A komoly egyetemeken nincs nagy baj

Nyelvvizsga hiányában a Műegyetemen a diplomák öt, a Kecskeméti Főiskolán ötven százalékát kell visszatartani.

Csókás Adrienn
2015. 07. 09. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több felsőoktatási intézményben ismét ijesztően magas a nyelvi hiányosságok miatt beragadt diplomák száma. Mint ismeretes, középfokú nyelvvizsga nélkül sem főiskolai, sem egyetemi végzettség nem szerezhető, de a követelmény hiába van évtizede érvényben, még mindig nagyon sokan vannak, akik képtelenek teljesíteni. A tanév lezárultával az idén is végigkérdeztük az intézményeket, hány oklevelet tartottak vissza.

A Szolnoki Főiskolán a záróvizsgázók pusztán 39,78 százaléka kaphatta meg az oklevelét, vagyis a többségnek nem sikerült idejében túl lennie a diplomaszerzés feltételein. Túróczi Imre rektortól úgy tudjuk, elsősorban azokon a szakokon tudnak kevés oklevelet átadni, ahol egyszerre két nyelvvizsga is kötelező. Amelyik képzésen csak egy nyelvvizsga kell, s az nem szakmai, ott az intézményvezető szerint nincs gond.

A Kecskeméti Főiskolán az elmúlt években folyamatosan javult a helyzet, de még így is több diploma ragad be, mint amennyit átvesznek. Lapunkat az intézmény úgy tájékoztatta, hogy 2013-ban 324, tavaly 248, idén pedig 265 oklevelet tartottak vissza. Az arányokat tekintve a tendencia javul: két éve mindössze az érintettek 39,78 százaléka vehette át a diplomáját, tavaly már 44,64 százalék kapott oklevelet, a mostani tanév végén pedig 47,32 százalék.

A Kodolányi János Főiskola rektora, Szabó Péter azt mondja: idei eredmény szerint nappali tagozaton átlag 178 diplomát adnak ki, a nyelvvizsgát szerzettek aránya 52 százalék. Hozzáteszi: az eredményeket torzítja, hogy a diplomások csaknem negyven százaléka turizmus szakos, nekik két nyelvvizsgát kell szerezniük. – Nekem is az a meggyőződésem, hogy nem annyira a papír a fontos, hanem a valódi nyelvtudás, nekünk, magyaroknak is legalább angolul kell jól beszélnünk ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk. Tapasztalatunk az is, hogy a jobb középiskolákból már legalább egy használható nyelvtudással érkezik a diákok többsége. Sajnos azonban regionális szempontból jelentős a különbség a középiskolák teljesítményében – fogalmazott, megjegyezve: a Kodolányi János Főiskola néhány éven belül szeretné tíz százalék alá csökkenteni a visszatartott diplomák arányát.

Egy másik magánintézményben, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán a nyelvoktatás a képzési program része: a hallgatók tizenkét idegen nyelv közül választhatnak, több százan vehetnek részt külföldi ösztöndíjprogramokban, és mindenkinek kötelező legalább egy angol szakmai kurzus elvégzése is. Mindezek eredményeként a diplomaszerzés idejére a diákok bő háromnegyede közép- vagy felsőfokon beszél angolul, és csak minden ötödik hallgató késik a nyelvvizsga megszerzésével.

A Nyíregyházi Főiskola rektorhelyettese, Kovács Zoltán arról tájékoztatott, náluk a sikeresen záróvizsgát tett hallgatók 65 százaléka kap diplomát a nyári diplomaosztón, vagyis durván egyharmad a benntartott oklevelek aránya.

Az egyházi fenntartású intézmények közül egyedül a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskolától kaptunk választ, ott elég jó az arány: a főtitkár tájékoztatása szerint a 2014–2015-ös tanév végzős hallgatóinak negyede volt gondban a nyelvi bizonyítvány megszerzésével.

A vezető egyetemeken, tudományegyetemeken kivétel nélkül kedvező a helyzet, a diákok többsége jól beszéli az idegen nyelveket. A Pécsi Tudományegyetem azt közölte, minden évben 23-25 százalék alatti a beragadó diplomák aránya. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 80 százalék idejében kap oklevelet, és csak minden ötödik végzős csúszik a nyelvvizsga hiánya miatt. Hangsúlyozták: a kedvező adatokhoz nagyban hozzájárul, hogy a közszolgálati egyetem szakjainak egy részén már eleve bemeneti követelmény a megfelelő szintű nyelvtudás. Például a katonai alapképzési szakokra (katonai logisztika, katonai üzemeltetés, katonai vezetői) csak azok jelentkezhetnek, akiknek már van angol nyelvű, államilag elismert B2 szintű komplex nyelvvizsga-bizonyítványuk. Ugyanez a helyzet a biztonság- és védelempolitikai alap- és mesterszak esetén is.

