Budapest ráharapott a legjobb hamburgerekre

Akar 8 perc alatt 100 ezer forintot keresni? Csak meg kell enni úgy 9-10 hamburgert! A Millenáris Park Hamburger Days fesztiválján jártunk.

2015. 06. 19. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Budapesten is helyreáll a hamburger becsülete; alig bújtak ki a földből a hagyományos – vagy hagyományteremtő – hamburgerek sütödéi Budapesten, máris fesztivált, evő- és készítőversenyt szervezhetnek a főváros egyik legmenőbb kiállítóhelyén. A harmadik Hamburger Days ráadásul már nem is csak egy hétvégés, hanem mindjárt négynapos. Kissé félénken, de már a csütörtöki nyitónapon kimerészkedtünk, és a munkaidő ellenére döbbenetes mértékű érdeklődéssel találkoztunk a Millenáris Park déli felében.

Mielőtt körbementünk, jó tanuló módjára alaposan rákészültünk a hamburgerre, és nem csak azzal, hogy gyakorlatilag nem ettünk fél napja, hanem „tudományosan” is. Feltétlenül érdekeltek minket például olyan kérdések, hogy hol van a hamburger Neander-völgye, illetve hogy mikor történt az „ősrobbanás”. Nos, akármennyire is kapirgálunk a képzeletbeli spaklival, legfeljebb az időbeli első hamburger születésének megtippelésére vállalkozhatunk.

Az ókori Rómában a kezdetleges emeletes üzletházak alagsoraiban aranykora lehetett a gyorsétkezésnek, és ezen ágazat szereplői gyorsan ki is kutyulták az első hasonló ételt: darált marhahúshoz sót és borsot tettek – már ekkor élt a keleti fűszerkapcsolat –, majd az elegyet egy crocaum nevű (fehérbor, olívaolaj) keverékkel gyurmázták össze és forrósították fel tűzön, vaslapon. Időben jóval később, a tatárjáráskor érkezett Európába a ma tatár bifsztekként ismert étel, ami német földön vált igen sikeressé. Hasonló technológiával gyártott húsgolyót az angliai Sandwich grófja, John Montagu, aki már két szelet kenyérke közé tette a kisütött darálékot, ami szintén meghódította Közép-Európát. A kenyeret akkor váltotta fel szép lassan a zsemle, amikor a kereskedővárosok éhes járókelő népe már nem akart feltétlenül egy helyben várakozva enni, kellett tehát valami, amiből nem potyog ki a hús, a zöldség és az egyéb finomságok. Az Atlanti-óceánt is már ebben a formájában „úszta át” az étel a 19. századi nagy kivándorlás időszakában, és mivel Hamburgból rengetegen keltek útra, a „jenkik” nem is sokat bíbelődtek azzal, hogyan nevezzék el a gyorsan fogyasztható és laktató finomságot. Az elterjedéshez azonban szükség volt a nagy gazdasági világválságra is, amikor 5 centes árával a legolcsóbb utcai étellé lépett elő, olyannyira, hogy a divathullámot meglovagló, akkoriban alapított McDonald’s is gyorsan átnyergelt hot-dogról a hamburgerre – azóta tudjuk, mi lett a brandből. Ma már persze nem csupán marhahúspogácsa kerülhet a zsemlébe, és az alakjukra és gyomrukra kényesebb fogyasztókat is kiszolgálja a hamburgeripar – így történik ez a budai Hamburger Days fesztivál evő- és készítőverseny esetében is.

Veégh Viktor, a fesztivál szervezője nagy lelkesedéssel meséli az MNO-nak a négynaposra hízott esemény nyitónapján, hogy paleó-, vegetáriánus, cukor- és laktózmentes hamburgereket is kóstolhat a látogató.

– Idén is Budapest legjobb helyei és hamburgerei vannak itt velünk, 22 készítő számtalan ételét meg lehet találni – osztja meg a legfontosabbakat Veégh, aki elégedett azzal, hogy már csütörtök ebédidőben is ilyen sokan ellátogattak a Millenáris Parkba. Úgy látja, Budapesten robbanásszerűen nő az érdeklődés a jó hamburger iránt, a magyar szendvicsek ráadásul a világ bármely pontján megállnák a helyüket – Amerikától Japánig. Valóban, még siitake gombás burgert is fogyaszthat az a japán turista, aki a napokban ide téved.

