítene vagy felújítana. A közvilágítást is környezetbarát módon alakítják ki, a parkolásról már korábban írtunk. Térfigyelőkamera-rendszer is létesül.

Több mint tíz éve napirenden van már a kérdés, de a rendezést a tavalyi év végi ónoseső-kár így vagy úgy, de szükségessé tette. Első keretes írásunkban olvasható, miként hárult el ez elől minden akadály a népszavazásig, második keretes írásunkban pedig a részletkérdésekre is kitérünk.

Azonban nem mindenki számára szép és jó a normafai tervezgetés, noha a hetet a kezdeményezés legfőbb motorja, Pokorni Zoltán (polgármester, Fidesz–KDNP) egy nagy, közös, hegyi sajtótájékoztatóval kezdte Tüttő Kata helyi MSZP-képviselővel és Komáromi Zoltán Együtt-városatyával az oldalán (képünkön jobbról balra).

A Jobbik helyi képviselője is támogatja a következő évtizedbe átnyúló Normafa-programot, de nem állt végül Pokorniék közé a mikrofonok mögött. A párt választókerületi elnöke, Gyöngyösi Márton ráadásul kevéssel a tájékoztató után közleményt adott ki, melyben leszögezi, nemet kell mondani „a Fidesz és az MSZP Normafa-projektjére, ( ) a Fidesz és a balliberálisok immár kéz a kézben harcolnak a magánérdekeket szolgáló építkezésekért és a közpénzek offshore-cégekbe történő pumpálásáért”. Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője szerdán szintén a „nem” szavazat behúzására buzdított sajtótájékoztatóján, mondván, zöldfejlesztésekhez nincs is szükség törvényre, ami viszont csak előjogokat betonoz be. Azt is kérte, a kormány határolódjon el a XII. kerületi „offshore-nagykoalíciótól”.

A politikai ellenzék táborának másik tagja ebben az ügyben a Demokratikus Koalíció, amely úgy érvel, ez a népszavazás csak a fideszes belharcban használható egyik eszköz, ehhez asszisztálnak egyes ellenzéki pártok is. „Nem veszünk részt a maffiakormány hatalmi játékaiban”, húzzák alá Gyurcsány Ferenc pártjában, remélve, hogy Pokorni mostani ellenzéki segéderői átgondolják „mosolygós” álláspontjukat. A Demokratikus Koalíció rendkívül sajnálja, hogy a Fidesz politikusainak csak akkor jut eszükbe a népszavazás, ha az személyes érdekeiket szolgálja. A DK – és álláspontjának artikulálója, Kerék-Bárczy Szabolcs – ezért úgy véli, a kerületieknek élniük kell a lehetőséggel és nemmel kell szavazniuk a kizárólag Pokorni érdekeit szolgáló népszavazás zavaros kérdésére.

Interjú Pokorni Zoltánnal a Lánchíd Rádióban:

A városvezetés hétfőn azt is bejelentette, a voksoláson részt vevők szava szerint jár el a Hegyvidék, így akármekkora is a részvétel, ha az igenek többségben lesznek, végrehajtják a kerület határozatát, a nemek túlsúlyra kerülése esetén pedig el fogják vetni azt. Tüttő Kata (MSZP) mindenesetre bízik abban, hogy a jövőben több kormányzati döntést előz meg hasonló végiggondolás, társadalmi konzultáció.

A Normafa rehabilitációját – megvalósulása esetén – a központi költségvetésből finanszírozzák, 6,9 milliárd forint lehet a bekerülési költség, azonban a fogaskerekű megújításának 20 milliárdos összköltsége ebben nincs benne, erre ráadásul uniós pénzt is várnak.

A szavazásra 47 913 fő jogosult, reggel 6 és este 7 óra közt lehet voksolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.