Tragédia és újjászületés

Titokban tartják, hogy kik kapják meg az elhunytak szerveit.

Kuslits Szonja
2015. 06. 17. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baleset napján a 13 éves Brigitta és a 9 éves Edina a közeli játszótérre tartottak, megálltak a kereszteződésben, ám az rosszul belátható, ez okozhatta a bajt. A szombati balesetnél szemtanúk szerint a tragédiát okozó autó nem a megengedett 40 km/órás sebességgel közeledett, a gyerekeket elsodró jármű sofőrje egy harminc év körüli, hat hónapos várandós kismama volt, akivel két-három éves gyermeke is együtt utazott – írta tegnap a Bors.

Brigitta könnyebb sérülésekkel megúszta, de Edinát a helyszínen újraélesztették, súlyos sérülései miatt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállították mentőhelikopterrel. (A gyermekek édesapja az RTL Klub híradójával közölte, az asszony SMS-t küldött a családnak, amelyben azt írja, hogy imádkozik a lányokért.) Edina dr. Skaliczky Zoltán idegsebész főorvoshoz került, aki lapunknak elmondta, a kislánynak nagyon súlyos koponya- és agysérülése volt.

– A gyermeket szombaton 15 óra után hozták be, megoperáltuk, de ekkor már látszott, nem lehet megmenteni – mondta a szakember.

Az idegsebész szerint egy ilyen felfoghatatlan, megérthetetlen és feldolgozhatatlan tragédia esetében a szülők egyetlen vigasza lehet, hogy a gyermekük egy része más testében tovább él. – Az, hogy a saját gyermeke révén egy másik életben maradhat, egyfajta menekülés, kapaszkodó lehet az agy számára. Úgy vélem, jobb az, ha elfogadják a megváltoztathatatlant, de gyakran megtagadják a hozzájárulást, ami emberileg érthető, hiszen ilyenkor képtelenség objektíven gondolkodni. Ezt maximálisan tiszteletben tartjuk, hiszen ha ezt bármilyen módon erőltetnénk, azzal a tragédia traumája mellett csak további sebeket ejtenénk. A legnehezebb annak belátása lehet, hogy ha már így történt, akkor próbáljunk életet adni valaki másnak, akinek lehet, hogy e nélkül halál lenne a sorsa – hangsúlyozta.

– Éves szinten nagyon alacsony a kórházban az agyhalott, transzplantációra alkalmas gyermek szervdonorok száma – mondta a Magyar Nemzetnek dr. Tamás László, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Kifejtette, átalakult a rendszer, 2013-tól hazánk is csatlakozott az Eurotranszplanthoz, így akár külföldről is érkezhetnek a betegekhez alkalmas szervek. De fordítva is igaz, ha Magyarországon nincs olyan várakozó, akinek szüksége van az adott szervre, akkor a nemzetközi hálózat más országokban keres beteget.
Itthon szív-, máj-, vese-, hasnyálmirigy-transzplantáció is zajlik, a tüdőátültetéseket Bécsben végzik. A gyermekek szerveit az esetek legnagyobb részében szintén gyermekek kapják. Az átültetések Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden történnek.

– Arról, hogy kik kapják meg a szerveket, a donor hozzátartozói jelenleg nem juthatnak információhoz, a transzplantáció titkos – tudtuk meg Mihály Sándortól, a Szervkoordinációs Iroda igazgatójától. – Ennek ellenére vannak olyan családok, amelyek időnként összejönnek, mert a szülők örömmel nézik, hogy az a másik kisgyermek, aki az övék szívét kapta, hogyan cseperedik – mondta dr. Skaliczky Zoltán. Hozzátette, ezek többéves, évtizedes kapcsolatok is lehetnek. – A szülőknek a tény, hogy az a másik gyermek meghalt volna, ha az ő gyermekük nincs, egy erős, ösztönzés, segítség lehet – vélekedett.

Ezzel távolról sem ért egyet Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke. Szerinte egyáltalán nem jó kapcsolat tartani. – Ez nagyon rosszul is alakulhat. Minden tiszteletem azoké a szülőké, akik felajánlották a gyermekük szerveit, de ha tudnák, kik azok, akiknek segítettek, az átalakulhat egy olyan erős ragaszkodássá, ami terhes kapcsolatot eredményezhet – mondta.

Akik a transzplantációs listán szerepelnek, mindennap összecsomagolva várják, hogy megcsörrenjen a telefon, és elmondják nekik, találtak alkalmas szervet a számukra. Ez a várakozás gyakran túl hosszúnak bizonyul, és a beteg, gyenge szervezet nem állja a harcot, de ha sikerül, az egy új életet kezdetét jelenti. Így volt ez a 11 hónapos Tímea esetében is. Lapunknak édesanyja, Siposné Bikali Éva mesélt.

– Timi koraszülöttként jött a világra, hamar kiderült, hogy komoly baj van, nem működik megfelelően a mája, többször majdnem elvesztettük. 2006-ban operálták meg Hamburgban, májátültetésre volt szüksége, de nagyon legyengült, az úton agyvérzést is kapott. Mire kiértünk, a vészhelyzeti lista élére került, ezért 48 órán belül megműtötték. A 11 hónapos várakozás minden napja kihívás volt. A szülőknek, akit felajánlották a szerveket, üzenném, hogy minden tiszteletem az övék, és valójában mindegy, kik kapták meg őket, mert biztos, hogy jó helyre kerültek, a legbetegebbekhez – fogalmazott.

A kilencéves Tímea jelenleg Balatonszemesen nyaral 87 transzplantált társával együtt a Transzplantációs Alapítvány 12. nyári táborában. Ők azok, akik az életüket köszönhetik a donoroknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.