Illúziók a szerencsejáték körül

Demetrovics Zsolt, az ELTE professzora szerint a függőséget nem lehet jogszabályokkal gyógyítani.

Markotay Csaba
2015. 08. 03. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem kapott választ a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete arra a felvetésre, amellyel a kaszinók nyitva tartásának korlátozását javasolták júniusban Orbán Viktor kormányfőnek – tudtuk meg. Az egyesület a szerencsejáték-függők védelme érdekében korlátozná a Magyarországon működő kaszinók nyitva tartását. Azt indítványozták, hogy a jelenlegi 24 órás nyitva tartás helyett az „ilyen típusú szórakozóhelyek” hétköznap csak este tíz órától hajnali ötig tartsanak nyitva, vasárnap pedig maradjanak zárva – legalábbis ezt írták az Orbán Viktornak küldött levélben.

Az egyesület adatai szerint a kaszinóba járó vendégek száma meghaladja az évi egymilliót, ők átlagban 30-50 ezer forintot játszanak el személyenként. A függők száma pedig mintegy 200 ezerre tehető. (Kaszinói egyébként csak az Andy Vajna és a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó cégeknek vannak Magyarországon, nyerőgépek pedig ma már csak a kaszinókban találhatók – a szerk.) Arról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy a különféle új jogszabályokkal vagy a tiltással meny-nyire lehet hatékonyan küzdeni a szerencsejáték-függőség ellen.

– A függőséget nem lehet jogszabályokkal gyógyítani; ez a politikusok illúziója. A szerencsejátékra ez éppúgy igaz, mint az alkoholra vagy a drogokra – mondta lapunknak Demetrovics Zsolt, az ELTE klinikai pszichológia és addiktológia tanszékének vezetője. Hozzátette: a jog az egyik eleme lehet a küzdelemnek, például annak szabályozása, hogy a függőséget okozó elemeket milyen körben teszik hozzáférhetővé, de ez önmagában nem számolja fel a problémát.

– Arra nincsenek pontos adatok Magyarországon, hogy az utóbbi években csökkent-e a szerencsejáték-függőség – válaszolta arra a felvetésre, hogy például a kocsmai nyerőgépek betiltása vagy a kaszinók számának csökkentése milyen hatással járhatott. Bizonyos, hogy a struktúra ezektől a beavatkozásoktól átalakult, de a szenvedélybeteg ettől nem gyógyul meg, hanem áttér más szerencsejátékra, vagy más típusú függőségbe megy bele. Az, hogy a kocsmában, az alkohol által is rontott döntési helyzetben az emberek nem férnek hozzá a nyerőgépekhez, kedvező változás, csakhogy a probléma ennél komplexebb, és így a beavatkozásnak is összetettebbnek kell lennie, ha sikert akarunk elérni.

– A szerencsejáték-problémának vannak jogi, pszichológiai vagy épp egzisztenciális vetületei is – magyarázta a szakember. Oda kell figyelni arra, hogy megfelelő ellátóhálózat legyen azok számára, akik nem jutnak hozzá a függőség tárgyához. Jelenleg van egy ilyen részleg a Nyírő Gyula Kórházban, de további szakemberek kellenek, országos ellátóhálózat, felvilágosítás, prevenció, ahogy például a hozzátartozóknak is kellene biztosítani a tájékoztatást. Jelenleg viszont e téren a spórolás látszik, nincsenek megfelelő programok, kutatások, és az ellátóhálózat, a szakemberképzés is fejlesztésre szorul.

A szerencsejáték-függőség mértékéről Demetrovics Zsolt tájékoztatása szerint jelenleg keveset tudunk. Egy 2007-es vizsgálat a függők arányát a 18–64 év közötti korosztályban 1,4 százalékra tette, azokét a „problémás” esetekét pedig, amelyeknél már láthatók a tünetek, további 1,9 százalékra. A probléma tehát százezres nagyságrendben érinti az embereket.

