Ingatlanlufit fújna az olimpia

Először építőipari beruházási fellendülést, majd a piacot elárasztó lakáskínálatot hozna az ötkarikás játék.

MNO
2015. 07. 27. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben Budapest 2024-ben megrendezhetné az olimpiai játékokat, úgy 17 ezer sportoló és 26 ezer tudósító elszállásáról is gondoskodni kellene, amit a jelenlegi tervek szerint öt, a fővárosban felépítendő faluban oldanának meg – írta a Világgazdaság a PricewaterhouseCoopers közel 1400 oldalas megvalósíthatósági tanulmányára hivatkozva, melyet a Népszabadság szerzett meg, s kezdett sorozatban ismertetni. Az elemzés szerint az olimpiai falu felépítése óriási megbízásokat hozna a lakásépítő vállalkozásoknak, de a játékok végével egyszerre ömlesztene 5-6 ezer lakást a főváros ingatlanpiacára, így a felfújt lufi ki is pukkadna – jósolja az elemzés.

A zöld újság arról is beszámol, hogy a jelenlegi tervek szerint sportlétesítmények építésére 442 milliárd forintot fordítanának, a tervezett harmincnyolc versenyhelyszínből csak tíz lenne ideiglenes, négyet pedig visszabonthatóra terveznének, ilyen lenne például a Csepel-szigetre álmodott 60 ezres atlétikai főstadion, amit a játékok után 15 ezresre bontanának le.

Több egyéb szempont mellett a Világgazdaság cikke arra a kockázatra is felhívja a figyelmet, hogy a várható költségeket rendre alultervezik, ahogy történt Athénban, Pekingben és Londonban is. Ezzel kapcsolatban idézik a HVG-ben ismertetett, az Oxfordi Egyetemen készült tanulmányt, amely tizenhét téli és nyári olimpia költségvetését vizsgálva arra jutott: átlagosan 179 százalékkal lépték túl a költségek az eredetileg tervezett mértéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.