Gömöri újabb ügyben lehet gyanúsított

Gömöri Zsolt jogsértően járt el, amikor közzétette több őt bíráló sportoló és sportvezető levelezését.

Markotay Csaba
2015. 07. 09. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogalap nélkül hozott nyilvánosságra bizonyos személyes adatokat Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) volt elnöke, amikor májusban közzétette azoknak a sportolóknak, sportvezetőknek a személyes elektronikus levelezését, akiket az ellene irányuló lejárató kampánnyal megvádolt. Ezt állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nemrég elkészült vizsgálata – tudta meg lapunk. A Péterfalvi Attila vezette testület egyebek mellett leszögezte, a levelezés nyilvánosságra hozatala „aránytalanul korlátozta a levelezésben szereplő érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát”.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gömöri Zsolt öt személy levelezését tette közzé az interneten, az MPB holnapján. Az öt érintett feljelentést tett a rendőrségen, ám ezzel párhuzamosan megkezdődött az adatvédelmi hatóság vizsgálata is.

A nemrég elkészült jelentés ugyan elismeri, hogy a levelezésben és az erről kiadott sajtóközleményben közérdekű adatok és közérdekből nyilvános adatok is találhatók, „azonban a levelezés vagy a sajtóközlemények egésze nem tekinthető egységesen közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak”. A hatóság kiemelte, hogy a negatív véleményeket megfogalmazó személyek cselekményeire nem lehet válasz jogilag megkérdőjelezhető cselekmény, nevezetesen a személyes adatok nyilvánosságra hozatala, „még abban az esetben sem, ha e személyek a véleménynyilvánítással bűncselekményt követnének el, vagy megsértenék mások személyiségi jogait. [ ] A jogsérelem orvoslására kizárólag a hatályos jogszabályok által nyújtott jogi lehetőségek keretén belül kerülhet sor”. Érdekesség, hogy a hatóság megállapította azt is: Gömöri Zsolt a levelezésben több adatot is kitakart, például felismerhetetlenné tette egy Támop-pályázat címét és nyilvántartási számát, illetve az MPB-vel szerződést kötő személyek, cégek nevét. A hatóság szerint viszont ezek éppenhogy közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok, így a volt elnök ezen adatok kitakarásával csökkentette az információszabadság érvényesülését.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lapunkat arról tájékoztatták, hogy nem hatósági, hanem vizsgálati eljárás indult, így szankcióként például a pénzbírság nem jöhetett volna szóba. Ám az, hogy az érintettnek nem levélben jelezte a hatóság a megállapításait és észrevételeit, hanem jelentést készített, az átlagosnál magasabb szintű jogsértést, „fokozott jogsérelmet” jelez. A jogellenes adatkezelés egyébként akkor minősülhet bűncselekménynek, illetve akkor lehet büntetőjogi szankciója, ha az ügyben folytatott nyomozás jelentős érdeksérelmet tár fel, és ezt a bíróság is megállapítja majd.

Az adatvédelmi hatóság egy hete véglegesített jelentése Deutsch Tamást, az MPB akkori ideiglenes vezetőjét kérte fel arra, hogy törölje az érintett személyek neveit, e-mail címeit, a levelezésben szereplő megszólításokat, aláírásokat, illetve a sajtóközleményben szereplő személyek nevét és rövid bemutatásukat. Ezt azonban az időközben elnöknek megválasztott Szabó Lászlónak kell majd végrehajtania.

A levelezés közzététele miatt indult rendőrségi nyomozás még tart. Az öt érintett egyike, Zachár Attila korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: személyes adattal való visszaélés miatt tettek külön-külön büntetőfeljelentést, emellett pedig kártérítési pert is indítanak Gömöri Zsolttal szemben.

Ismert, az MPB elnöke korábban hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. Az ügyészség június elején rendelt el nyomozást, a rendőrség pedig hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt vizsgálódik, és június végén gyanúsítottként hallgatták ki Gömörit. Az MPB-nek egyébként azóta új elnöke van; a hétfői rendkívüli közgyűlés Szabó Lászlót, Deutsch egykori helyettes államtitkárát választotta meg a testület vezetőjének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.