Áttörés a gyermekhospice-ellátásban?

A Tábitha Ház orvos igazgatója szerint a szülők tehermentesítését is finanszírozza majd az állam.

2015. 06. 29. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekhospice-ellátással foglalkozó szervezetek többsége egyetért a szakmai minimumfeltételek kidolgozásával és azzal, hogy ezek teljesítésével lehetővé válik majd a gyermekhospice-ellátás állami finanszírozása, valamint a jövőben egy országos gyermekhospice-hálózat kialakítása – nyilatkozta lapunknak Benyó Gábor, a törökbálinti Tábitha Ház orvos igazgatója. A szakember – aki a Magyar Hospice Palliatív Egyesület alelnöke is – részt vett a minisztériumi egyeztetéseken és a szakmai minimumfeltételek kidolgozásában. Szerinte a készülő jogszabály áttörést hozhat majd a gyermekhospice-ellátásban. Mint mondta, nem kell félni attól, hogy a jogszabályhoz és az állami finanszírozáshoz kapcsolódó minimumfeltételek egyetlen rászoruló gyereket is kizárnának a támogatott ellátottak köréből. A hírekkel ellentétben a készülő törvény nemcsak az életvégi ellátást, de az életet rövidítő, illetve veszélyeztető betegségeket is a gyermekhospice-ellátás részévé teszi, ahogy a gyógyíthatatlan beteg gyerekek családjának ellátását is.

Benyó szerint nem szigorodnak majd az ellátásra vonatkozó feltételek, de azt tudomásul kell venni, hogy a gyógyíthatatlan betegek ellátásához is képzett szakemberekre van szükség. Minimumfeltételként 10 ágyig egy orvos alkalmazását írja majd elő a jogszabály, és szintén 10 ápolási ágyig bezárólag 12 ápolót kell alkalmazni a korábbi 14-gyel szemben. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyszerre kell jelen lennie ennyi szakembernek az intézményekben, csak azt, hogy ekkora állománnyal kell rendelkezni, az alkalmazottak műszakok szerint elosztva dolgoznak majd a házakban. Egy 80 órás palliatív tanfolyam elvégzését továbbra is előírja a jogszabálytervezet a területen dolgozó szakorvosoknak. A nővéreknek 40 órás palliatív alaptanfolyamot kell elvégezniük, a pszichológusoknak és gyógytornászoknak pedig gyermekellátási tapasztalattal kell rendelkezniük, hiszen a gyógyíthatatlan beteg gyermekek ellátása speciális szaktudást igényel. A szakember leszögezte: egyetlen szolgáltatót sem zárnak ki az állami finanszírozásból, a lehetőség ugyanis bárki előtt nyitva áll, hogy teljesítse a feltételeket, amelyek véleménye szerint nincsenek a szükségesnél magasabban megállapítva. Leszögezte: a beteg gyermekek speciális ellátásában nagy szükség van a civil szerepvállalásra, de egészségügyi szakemberek, orvosok és ápolók nélkül kivitelezhetetlen a szakszerű ellátás.

Mint arról korábban beszámoltunk, elkészült az a kormányrendelet-tervezet, amely államilag támogatottá teszi az eddig magánfinanszírozásból működő gyermekhospice-ellátást. Az egyik legismertebb ellátó, a pécsi Dóri Házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke azonban lapunknak úgy nyilatkozott, őt kihagyták az egyeztetésekből. Gyura Barbara a félelmei között említette, hogy a készülő jogszabály nem őket segíti majd, hanem a palliatív klinikai osztályként működő életvégi ellátást, amely kimondottan az orvosi ellátásra koncentrál a szülők tehermentesítése, a gyerekek életének színesebbé tétele helyett. Ha azonban ez így lesz, akkor a 16 ezer gyógyíthatatlan beteg gyermekből csupán mintegy 200 kicsi lesz jogosult az államilag támogatott ellátásra, vagyis a végstádiumban lévő, többnyire daganatos betegek.

A gyermekhospice-házak szolgálata a gyógyíthatatlan betegség diagnosztizálásával kezdődik, és a gyászban is tart. A gyermeküket elveszítő szülőknek igyekeznek segítséget és vigaszt nyújtani. A kis betegeket sem csupán ápolják: küldetésük, hogy álmokat váltsanak valóra, és ezzel boldoggá tegyék, illetve akár meghosszabbítsák a gyerekek életét. A házak nem csupán életvégi ellátást nyújtanak, hiszen vannak olyan betegségek is, amelyeket ugyan nem lehet gyógyítani, de – legalábbis rövid távon – nem halálos kimenetelűek. A pécsi Dóri Ház 2010-ben jött létre. A törökbálinti Tábitha Ház eredetileg szintén a Szemem Fénye Alapítvány keretein belül üzemelt, ma már azonban a Tábitha Nonprofit Kft. működteti. Mindkét házban működik mentesítő ellátás, amelynek során a sokszor kimerült, csüggedt szülőktől egy időre átveszik a gyermek ápolását és felügyeletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.