Áder szerint kézzelfogható a klímaváltozás

A köztársasági elnök úgy véli, az eredményes tárgyaláshoz a legnagyobb szennyezők megállapodására lenne szükség.

MTI
2015. 06. 11. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő a 25 éves Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) ülésén kiemelte: az itt dolgozó munkatársak, szakértők már 25 évvel ezelőtt felhívták a figyelmet a környezeti fenntarthatóság problémájára, és a következő években is következetesen megtették ezt.

Áder János köszönetet mondott a környezetvédelmi központ munkatársainak a sikeres programok elindításáért és megvalósításáért, az elmúlt 25 évben megvalósított szemléletformálásért, a technológiaváltás elősegítéséért, a korszerűbb szabályok ösztönzéséért és az új intézményformák kitalálásáért.

Hangsúlyozta: a regionális központ elmúlt 25 évét értékelve több programot ki lehetne emelni. Ezek között említette azt a kutatást, amely a légszennyezésnek a gyermekkori légzőszervi betegségekkel való összefüggését taglalta, vagy amelyik azt vizsgálta, hogy a környezeti és biztonsági kockázatokat hogyan lehet regionális együttműködési lehetőségekké átfordítani.

A számos kutatás, tanulmány közül Áder János kiemelte azt az egyszerre nemzetközi, európai és magyar vizsgálatot, amit az Európai Unió is támogatott, s ami a Kárpát-régió klímaváltozását vizsgálta (CarpathCC Climate Change Framework Project). Ez a szomszédos országok közötti együttműködést is jól szimbolizálta – tette hozzá.

A projekt a következő 30-50 év távlatában 1-3 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedéssel számolva vizsgálta a változás környezeti, erdőgazdálkodási, növénytermesztési vagy a turizmusra gyakorolt hatásait, és javaslatokat fogalmazott meg a veszélyek elhárítására a földhasználat, a vízgazdálkodás és az erdőgazdálkodás területén – mondta. Közölte, hogy a projekt sikeresen zárult, és kedvező volt a nemzetközi fogadtatása, ami a folytatás lehetőségét is felveti. Reményét fejezte ki, hogy a folytatáshoz, ami még alaposabb kutatást eredményez, az unió is támogatást ad majd.

Szólt arról is, hogy a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ 25 évvel ezelőtti megalakulásakor senki sem gondolta, hogy 2015-ben a várható természeti katasztrófák számának óriási növekedéséről, a globális felmelegedés következményeiről, a jégtakaró olvadásáról, az óceánok savasodásáról, az élelmiszer-termelési és ellátási problémák fokozódásáról, vagy vízellátási problémákról fogunk beszélni.

Rámutatott, hogy ez nem egy sci-fi történet, hanem az ENSZ legutóbbi jelentésének összefoglalója. Szavai szerint a szemünk előtt játszódó klímaváltozás hasonlít az ózonlyukkal kapcsolatos történethez: az is tagadással kezdődött, hosszas halogatással, felelősségelhárítással folytatódott, majd jöttek a politikusok rövidlátó nyilatkozatai. A beismerés után éveken keresztül „tipródtunk-totyorogtunk” a probléma megoldása körül, míg az 1987-es montreali megállapodást követően betiltották a CFC, azaz az üvegházhatású gázokat – mondta.

Áder János szerint ismét a tipródás és a totyorgás stádiumában vagyunk, és csak remény van arra, hogy Párizsban megállapodnak a klímavédelemről, és azt gyors cselekvés követi.

Úgy vélte, akkor lehet Párizsban eredményesen tárgyalni, ha a legnagyobb szennyezők megállapodnak egymással, ebben kiemelt szerepe van az Egyesült Államoknak és Kínának. Az államfő arra kért mindenkit, hogy akinek van erre befolyása, próbálja meg az amerikai vagy a kínai döntéshozókat meggyőzni arról, hogy a korábban megkötött megállapodásukat egészítsék ki a tavaly év véginél ambiciózusabb célokkal. Ehhez az EU örömmel fog csatlakozni, és a többi nagy szennyezőnek sem lesz más választása, minthogy kövesse őket – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.