Óriási összeget lopott az uniótól a bűnszervezet

84 ember – köztük az MVH két volt vezető beosztású tisztségviselője – ellen emelt vádat az ügyészség.

2015. 06. 03. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel azt közölte: a vezető beosztású vádlottak hivatali feladataik ellátása során észlelték, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan földterület van, amelyre a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet. A két vádlott 2012-ben elhatározta, hogy a mezőgazdasági támogatások igénylésének eljárásrendje ismeretében az ezekre a földterületekre járó támogatást további elkövetőtársak bevonásával, valamint hivatali helyzetükkel visszaélve jogellenesen megszerzik.

A széles körű kapcsolatokkal rendelkező elsőrendű vádlott a területalapú támogatás jogosulatlan megszerzésére egy bűnszervezetet épített ki, amelybe elsősorban a vele bizalmi kapcsolatban álló régi ismerőseit szervezte be. Ezeknek a bűntársaknak a feladatuk az volt, hogy további névleges igénylőt szerezzenek, akik közreműködésével a valótlan tartalmú támogatási kérelmeket benyújtották. A szervezők és névleges igénylők közreműködésükért az uniós támogatásból kaptak részesedést.

A vádlottak 2012-ben – öt jogosulatlanul igénylő cég közreműködésével – összesen csaknem 120 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A bűnszervezet 2013-ban már 46 cég, valamint 37 jogosulatlan igénylő magánszemély beszervezésével csaknem másfél milliárd forint támogatást igényelt jogosulatlanul. Ezt az összeget azonban már nem fizették ki nekik, mert időközben elindult a büntetőeljárás.

A más bűncselekmények mellett a vád tárgyává tett, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének törvény szerinti büntetési tétele öt évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés – olvasható az ügyészség közleményében.

Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Győri Járási Ügyészség vádat emelt 24 ember ellen, akik összesen 56 millió 700 ezer forint vagyoni kárt okoztak az állami költségvetésnek – tájékoztatta a megyei főügyész szerdán az MTI-t. Takács Péter közölte: az elkövetők 2010-ben a Mikrohitel programon keresztül jogtalanul igényeltek és használtak fel 3,5 és 7 millió forint közötti összegeket. A vádlottak a hitel megszerzésére gazdasági társaságokat alapítottak és vállalkozói engedélyeket váltottak ki, emellett hamis tartalmú értékbecslői nyilatkozatokat és hamis számlákat állítottak ki a fedezetként szolgáló ingatlanokról és a hitel felhasználásáról. A számlákat több esetben ugyanaz a vádlott állította ki. Az Európai Unió Phare programja és a magyar állam által közösen finanszírozott Mikrohitel program a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások által benyújtott célok megvalósulását segítette utófinanszírozás formájában. A legfeljebb 7 millió forintos hitel folyósításának feltétele az volt, hogy a beszerzések megtörténtét igazoló szerződéseket és számlákat bemutassák a Mikrohitel Alap kezelését végző, a megyeszékhelyeken található alapítványoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.