Úgy tűnik, Budapesten is helyreáll a hamburger becsülete; alig bújtak ki a földből a hagyományos – vagy hagyományteremtő – hamburgerek sütödéi Budapesten, máris fesztivált, evő- és készítőversenyt szervezhetnek a főváros egyik legmenőbb kiállítóhelyén. A harmadik Hamburger Days ráadásul már nem is csak egy hétvégés, hanem mindjárt négynapos. Kissé félénken, de már a csütörtöki nyitónapon kimerészkedtünk, és a munkaidő ellenére döbbenetes mértékű érdeklődéssel találkoztunk a Millenáris Park déli felében.
Mielőtt körbementünk, jó tanuló módjára alaposan rákészültünk a hamburgerre, és nem csak azzal, hogy gyakorlatilag nem ettünk fél napja, hanem „tudományosan” is. Feltétlenül érdekeltek minket például olyan kérdések, hogy hol van a hamburger Neander-völgye, illetve hogy mikor történt az „ősrobbanás”. Nos, akármennyire is kapirgálunk a képzeletbeli spaklival, legfeljebb az időbeli első hamburger születésének megtippelésére vállalkozhatunk.
Az ókori Rómában a kezdetleges emeletes üzletházak alagsoraiban aranykora lehetett a gyorsétkezésnek, és ezen ágazat szereplői gyorsan ki is kutyulták az első hasonló ételt: darált marhahúshoz sót és borsot tettek – már ekkor élt a keleti fűszerkapcsolat –, majd az elegyet egy crocaum nevű (fehérbor, olívaolaj) keverékkel gyurmázták össze és forrósították fel tűzön, vaslapon. Időben jóval később, a tatárjáráskor érkezett Európába a ma tatár bifsztekként ismert étel, ami német földön vált igen sikeressé. Hasonló technológiával gyártott húsgolyót az angliai Sandwich grófja, John Montagu, aki már két szelet kenyérke közé tette a kisütött darálékot, ami szintén meghódította Közép-Európát. A kenyeret akkor váltotta fel szép lassan a zsemle, amikor a kereskedővárosok éhes járókelő népe már nem akart feltétlenül egy helyben várakozva enni, kellett tehát valami, amiből nem potyog ki a hús, a zöldség és az egyéb finomságok. Az Atlanti-óceánt is már ebben a formájában „úszta át” az étel a 19. századi nagy kivándorlás időszakában, és mivel Hamburgból rengetegen keltek útra, a „jenkik” nem is sokat bíbelődtek azzal, hogyan nevezzék el a gyorsan fogyasztható és laktató finomságot. Az elterjedéshez azonban szükség volt a nagy gazdasági világválságra is, amikor 5 centes árával a legolcsóbb utcai étellé lépett elő, olyannyira, hogy a divathullámot meglovagló, akkoriban alapított McDonald’s is gyorsan átnyergelt hot-dogról a hamburgerre – azóta tudjuk, mi lett a brandből. Ma már persze nem csupán marhahúspogácsa kerülhet a zsemlébe, és az alakjukra és gyomrukra kényesebb fogyasztókat is kiszolgálja a hamburgeripar – így történik ez a budai Hamburger Days fesztivál evő- és készítőverseny esetében is.