Ezt vélhetően a politikusok is látják, és a maguk eszközeivel próbálnak lépni. A napokban a Magyar Hírlap idézte Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkárt, aki szerint ősztől nagyobb szigor várható, és megvalósulhat „a játékkaszinóba járás differenciált – a szerencsejáték káros hatásainak való kitettség mértékétől és a játékos sérülékenységétől függő – korlátozása”. Ennek megfelelően a személyes azonosításhoz kötött játékfajták, így a kaszinó, a kártyaterem, a távszerencsejáték és az online kaszinójáték esetében „a szervező a játékos azonosítása során a játékosvédelmi nyilvántartás adatait elektronikus úton lekérdezi, és a sérülékenynek minősülő játékos részére belépést nem biztosíthat”. Vagyis játékosvédelmi nyilvántartást hoznak létre, amelyet az adóhatóságnál vezetnek majd, és ez alapján szelektálnak. Az államtitkár megjegyezte, jövő januártól a kaszinók játékadójának már 3 százalékát játékosvédelmi célra használják fel.

Ehhez is vannak ugyanakkor további javaslatok. A Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete például azzal szeretne tisztább viszonyokat teremteni, hogy a kaszinók pénztárgépeit is bekötné az online kasszarendszerbe, illetve nemcsak a tiszta játékbevételt, hanem a téteket és a nyereményeket is megadóztatná. Jelenleg a piacon körülbelül 1400-1600 pénznyerő automata működik, 64 élőjátékos asztal mellett. A játékosok által bedobott összeg éves szinten 110 milliárd forint körüli az egyesület adatai szerint.

– A függőséghez két dolog kell: a függőség tárgya és az ember – hívta fel a figyelmet Demetrovics Zsolt. – A függőknél jelen van egy genetikai sérülékenység, vagyis vannak olyanok, akiknél nagyobb a kockázata a függés kialakulásának. De a függőség pszichológiai probléma is, és annak is van jelentősége, hogy az egyes játékok mennyire kockázatosak. A gyors lefolyású játékoknál, ahol szinte azonnali a nyeremény, nagyobb a kockázat. Például a lottó, ahol csak napok vagy éppen egy hét múlva derül ki, hogy nyert-e valaki, nem tartozik az addiktív játékok közé – fogalmazott az ELTE professzora. Demetrovics Zsolt beszélt arról is, hogy sok függ a játékszervezőktől, hiszen vannak, akik a legveszélyesebb, legnagyobb kockázatú játékokat nem forgalmazzák, vagy különösen figyelnek arra, hogy a legveszélyeztetettebb, a törvény által is védett 18 év alattiak valóban ne játsszanak.

Magyarországon a szerencsejátékozás stigmatizál, a játékban sok európai országtól vagy az USA-tól eltérően a többség nem a kikapcsolódást, a szórakozást látja, hanem a függőséget. Ez azzal jár, hogy „ciki” bemenni egy ilyen helyre. Ez viszont a játékszervezőket is könnyen arra a stratégiára ösztönzi, hogy a viszonylag kevés betérőből próbáljanak sok pénzt kiszedni. Ha kisebb lenne a stigmatizáltság, változtatni lehetne ezen, hiszen sokkal többen térnének be olyanok, akik nem a havi vagy többhavi jövedelmüket, hanem csak kisebb összeget játszanának el. A függőség egyébként a kikapcsolódástól a súlyos addikcióig elég széles skálán mozoghat, és mindig az a lényeg, hogy az adott személlyel az élet más területén mi történik. A függő számára ugyanis mindez nem játék, számára kényszerről van szó, nem tud ellenállni, működik a „kognitív torzítás”.

– A függő két helyzetben nem tudja abbahagyni a játékot: ha nyer, illetve ha veszít – mondta a professzor. Ha nyer az illető, akkor újabb téteket rak fel, még többet akar nyerni, ha veszít, akkor pedig azért folytatja, mert mindenáron vissza akarja szerezni a pénzét, „hajszolja a veszteséget”. Vannak olyan helyek, ahol önkorlátozási lehetőségekkel próbálnak segíteni a függőknek, tehát vagy csak bizonyos ideig játszhat az illető, vagy az elveszthető összeget maximálják. Demetrovics Zsolt kiemelte: a függő sok esetben nagyon sokáig nem ismeri fel, hogy milyen helyzetbe került. Sokszor csak akkor tűnik fel neki, hogy baj van, ha már a párja vagy a családja elhagyta, teljes az egzisztenciális összeomlás, az uzsorás szorongatja. – A függőségben vannak kedvező szakaszok és visszaesések. De megfelelő körülmények között és akaraterővel meg lehet gyógyulni – magyarázta a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.