Északon több gyerek születik

Az íreknél, a svédeknél és az angoloknál ugrásszerűen nőtt a születésszám, hazánkban visszaesett, bár két éve szolidan nő.

2015. 07. 03. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió északi tagállamaiban, valamint Franciaországban az anyák később vállalnak gyermeket, több a házasságon kívül született gyermek, mint Európa többi részén, ám ezekben az államokban mégis magasabb a termékenységi arányszám. A dél-európai országokban is az átlagosnál később szülnek a nők, itt azonban többnyire alacsony a termékenység. A kelet-közép-európai országokban alacsonyabb a nők átlagos életkora gyermekvállaláskor, mint Európa nyugati felében, ennek ellenére a termékenység szintje is alacsonyabb – ezek a legfontosabb megállapításai a Központi Statisztikai Hivatal friss kiadványának, amely az Európai Unió 28 tagállamának termékenységét veti össze a 2000 és 2013 közötti időszak adatai alapján.

Az elemzés szerint az ezredfordulót követő évek kedvező termékenysége a 2008-ban kitört gazdasági válság hatására megtorpant: az újszülöttek száma visszaesett, és azóta is folyamatosan csökken a születések száma. Az Európai Unió 28 tagállamában megközelítőleg 5,1 millió újszülött jött világra 2013-ban, 91 ezerrel, 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben, és közel háromszázezerrel kevesebb, mint 2008-ban. Az időszak elején és végén is Franciaországban született a legtöbb gyermek, 775, illetve 780 ezer. A legnépesebb európai állam, Németország 2000-ben a még második volt a születések számát tekintve, ám mivel a vizsgált időszakban ez 12 százalékkal csökkent, így 2013-ra a harmadik helyre szorult vissza az Egyesült Királyság mögé, a szigetországban ugyanis százezerrel több baba született, mint az ezredforduló évében.

A kiadvány rámutat: a termékenységet tekintve nagy az eltérés a tagállamok között, az országok felében ugyanis emelkedett, a másik felében pedig csökkent a születésszám. A növekedés dinamikája Írországban és Svédországban volt a legnagyobb, ahol a vizsgált időszakban közel 26 százalékkal több gyermek jött világra. Ezzel szemben a negatív rekorder Portugália, ahol 31 százalékkal esett vissza az újszülöttek száma. Magyarországon 2000 és 2013 között összességében 8,3 százalékos csökkenés történt, igaz, az utóbbi két évben már folyamatosan – szerényen – javult a mutató. Nem lesz könnyű dolguk párkereséskor a mai kicsiknek, ugyanis kivétel nélkül minden tagállamban több fiú születik, mint lány, az unióban 2013-ban száz lányra 105,4 fiúgyermek jutott.

A legnagyobb arányú fiútöbblet Máltán és Horvátországban van, ahol 109,7, illetve 107,9 fiú jutott száz lány újszülöttre, a legkisebb pedig Cipruson volt (102,8). Magyarországon 2013-ban 5,7 százalékkal több fiú született, mint lány. Míg 2000-ben 10,6 élve szülött jutott ezer lakosra az unióban, 2013-ban már csak 10. Kilenc tagállamban nőtt, 19-ben pedig csökkent a mutató értéke. 2000-ben Írországban (14,4), Franciaországban (13,1), valamint Luxemburgban (13,1) volt a legmagasabb az ezer lakosra jutó újszülöttek száma. A rangsor első két helye 2013-ra sem változott, sőt Írország mutatója tovább javult, ott már 15 újszülött jut tízezer lakosra. A képzeletbeli dobogó alsó fokára az Egyesült Királyság jött fel. A legnagyobb arányú emelkedés Lettországban és Svédországban ment végbe (19, illetve 16 százalék), a legjelentősebb, 32 százalékos visszaesés pedig Portugáliában következett be.

Az időszak végére Németország, Magyarország és Románia mellett a dél-európai országokat jellemezte a legalacsonyabb arányszám. A tagállamok rangsorában így Portugália 21 hellyel esett vissza, de 11 pozícióval csúszott hátrébb Dánia is. Az átrendeződés nyertese Csehország és Lettország, amelyek 17–18 pozícióval kerültek előkelőbb helyre. Magyarországon 9,6-ről 9 ezrelékre csökkent az arányszám, amivel a 20.-ról a 25. helyre esett vissza az ország az uniós rangsorban, ezzel csupán Olaszország, Portugália és Németország van mögöttünk a tagállamok közül. A termékenység szintjének változása leginkább a teljes termékenységi arányszám alakulásával jellemezhető, ami azt mutatja meg, hogy egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet.

Az arányszám 2001 és 2008 között 1,46-ról 1,61-ra emelkedett az Európai Unióban, majd 2013-ra 1,55-ra mérséklődött. Az országok rangsorában a legnagyobb visszaeső Ciprus, Portugália és Málta volt, a legnagyobb előrelépés pedig Szlovéniában, Csehországban és Lettországban tapasztalható. Magyarország helyzete ellentmondásosan alakult: a vizsgált időszak végén magasabb termékenységi mutató jellemezte, mint az időszak kezdetén, mégis öt hellyel esett vissza, és ezzel a középmezőnyből a rangsor utolsó negyedébe került (22. hely).

A házasságon kívüli születések aránya 2000 és 2012 között 27-ről 40 százalékra emelkedett az EU 28 országában, ami mindenekelőtt az élettársi kapcsolatban élők arányának emelkedésével hozható összefüggésbe. A növekedés Svédországon kívül valamennyi országban megfigyelhető, az emelkedés ott volt dinamikusabb, ahol korábban ritkán fordult elő házasságon kívüli születés. 2000-ben 10 százalék alatt volt a házasságon kívül világra jött gyermekek aránya Cipruson, Görögországban, Horvátországban és Olaszországban, 13 évvel később azonban már csak Görögországban volt ilyen alacsony a mutató.

Az elemzők vizsgálták a szülő nők átlagos életkorát is, ami az adott időszakban 29-ről 30,3 évre emelkedett, ezen belül első gyermeküket átlagosan 28,7 éves korban vállalták a nők. Az Egyesült Királyság kivételével valamennyi országban emelkedett a nők életkora az első gyermekük születésekor, a legnagyobb mértékben azokban a tagállamokban, ahol korábban a legfiatalabb korra esett a gyermekvállalás. Míg az ezredfordulón 7 országban volt 25 évesnél fiatalabb az anya az első gyermek szülésekor, addig 2013-ban már mindenhol meghaladta ezt az életkort mutató.Az időszak elején és végén is Bulgáriában, Romániában és a balti államokban voltak a legfiatalabbak az anyák, míg a legkésőbb az olasz és a spanyol nők vállaltak gyermeket.

Magyarországon 25,1-ről 27,7 évre emelkedett az anyák életkora az első gyermekvállaláskor, ezzel hazánk megtartotta pozícióját a rangsor első harmadában, 2013-ban 7 országban volt alacsonyabb a mutató értéke, mint nálunk. Az országok többségében immár a 30–34 éves korcsoport gyermekvállalási hajlandósága a legnagyobb. A vizsgált országok között meglehetősen nagy eltérés mutatkozik e tekintetben is: míg Bulgáriában, Romániában 40 százalék alatt volt a 30 év felett szülő anyák aránya, addig Spanyolországban 72, Írországban 69, Olaszországban 67 százalék. Magyarországra az uniós átlag közeli érték jellemző (54 százalék).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.