Feketelista a jogsértő szociális intézményekről

Szigorúbban lépnek fel azokkal a fenntartókkal szemben, amelyek megszegik a szabályokat.

2015. 08. 01. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától hatályos az a jogszabály, amely feketelistára veteti a jogsértést elkövető szociális és gyermekvédelmi intézményeket, s fenntartóikat. A közelmúltban kihirdetett, az egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály szerint a szociális ágazati portálon – www.szocialisportal.hu – közzétett adatok révén a nyilvánosság számára is megismerhetők lesznek azok a fenntartók, amelyek jogsértést követtek el, valamint azok, akik a szolgáltatói nyilvántartásba való bejegyzés nélkül nyújtanak jogsértő módon szolgáltatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának indoklása szerint az információk segítséget nyújthatnak az érintetteknek a megfelelő intézmény kiválasztásában, egyszerre lehetnek alkalmasak a tájékoztatásra és a jogsértő cselekmények elkövetésétől való visszatartásra. A feketelista létrehozása a szociális intézményekre – idősotthonokra, tartós bentlakásos intézményekre –, illetve gyermekvédelmi intézményekre egyaránt vonatkozik majd. A törvény ugyanakkor kivételt is képez: a titkos menedékház ügyében hozott hatósági döntés és bírósági határozat nem tehető közzé, hisz azzal lelepleződne a családon belüli erőszak elől menekülő anyák, gyermekek holléte.

Ha a szolgáltató időközben mégis bejegyezteti magát a nyilvántartásba, akkor annak adatait haladéktalanul el kell távolítani a listáról, más jogsértés esetében ezen állapot megszűnését, de legkorábban a közzétételt követő egy év után lehet levenni a szolgáltató adatait.

A feketelista mellett szigorúbb szankció is életbe lép a bejegyzés nélküli szolgáltatókkal szemben: eddig a szociális szolgáltatások esetében legfeljebb 500 ezer forint, gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások esetén pedig 200 ezer forintos igazgatási bírságot lehetett kiszabni. Tapasztalatok szerint azonban ennek nem volt elég visszatartó ereje, ugyanis nem csökkent az utóbbi években a bejegyzés nélkül működő szolgáltatók száma, ezért a kormány a bírság emelése mellett döntött, amelytől nagyobb visszatartó erőt remél. Augusztus 1-jétől a pénzbüntetés maximális összege egymillió forintra nő, minimálisan pedig legalább 250 ezer forintos büntetést kell kiszabni mind a szociális, mind a gyermekvédelmi intézmények esetében.

A szigorításokra már nagy szükség volt, hisz az elmúlt időszakban több olyan ombudsmani jelentés is napvilágot látott, amely szociális intézményekben történt jogsértések tömkelegét tárta fel, és olyan eset is volt, ahol a lakók által befizetett összegekkel gazdálkodtak rosszul. Lapunk számolt be elsőként arról a biztosi jelentésről, amely szerint a 250 fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteg embert gondozó Debreceni Terápiás Házban nincs elegendő mosdó, zuhanyzó, a vécé előtt sorba kell állni, a férfi ellátottakat is nők mosdatják, a zuhanyzók még függönnyel sincsenek leválasztva. Bár az intézményi szabályzat szerint elvileg csak egy órára lehetne elkülöníteni valakit, de a biztos által megismert dokumentumok szerint volt olyan, aki 22 napot töltött a megfigyelőszobában. A jelentés megállapítja azt is, hogy belülről nem nyitható felnőtt rácsos ágyat is alkalmaznak, és nőket csak akkor vesznek fel, ha a fogamzásgátláshoz beleegyezésüket adják.

Hasonló esetre világított rá az a héten nyilvánosságra került jelentés, amely a Merényi kórház zárt pszichiátriai részlegén uralkodó borzalmas körülményeket tárta fel. Az egyik vécéből például ömlött a szennyvíz, amit törölközőkkel próbáltak felfogni a kórtermeknél, a mennyezet több helyen is beázott, a vécékben és fürdőhelyiségekben a legalapvetőbb tisztálkodási szerek is hiányoztak, az egyik beteget pedig a radiátorhoz kötözték. Az ombudsman szerint a zárt osztályon talált körülmények az embertelen, megalázó bánásmód tilalmába ütköznek. Az ombudsman azt ajánlotta a fenntartónak, hogy zárja be a pszichiátriai osztály zárt részlegét, a Népszabadság információi szerint ugyanakkor nem zárják be a pszichiátriát, hanem felújítják, ugyanis a fenntartó kész előteremteni a szükséges pénzt – mintegy 30-40 millió forintot – a körülmények rendezésére.

Nagy visszhangot váltott ki a csókakői idősek otthonának esete is, ahol idén januárra több mint 50 milliós közmű-, bérletidíj- és egyéb tartozást halmozott fel az otthont üzemeltető Jobb Otthon Alapítvány, amely egész egyszerűen több mint egy évvel korábban abbahagyta a villany-, víz- és gázszámlák kiegyenlítését az idősotthonban. Az alapítvány annak ellenére maradt el a számlákkal, hogy az ott lakó idősek rendszeresen fizették a havi 89–104 ezer forintos ellátási díjat, amelyet átlagosan 45 millió forintos állami normatíva is kiegészít évente. Az intézményt az állam mentette meg, fenntartását a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.