Gyurcsányék feljelentik Lázár Jánost

A DK szerint 5,5 milliárdos kárt okozhat, hogy nyílt pályázat nélkül választották ki a trafikellátó cégeket.

MTI
2015. 06. 25. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Imperial Tabacco ajánlata nem felel meg a feltételeknek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a Imperial Tobacco Magyarország Kft. dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatok elvégzésére tett ajánlata nem felel meg a törvényi feltételeknek, alkalmatlan volt arra, hogy azt a nemzeti fejlesztési miniszter a koncessziós törvény alapján elfogadja.

 

A szaktárca közleménye szerint az ajánlatot, mint érvénytelent és értelmezhetetlent, elfogadás nélkül kénytelenek visszaküldeni az ajánlattevőnek.


Az NFM azt követően közölte ezt, hogy az érintett cégek szerdán közös közleményükben azt írták: nyílt pályázat hiányában az Imperial Tobacco Magyarország Kft. a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. támogatásával ajánlatot nyújtott be a központi dohányellátó disztribúciós feladatainak elvégzésére.

Varju László, az ellenzéki párt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében törvénytelennek minősítette, hogy a kormány a nagy dohánycégek 6 milliárd forintos ajánlata helyett „Lázár János hódmezővásárhelyi haverjának” 600 milliós ajánlatát fogadja el a koncesszióért.

„Lázár János érdekköre ellopta a teljes dohányipart, trafikostul, nagykerestül, mindenestül” – fogalmazott a DK-s politikus, hozzátéve: pártja eltörölné a teljes trafiktörvény-csomagot, újra koncessziómentessé téve a dohány kis- és nagykereskedelmet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) június közepén ismertette: 2015. november elsejétől a koncesszióra jogosult BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciuma végzi az egész ország területén a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet. A központi trafikellátó minden hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles lesz szerződést kötni. A nemzeti dohányboltok tulajdonosai a cash&carry (fizess és vidd) raktárakból a havi rendeléstől függetlenül, soron kívül is megvehetik a szükséges dohánytermékeket. A központi dohányellátó az állami bevétel mellett országosan közel 400 új munkahelyet is teremt – jegyezték meg.

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) pár nappal később felhívta a figyelmet arra, hogy országos szinten a dohányértékesítésben foglalkoztatott mindegy 1000-1200 embernek csak a harmadára lesz szükség az új rendszer felállásával, minimum 600 munkavállaló veszítheti el jelenlegi munkahelyét. Szerintük főként a területi értékesítésben dolgozók érintettek, illetve az ő munkájukat támogató háttérszemélyzet.

Többmilliárdos haszna lehet a trafikellátó koncessziót elnyerő két cégnek piaci szakértők szerint, mivel fúziójuk miatt nem lesznek versenytársak, és iparűzési adót sem kell fizetniük. Az üzletet felügyelheti Lánczi Tamás is, a Századvég korábbi vezető elemzője ugyanis nemrég került az egyik cég Magyarországi leányvállalatához. Habony Árpád londoni cégének ügyvezetője üzleti tapasztalat nélkül lett a British American Tobacco felügyelőbizottságának tagja, korábban a közigazgatásban dolgozott. Nem dohányzik – a többi közt ezért találták alkalmasnak a felügyelő-bizottsági tagságra a British American Tobaccónál Lánczi Tamást. A vállalat a Népszabadságnak cáfolta, hogy Lánczi kinevezésének köze lenne ahhoz, hogy a British American Tobacco a Tabán Trafikkal közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem monopoljogát az államtól.

Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke hétfőn „elfogadhatatlan, korrupt tranzakciónak” nevezte a fentieket, majd hozzátette: az államnak nincsen joga sok száz millió forintos vagy akár milliárdos adóbevételekről lemondani. A politikus azt is megjegyezte, egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy Lánczi Tamás, „Habony Árpád beosztottja” lett a British American Tobacco felügyelőbizottságának új tagja (a Századvég vezető elemzője márciusban került be a felügyelőbizottságba). A pártelnök csütörtökön tartott sajtótájékoztatójában már arra szólította fel a kormányt, hogy ne írja alá a dohány-kiskereskedelmi ellátásról szóló koncessziós szerződést a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciumával.

A párt szerint „itt hűtlen kezelés folyik”, ezért a párt az ügyben választ vár adatigénylési kérelmére, és amint az megérkezik, feljelentést tesznek a hatóságoknál. Szigetvári Viktor sértőnek és megalázónak nevezte, hogy eközben kiderült, a Continental Dohányipari Csoport vezetőjéhez, Sánta Jánoshoz került a Napi Gazdaság kiadójának 49 százaléka. Innen kezdve minden Magyarországon megvásárolt cigaretta „egy darab leütést, egy darab hazug betűt jelent a Napi Gazdaságban” – fogalmazott.

Végül azt követelte pártja nevében, hogy a British American Tobacco adjon választ arra, hogy Londonban bejegyzett, multinacionális tulajdonú vállalatként „miért asszisztál a Fidesz lopásához” Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.