Térképen a budapesti olimpia helyszínei

A Groupama Arénában és a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg a labdarúgást.

MNO
2015. 06. 24. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogára. Tarlós István úgy fogalmazott: „megvan azért az esélye Magyarországnak. Nem nulla ez az esély, mint korábban” – utalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 reformprogramjára, amely az olcsóbb és kisebb olimpiák megrendezését támogatja. Elmondta azt is, hogy a NOB „óriási összegeket ad” az olimpiarendezésre, a maradékot az országnak és a fővárosnak kell majd előteremtenie.

A Figyelő birtokába jutott az a térkép, amely  a 2024-es budapesti olimpia tervezett helyszíneit ábrázolja. Az olimpiai lángot a Kvassay-zsilip és környezetében őriznék, ez lenne az Olimpiai Központ is egyben. A Groupama Arénában és a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg a labdarúgást, a Margitsziget adna otthont az öttusának és a vízilabdaversenyeknek. A szertornát, a ritmikus sportgimnasztikát a Papp László Sportarénába helyeznék. A Dagályban zajlana a vízi sportok olimpiája (úszás, műugrás, vízilabdadöntők), a Hungexpo kapná az ökölvívókat, az Óbudai-szigetet a strandröplabdások vennék birtokba, a Normafán szerveznék meg a terepkerékpár versenyeket.

Az elemzés nemcsak Budapestnek, hanem nagyon sok vidéki városnak is lehetőséget ad. Ennek oka az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 reformprogramja a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret enged a rendezőnek. A korábbi elemzések csak Balatonfüreddel (hosszútávúszó és a vitorlásversenyek), illetve Szegeddel (evezés, kajak-kenu) számoltak. A jelenlegi tervezetben Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Miskolc és Debrecen is szerepel. A vidéki városokban elsősorban labdajátékok selejtezőit rendeznék, de az összes olimpiai jegy negyede így is Budapesten kívüli helyszínre szólhatna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.