Az érdeklődés szózatával egyetért Máté János, a budai Finomító Kantin vezetője, aki egyike volt az első tíz fecskének, aki hamburgerezőt nyitott a fővárosban.

– Amint tudom, most már úgy 80-100 között lehet a hasonló éttermek száma Budapesten, de lehet, hogy már nem fog sokáig emelkedni ez a szám – bocsátkozott jóslatokba is a bárány-, grillkecskesajt- és Finomító-burgerrel érkezett üzletvezető, aki szombaton egy titokzatos halas szendviccsel igyekszik levenni a lábáról a zsűrit a készítők versenyén, melyen tavaly a harmadik helyen végzett. Az egészséges szendvicsek iránt érdeklődve megtudtuk, valóban szinte mindent meg lehet csinálni glutén- és laktózmentesen, de a gluténmentes zsemléből még nem lehet olyan tökéleteset készíteni, ami bárki elé odatehető.

A versenyre Balogh Dániel, a W35 konyhafőnöke is nagyon készül:

– A helyben sütött bucitól kezdve mindent mi magunk állítunk elő. Amit nálunk kapni lehet, arról nagyon keveset árulhatok el a konkurencia miatt, legyen elég annyi, hogy a szószunk 9-10-féle összetevőből áll, és van olyan erős burgerünk is, amely csak csiliből tartalmaz 6-8 félét. Húsból aztán van marhán kívül bárány és kacsa is, szezonálisan pedig halburgerrel is jelentkeztünk, ez lesz az idei versenyhamburgerünk is.

Balogh a többi versenyzőhöz hasonlóan tudja már, miről szól a szombati verseny: külön pontozzák a buci és a hús minőségét, a szószok összetevőinek arányát, és figyelik a tálalást, valamint az összhatást is.

A szombat 10 órakor kezdődő versenyen kívül, amikor is gazdára talál a Best Of Hamburger vándordíj – mint Veégh Viktor ecseteli –, 14 órakor a Spíler bisztró séfje a színpadon egyszerre kétszáz burgert készít majd el és oszt szét a látogatók között, de aki nem szeretne ilyen olcsón jóllakni, bátran benevezhet a 17 órakor kezdődő, 8 perces hamburgerevő versenyre. A fődíjért, ami idén százezer forint, tavaly és tavalyelőtt is 9 darab 10 dekás burgert kellett legyűrni, de Veégh szerint ez idén valószínűleg már kevés lesz.

A készítők között megpörgettük azt a kérdést is, hogyan látják a versenyt a gyorséttermi, jóval olcsóbb hamburgerekkel – nincs nagy egyetértés.

– Nem szoktam kritikával lenni senki felé, a gyorséttermeket sem ítélem el, megvan a közönségük De mivel nagyon sok úgymond kézműves hamburgeres jelent meg a piacon, úgy érzem, ezek előbb-utóbb szépen el fogják szipkázni a normális hamburgert kereső vendégeket – ez Balogh Dániel véleménye. A wasabis lazacburgerek világából érkező Varsányi Ferenc (üzletvezető, Spíler) a gyorséttermi hamburgerek kiszorítására semmiféle esélyt nem lát, és a hamburgerekkel kapcsolatos általános látásmód megváltozására sem lát jeleket. Tudja, a hamburger a köztudatban egészségtelen ételként él, de amit nem lehet elvitatni tőle, hogy végtelenül ízletes. A Spíler egyébként a szombati versenyre sem készül különlegességgel: a hétköznapokhoz akarnak hűek maradni, hogy a közönség igényeit tudják kielégíteni. Arra is Varsányi mutat rá, hogy hamburgert enni és akár azt társaságban el is készíteni igazi közösségi élmény lehet, a klasszikus hamburgerízre pedig rá kell szánni azt a plusz négy-ötszáz forintot.

A 22 készítő burgereit első körben a fesztivál látogatóival teszteltettük, a tőlük beérkezett vélemények alapján pedig a legjobb kettőt magunk is megkóstoltuk, hogy nekünk is meglegyen a külön kis házi hamburgerversenyünk, már a hivatalos előtt. Ennek eredményét az MNO videóriportjában láthatják.

A rendezvényre a belépés ingyenes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.