Méregdrága sisakok a rendőrségnek

Fenyő János egykori munkatársának cégétől szerezték be a védőfelszereléseket.

2015. 09. 16. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 348 darab ütésálló sisakot, hozzájuk való gázálarcokat és 31 lövedékálló sisakot vásárolt a közelmúltban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Milipol Zrt.-től hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos (tehát nem nyílt) közbeszerzési eljárásokban – derül ki a rendőrség honlapján közzétett dokumentumokból. A védőfelszerelésekért mindösszesen bruttó 47,8 millió forintot fizetett az ORFK. Ez azért is eltúlzottnak tűnik, mivel korábban még sokkal olcsóbban szerzett be ugyanilyen sisakokat és maszkokat.Előzőleg a rendőrség 65 ezer forintért vett lövedékálló sisakokat, most viszont a Milipoltól darabonként bruttó 114 ezer forintért jutottak hozzá. Hasonló a helyzet az ütésálló sisakoknál, amelyeket korábban darabonként 66 ezer forintért szerzett be a rendőrség (ráadásul 6000 forintos lángálló kámzsa is járt hozzájuk), most viszont bruttó 93 ezer forintért veszik meg ugyanezt. Forrásaink szerint a beszerzési (nagyker-) árhoz képest 40-50 százalékkal drágábban jutott védőfelszerelésekhez a rendőrség, ami jelen esetben akár tízmillió forintos pluszkiadás lehetett a közpénzből működő szervezetnek. Jellemző, hogy a sisaktenderek után nyugdíjazták a rendőrség Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóságának egyik osztályvezetőjét, mivel nemtetszését fejezte ki az eljárás miatt. Információink szerint az egyik tendert azután nyerte meg a Milipol, hogy egyetlen riválisa váratlanul visszalépett.Megkérdeztük az ORFK-tól, mi az oka, hogy a korábbinál lényegesen drágábban szerezték be a védőfelszereléseket. Erre magyarázatot nem kaptunk, mindössze annyit jeleztek: a verseny érdekében több céget kértek föl ajánlattételre, hogy az árakat lejjebb szorítsák. A Milipolnál nem reagáltak megkeresésünkre.Mint tegnap megírtuk, a déli határra idén hőkamerarendszert telepíthetett a Milipol 373 millió forintért, ám az nem működött megfelelően. A céget az MSZP– SZDSZ-kormányok idején még Combat Kft.-nek hívták, és MSZP- közelinek tartották. 2011-ben nevet változtatott, és tavaly óta tarol a rendőrségi, honvédségi beszerzéseken. Még a parlamenti őrségnek is ők szállíthattak sokkolókat, gázspray-ket és bilincseket. A Milipol tulajdonosa a nyílt utcán meggyilkolt Fenyő János egykori munkatársa, Székely Herbert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.