Magyar fiatalok tömegei indulnak Japánba

Olyan tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyeket egy életen át kamatoztathatnak. Indul a cserkészek 23. világtalálkozója Honsu szigetén.

2015. 07. 22. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte harmincháromezer „pajtásával” 200 magyar (108 magyarországi) cserkész indul útra napokon belül a felkelő nap országába, hogy részt vegyen a jövő kedden kezdődő cserkész-világtalálkozón. A négyévente megrendezett, dzsembori elnevezésű eseményre 147 országból érkeznek fiatalok, így ez a világ legnagyobb és legszínesebb ifjúsági találkozója.

A magyar kontingens – összesen hat országból indulva – pénteken kezdi meg 40 órás útját, és összesen három hetet töltenek majd Japánban, a dzsembori után kisebb csoportokban a fővárost, Tokiót próbálják majd felfedezni, majd bejárják a Kumano-Kodo buddhista zarándokutat és a tervek szerint a 3776 méter magas Fudzsit is megmásszák. A programelemek között szerepel egy hirosimai látogatás is – az atombomba felrobbantására emlékezve, annak 70. évfordulója alkalmából.

Az MNO 20 olyan cserkészről is tud, akik hazafelé sem kisebb dologra vállalkoznak, mint hogy a Transzszibériai Expresszel jöjjenek el Vlagyivosztoktól Moszkváig, ez két hét vonatút.

A cserkészeket megelőzve már „kiutazott” Japánba a magyar csapat óriás méretű, világító Rubik-kockája, amely a „Magyar Csárdának” ad majd helyet a 23. világtalálkozón, amelynek helyszíne a legnagyobb japán sziget, Honsu lesz, annak is a nyugati csücske, a Kirara-hama mesterséges félsziget.

A kétszáz magyar fiatal közül „mindössze” 108-an lesznek a szó klasszikus értelmében résztvevők, őket 17 vezető kíséri majd, és jelentős, 75 fős a magyar önkéntesek csoportja, akik a találkozó szervezési feladataiban segítettek és tevékenykednek a helyszínen is – tudta meg az MNO a Magyar Cserkészszövetségtől.

No de mi fán terem a dzsembori? Az első ilyet 1920-ban tartották Angliában, a cserkészet bölcsőjében, ahol a mozgalmat Lord Baden-Powell of Gilwell (közismert nemzetközi „becenevén”: Bi-Pi) megalapította. Hazánk sem maradt le sokkal, 1933-ban már Gödöllő volt a találkozó helyszíne, ahová a világ minden részéről érkeztek ifjak, nemzetiségre, kultúrára való tekintet nélkül.

Egy idős néni személyes visszaemlékezése 1933-ra:

A találkozók közös programjai leginkább arra irányulnak, hogy a résztvevők megismerjék egymást és megosszák élményeiket más nemzetekből érkező társaikkal. A dzsemborisok az ott töltött idő során önkéntes napon is részt vesznek, Japánhoz méltó módon pedig lesz egy Tudomány Városa program is, amelyen a modern technika alkalmazása ejtheti ámulatba a cserkészeket, akik aztán a nemzetek konyhája és vallásai világában is elmerülnek.

A találkozó idei mottója az egyszerű kandzsi „WA” szimbólum, aminek jelentése: „életerő, megújulás, összhang” – ehhez illeszkedik a nemzetközi jelmondat: „A Spirit of Unity” (a hivatalos magyar fordításban: „Érezzük az egységet!”).

– A magyar dzsemboricsapat részvételének két legfőbb célja: képviselni az összmagyarságot, a magyar cserkészetet, egyben megismerni a világ szinte összes nemzetének hitét, kultúráját és életfelfogását – tudatta az MNO-val Lakatos Gergely, a csapat önkéntes kommunikációs vezetője. – Ez a háromhetes kihívás hatalmas személyiségfejlődéssel jár fiataljaink számára, hiszen itt és most egyben láthatjuk az egész világot. A dzsembori nagy segítség nekünk, fiataloknak abban, hogy kialakuljon egy élő és aktuális képünk önmagunkról és a világról. Egyszóval, ahogy a WA szimbólum is jelenti, életerőre kapjunk.

A résztvevők talán még maguk sem tudják, mekkora élményekkel gazdagodnak majd. A 17 éves Ungvári Ildikó reméli, lehetősége lesz sok új embert megismerni, betekintést nyer a külföldi fiatalok gondolkodásába és akár új barátai is lesznek. A vele egykorú Turú Márton Levente a tapasztalatszerzés vágyából utazik, hogy egyedül helytálljon a világ túloldalán. Az általános iskolából még alig kibújt Albert Sándor Péter életre szóló emlékeket vár, amelyeket később akár unokáinak, dédunokáinak is elmesélhet.

A cserkészek utazását a Magyar Cserkészszövetség honlapjának tematikus aloldalán, illetve a Facebookon ITT is lehet követni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.