A Debreceni Egyetemen folyamatos a javulás: 2012 júniusában 942 ki nem adott oklevelet regisztráltak, most viszont csak 673-at, ami azt jelenti, hogy húszról 17 és fél százalékra mérséklődött a visszatartott diplomák aránya. Az intézmény szintén kiemelte: gólyáik zöme már meglévő nyelvvizsga és nyelvismeret birtokában felvételizik, ráadásul az egyetem maga is számos nyelvi képzést kínál.

Az ELTE-n jellemző magas felvételi pontszámok miatt tulajdonképpen már a bekerülés feltétele a nyelvvizsga. Ennek tulajdoníthatóan 2014-ben mindösszesen nyolc százalék volt a nem „azonnal” kiadott diplomák száma, ez kevesebb mint ötszáz oklevél.

A legjobb eredményt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem érte el, ahová a fiatalok döntő többsége ugyancsak nyelvvizsgával kerül be. Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes tájékoztatása szerint a visszatartott diplomák aránya a 2010–2011-es tanév végén kilenc százalék volt, 2011–2012-ben már 7,9 százalékra csökkent. A 2012–2013-as tanévben mindössze 6,9 százalékot mértek, tavaly pedig 5,8-et, erre az évre így további javulást várnak.

A mostani középiskolás korosztálynak mindenképpen rá kell erősítenie az idegen nyelvekre, 2020-tól ugyanis semmilyen szakra nem lehet majd bekerülni középfokú nyelvtudás nélkül. Sok ezer fiatalnak nyújthat segítséget a kormány által tavaly elindított diplomamentő program is, amely hárommilliárd forintos keretből kínál ingyenes kurzusokat azoknak, akiknek már csak a nyelvvizsga hiányzik a végbizonyítvány megszerzéséhez. A képzések középfokú, B2 szintű vizsgára készítenek fel, sőt a regisztrált álláskeresőknek még a vizsgadíjat is az állam állja. Mivel a program még javában tart, egyelőre nem tudni, hány végzőst sikerül majd hozzásegíteni a diplomaszerzéshez. Az eddigi eredmények azonban biztatók. Pákozdi Szabolcs, a programot szervező Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta lapunknak: mintegy 810 képzést indítottak, ezek keretében csaknem 8800 fővel kötöttek támogatási szerződést. – A képzések folyamatosan haladnak, így a félévig csak 408 fejeződött be, 4518 fő részvételével. Nekik december 31-ig kell államilag elismert, sikeres B2 szintű komplex nyelvvizsgát tenniük – közölte Pákozdi. Hozzátette: a résztvevők közül eddig 1300-an kísérelték meg a nyelvvizsga letételét, és 90 százalékuk sikerrel is járt. Ez szerinte kiemelkedően jó arány, ami bizonyítja mind a képzők, mind a képzettek kiváló munkáját.

Ezrével lehetnek az országban olyan rendőrök, köztisztviselők és „civil” munkavállalók, akik valódi nyelvtudás nélkül, vagy legalábbis a nyelvtudásukat igazoló hamis okirat birtokában töltik be állásukat. Februárban tucatnyi fiatalt és két rendőrt marasztalt el a Fővárosi Törvényszék, mivel kiderült: 300 ezer forint körüli összegért vették a nyelvvizsgájukat. Az eljárás V. Zsolt Imre és társai ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt zajlott (képünkön); a fővádlottak a Budapesti Corvinus Egyetem ÉTK Nyelvi Központban pénzért adtak ki nyelvvizsga-bizonyítványt olyanoknak, akik nem feleltek meg a vizsgakövetelményeknek. Az elmúlt évtized legnagyobb horderejű botrányában viszont még nem született jogerős döntés. Mint arról beszámoltunk, az ügyészség az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának egykori munkatársait, valamint a budapesti NovoSchool, a vecsési Studium 98 nyelviskola és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezetének egyes alkalmazottait azért állította bíróság elé, mert különböző összegekért eladták a nyelvvizsgatesztek megoldókulcsait, illetve a szóbeli számonkérésen előre megbeszélt kérdéseket tettek fel, a vizsgázókat „felülpontozták”, s így kuncsaftjaik valós tudás nélkül kaphattak bizonyítványt. Az ügyben számos rendőr, az adó- és vámhivatal több munkatársa, katasztrófavédelmiek, de sajtóértesülések szerint politikusok is érintettek. A szervezők a 2000-es évek eleje óta lebukásukig szinte zavartalanul működhettek. A nyomozás során csaknem ezer ember került képbe, az esetek egy részében elhalasztották a vádemelést, míg számos csalás már elévült, mire a hatóság tudomására jutott. Így is több mint száz vádlottal indult meg az eljárás, elítélésük esetén pedig az Oktatási Hivatal közigazgatási úton intézkedhet minden jogtalanul szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány érvénytelenítése érdekében. Az érintettek munkaadói polgári úton visszaperelhetik a nyelvvizsga miatt kifizetett pótlékot. (Nagy Áron)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.