Horthy, Kádár és Ferenc József mellett emlegették Orbánt

Orbán valóban közeledik Putyinhoz? Tényleg illiberális demokrácia épül Magyarországon? Könyvformában készült el „az orbánizmus történetének első vázlata”, be is mutatták.

Lakner Dávid
2015. 07. 01. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötet célja már a címből is láthatóan az volt, hogy a 2010-től tartó időszak kiegyensúlyozottabb mérlegét adják. Éppen azért, hogy ne egy Magyar Polip 4 szülessen, de ne is egy rajongói értékelés, jelenjenek meg a kritikai elemek is. A bemutatón O\'Sullivan is kiemelte, hogy itt nem a kormány ellenségei fogalmaznak meg kritikát, a könyv bevezetőjében pedig azt írta, ez a kötet egy kísérlet arra, hogy Orbán és az orbánizmus történetének első vázlatát adja. A könyvbe a Heti Válasz (Élő Anita, Ablonczy Bálint) és a Mandiner újságírói (Stumpf András, Rajcsányi Gellért) mellett írt többek közt Hörcher Ferenc és Csizmadia Ervin, de Balázs Zoltán is jegyez egy szöveget Plebejusság a konzervativizmus helyett címmel.

A bemutatón aztán előkerültek a jól ismert politikai vitatémák, melyeket a kötet szerzői is alaposan kiveséztek. Ilyen a Kelet–Nyugat kérdés is, melyről a Danube Institute igazgatója, John O’Sullivan úgy vélekedett: nincs szó újfajta orientációról, Orbánnak nem példaképe Putyin, és Magyarország is betartja az EU által megfogalmazott szankciókat. O’Sullivan szerint pusztán retorikáról lehet szó, miként a forradalom szó használatának esetében is. Erről ír a könyv előszavában is: hogy senki nem tud mutatni egy olyan esetet, amelyben az orbáni hatalomgyakorlást ne szabályozta volna az ország alkotmánya.

O’Sullivan beszélt a bemutatón arról is, hogy a kormány külföldi megítélése nincs összhangban a teljesítményével. A könyvben ezt Kertész Imre példájával magyarázta: hogy a Nobel-díjas író saját elmondása szerint nem volt hajlandó a New York Times riporterének azt mondani, hogy Magyarország diktatúra, ezért a szöveget nem is hozták le. Pedig Kertész is kritizálta a kormányt a Danube Institute igazgatójának kommentárja szerint, csupán „nem osztotta a Közép-Európában, főleg a baloldalon és az értelmiségiek körében elterjedt nézetet, hogy az Orbán-kormány autoriter lenne, egyre inkább demokráciaellenes, és bizonyos értelemben illegitim.” Ugyanakkor O\'Sullivan felemlegette Margaret Thatchert is: mint mondta, az egykori brit miniszterelnök megfontoltabban fogalmazott, így jóval kevésbé is volt támadható a kijelentéseiért. Továbbá azt is elismerte, hogy nem fenntartható az, ahogyan egyszer Oroszországhoz, máskor a nyugati világhoz fordul a kormány. A bemutatón Hörcher Ferenc is elismerte: óvatosabban kellene fordulni Oroszország felé.

A keleti nyitást nem értékeli a könyvben orientációváltásnak Lánczi András sem: mint mondta,„az összes többi ország ugyanígy tesz, leszámítva a szlogeneket.” A Corvinus Egyetem tanára és a Századvég Alapítvány elnöke szerint mindez csupán azt mutatja, mennyire számít egy ország mérete a megítélésekor.

A tavalyi tusványosi fesztiválon Orbán által megemlített illiberális demokráciáról is úgy véli Lánczi a könyvben: annak több értelmezése is lehet, „csak mert Fareed Zakaria (neves amerikai újságíró, a CNN műsorvezetője, a szerk.) felruházta a kifejezést egy bizonyos jelentéssel vagy interpretációval, ez még nem kell senkit sem megakadályozzon abban, hogy a liberalizmus és a demokrácia közti összefüggéseket vitassa meg.” Lánczi szerint az orbáni illiberális demokrácia csupán a fukuyamai „történelem vége”-elméletnek egy eltérő verzióját jelenti. A miniszterelnök tanácsadója, Tellér Gyula pedig úgy véli, az illiberális demokrácia egyszerűen egy olyan politikai erőt jelent ebben a kontextusban, amelyik állítása szerint tudja, miben áll a közérdek.

