Gyorsabban érkezik meg a fizetés

Áttekinthető és költségkímélő árazást szeretne a jegybank.

Hajdú Péter
2015. 06. 10. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy igyekeztek kikerülni a bankok az utóbbi két-három évben bevezetett változtatások, a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel terheit, hogy megdrágították a pénzforgalmi szolgáltatásokat – mondta el a fizetési rendszerről szóló jelentést bemutató sajtótájékoztatón tegnap a jegybank igazgatója. Bartha Lajos tarthatatlannak nevezte, hogy egy-egy nagyobb tranzakciót – például lakásvásárlást – követően akár százezer forintos díjat is felszámolnak a bankok értékarányos díjazást alkalmazva.

Ez már csak azért is elfogadhatatlan, mert a bankok az ilyen tranzakciók után alig 12 forintot fizetnek. – Az ilyen és hasonló anomáliák kiküszöbölésére a nemzeti bank átlátható árazást szeretne látni – jegyezte meg az igazgató. Emellett az alapszintű bankszámla bevezetéséről is tárgyalnak a Magyar Bankszövetséggel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

A kártyahasználattal kapcsolatosan arról beszélt az igazgató, hogy ugyan a magyarok 72 százaléka rendelkezik bankkártyával, de a plasztikos vásárlások aránya messze az uniós átlag alatt van. A vásárlók még a nagyáruházak pénztárainál is alig 15-20 százalékban használják bank- vagy hitelkártyájukat. Pedig a Magyar Nemzeti Bank még az Európai Unió által szorgalmazott kötelezettség bevezetése előtt 0,2, illetve 0,3 százalékra csökkentette a bank-, illetve hitelkártyák után a kereskedők által fizetendő banki jutalékot.

Bartha Lajos azt is elmondta, hogy az elektronikus fizetés terjedése érdekében a kereskedőkkel és a bankokkal közösen ösztönző- programok beindítását tervezik. Ugyancsak az elektronikus pénzforgalmat segítik elő azok a fejlesztések, amelyeket a Magyar Posta vezetett be, illetve vezet be a jövőben. Ilyenek például a csekkekre nyomtatott QR-kódok, az okostelefonos átutalás, és a csekkbefizető-automaták üzembe állítása. Fontos fejlesztés, hogy a Giro-rendszer felgyorsításával szeptembertől már az utalástól számított egy órán belül a kedvezményezett számláján lesz az elküldött összeg.

A pénzforgalmi szabályok betartatása terén azonban még vannak hiányosságok. Az igazgató szerint hatékonyabb lett a pénzintézetek ellenőrzése, mióta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete beolvadt a Magyar Nemzeti Bankba. Az elmúlt időszakban több vizsgálatot folytattak, mint korábban, s a kirótt büntetések is megháromszorozódtak néhány év alatt. A bírságok nagyobbik felét már nem a jegybanktörvény megsértése miatt rótták ki, hanem a pénzforgalmi szabályok be nem tartása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.