Egyre több tanoda jöhet létre Magyarországon

Ősszel újabb pályázatot írnak ki, elérheti a kétszázat a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő intézmények száma.

Velkei Tamás
2015. 08. 27. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ősszel újabb tanodai pályázatot ír ki a kormány, amely ugyan hasonló összeggel, de a korábbinál hosszabb időszakra biztosít majd támogatást a hátrányokkal küzdő gyerekek tanulását segítő tanodák számára – közölte Rétvári Bence. Ikotity István arra volt kíváncsi, a kormányzati célnak megfelelően hogyan hoznak létre a következő időszakban újabb tanodákat, ha működtetésükre egyetlen fillérrel sem szánnak több pénzt, mint az előző időszakban.

Rétvári kifejtette: a program folytatását a tervek szerint az idén szeptemberben megjelenő új pályázat biztosítja az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív program és Versenyképes Közép-Magyarország Operatív program alapján. A támogatott pályázatok száma függ a beérkező támogatási igények számától és minőségétől is. A cél az – fejtette ki Rétvári –, hogy a 2015. évre sikeresen pályázók jövőre is folytassák a munkát, és új pályázók is csatlakozhassanak a tanodák hálózatához. Rétvári Bence szerint országos szinten több mint 200 nyertes pályázattal számolnak. Jelenleg 178 tanoda működik országszerte, azaz tízszázalékos bővülés várható. A támogatott pályázatok száma függ a beérkező támogatási igények számától és minőségétől is. Hogy miként bővülhet a rendszer ugyanakkora forrásból, arra Rétvári nem adott választ, de erre vélhetően az adhat magyarázatot, hogy a már korábban létrehozott tanodák további működése kevesebb forrásból is biztosítható, mint azok megépítése és beindítása. Az új pályázati felhívás közel három évre biztosít támogatást a tanodák részére, a kormány álláspontja szerint ez egy ideig stabil, kiszámítható működtetést jelent a fenntartóknak. A köznevelési reform előrehaladásához illeszkedően vizsgálni fogják a tanodák hosszabb távú fenntarthatóságának lehetőségét is.

Az intézmények léte rendkívül fontos a felzárkózás szempontjából, mert a tanodák nem kormányzati szervezet által működtetett közösségi színterek, hanem helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező intézmények. A tanoda a személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó komplex szolgáltatást nyújt, amelyet az oktatási rendszerben nem megfelelően elismert, a társadalmi perifériára szoruló gyermekek és fiatalok máshol nem érhetnek el. Korábban helyszíni riportunkban számoltunk be arról, hogy Monoron milyen hatással volt a gyerekekre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett tanoda, majd az abból kinövő kispályás labdarúgó-egyesület, amely ma már a professzionális ligában játszik.

A 2014–2020-as programozási időszakban a kormány számára kiemelten fontosak az oktatási esélyegyenlőséget támogató, iskolai lemorzsolódást megakadályozó, civil és egyházi szervezetek támogatásával megvalósuló programok. A tanodaprogramot – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia is rögzíti, hangsúlyozva jelentőségét a társadalmi felzárkózásban. A stratégia végrehajtásának a 2011–2014. évekre szóló első kormányzati intézkedési tervében főbb beavatkozási területként határozták meg a tanodai hálózat bővítését a gyermekek és fiatalok oktatási esélyeinek növelése érdekében. Ezt a vállalását a kormány teljesítette, hiszen ebben az időszakban az uniós pályázatok segítségével csaknem megháromszorozódott a tanodák száma: az 5,3 milliárd forint keretösszegű tanodaprogram keretein belül a kezdeti hatvan helyett ma 178 tanoda valósítja meg programját, legalább 3500 tanuló bevonásával.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.