Az interjút ritkán adó Tellér márciusban megszólalt a Heti Válaszban is, akkor többek között arról beszélt: „G. Fodor Gábor felfogásával szemben úgy látom, a Fidesz vezetői az amúgy szükségszerű napi birkózás mellett hosszú távú országépítésben gondolkodnak. Számukra a polgári Magyarország nem egyszerűen politikai termék, hanem életprogram, végcél, sors.”

A bemutatón O’Sullivan is felemlegette a tusványosi beszédet, de ő is úgy látta: félreértelmezték a kormányfő szavait, aki csupán a megválasztott testületek fontosságát igyekezett hangsúlyozni a nem megválasztottakkal szemben. A Danube Institute igazgatója példaként említette a demokratikusságra az internetadót is, melyet a kormány visszavont a tiltakozások hatására.

Hörcher a bemutatón kiemelte: ő egy konzervatív kritikáját adja a kormányzásnak. Előkerültek a XX. század tragédiái is: Hörcher szerint ezek máig kísértenek, Trianont, a holokausztot, a kommunizmust még nem sikerült kibeszélni. Az előző évszázad ugyanakkor akként is előkerült: Hörcher szerint Orbán beilleszthető a Ferenc József, Horthy Miklós, Kádár János sorba. A filozófus szerint egyértelmű, hogy a kormányfő a rendszerváltás utáni Magyarország legjelentősebb politikusa. Hörcher szerint viszont még konszolidálnia is kell Orbánnak a hatalmát, hogy ténylegesen történelmi szerepet vívhasson ki. A konszolidációra való várakozásokról írt a kötetben is. De „Orbán-kultuszt” is emleget írásában: „egyértelmű jelei vannak, hogy Orbán PR- és marketingcsapata, általában politikai kommunikációs főtanácsadója, Habony Árpád vezetésével, egy lépéssel tovább menne a vezető reputációjának elismertetésében: úgy tűnik, ki szeretnének alakítani egyfajta Orbán-kultuszt nem csupán a rajongói körében – ahol ez biztosan virágzik már –, hanem nemzeti és ha lehetséges, nemzetközi szinten is.” Hörcher szerint a politikai vezetők kultusza „természetesen egy elég vitatható gyakorlat”, ami olyan erős ellensúlyokat követel, mint egy „egészséges ellenzék, és erős állami szervek, amelyek védik a parlamentáris demokrácia ritka értékeit”. Viszont hozzáteszi Hörcher: azt is látni kell, hogy Thatcher, Churchill és Kennedy kultusza is elkezdődött, már akkor, mikor hatalmon voltak.

Az első Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadójaként dolgozó Bod Péter Ákos a könyvbemutatón arról beszélt: ő a magyar gazdaságpolitikát nem unortodoxnak, hanem heterodoxnak nevezné, vagyis vannak benne konvencionális és nem-konvencionális elemek is. (Írásának címe pedig Nem-konvencionális intézkedések.) A korrupció, a state capture (az állam foglyul ejtése) és a túladóztatás kockázatát is megemlítette a közgazdász, de kifejtette azt is, hogy túl sok az improvizáció a kormányzás során. A 27 százalékos áfát is kritizálta Bod, hozzátéve továbbá, hogy az államosítások és egyes különadók pedig marxista jegyeket mutatnak. Persze a könyvben nem kímélte az előző kormányokat sem, kifejtve: 2002 és 2010 között hullámvasútra hasonlított a fiskális politika, felelőtlen módon a hiány gyakran meghaladta a GDP 10 százalékát, ahol viszont egy ugyanúgy felelőtlen, az EU által szorgalmazott megszorító csomagot fogadtak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.