Pert vesztett a nemzeti bank

A Matolcsy vezette MNB egyhavi felügyelőbizottsági díjat követelt vissza volt tagjaitól, jogtalanul.

Munkatársainktól
2015. 09. 24. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsági tagjait a parlament választja meg, mandátumuk az új Országgyűlés felállásáig tart. 2010-ben a pártok jelölése alapján a tagok Madarász László (Fidesz-jelölt), Szényei Gábor András (KDNP-jelölt), Katona Tamás (MSZP-jelölt), Róna Péter (LMP-jelölt) és Varga István (Jobbik-jelölt) voltak. Mandátumuk az új Országgyűlés felállásáig, azaz május 6-ig tartott.

A leköszönő felügyelőbizottsági tagok többségének az MNB azonban májusban és júniusban is utalt havi tiszteletdíjat. Később a bank viszont észbe kapott, és két hónapnyi összeget visszakövetelt tőlük – a júniusit teljes egészében, a májusit időarányosan. A tagok többsége eleget tett az MNB felszólításának, Róna Péter és Varga István azonban a májusi tételt nem utalta vissza, mert a felügyelőbizottság az előző hónapokhoz hasonlóan májusban is elvégezte a munkáját. A bank ezért Róna ellen jogalap nélküli kifizetés címen pert indított.

A Kaposvári Törvényszék erre a vitára tett pontot, amelyben jogerősen Róna Péternek adott igazat. Eszerint a tagoknak jogosan járt a májusi tiszteletdíj, azt jogtalanul kérte vissza az MNB. A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy a felügyelőbizottságnak havonta egy alkalommal kellett összeülnie, ami azonban nem egyetlen napi munkát jelent. Májusban az ülés megtörtént, az elvégzett munka színvonalát pedig nem kifogásolták.

Varga István esetében egy kicsit más a helyzet az elszámolással. Mivel nem reagált az MNB fizetési felszólítására, amelyben az visszakövetelte a májusi tiszteletdíját, ezért annak részleteit a mai napig vonják a nyugdíjából. Időközben viszont pert indított az MNB eljárásával szemben, ügyében azonban nem tűztek ki tárgyalási napot.

Katona Tamás meglepődve értesült a kaposvári bíróság ítéletéről. Mint mondta, bár eszerint jogosan járt volna neki is a májusi tiszteletdíj, mégis úgy döntött, nem fordul bírósághoz. Madarász László is lapunktól értesült az ítéletről, amelyhez annyit fűzött hozzá vidáman, hogy az ítélet alapján akkor mindenki megkapja a jogos tiszteletdíját.

Az elszámolási vitán túl más jelentősége is van az ügynek. A bíróságon Róna Péter jogi képviselője felvetette, hogy vajon indokolt-e az MNB részvétele ebben a perben, hiszen a felügyelőbizottsági tagokat nem a bank, hanem az Országgyűlés választotta meg. S mivel megbízási jogviszonyról van szó, így az is kérdéses, hogy egyáltalán ki a megbízó. Ez az ügy nem az egyhavi 440 ezer forint felügyelőbizottsági díj visszafizetéséről szólt számomra – így Róna –, hanem az ügy mögött meghúzódó fontos elvi kérdés tisztázásáról. Az MNB győzelme ugyanis automatikusan azt jelentette volna, hogy a bank gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottságot – amelynek kizárólag az Országgyűlésnek kell beszámolni – az MNB felügyelné. Ami abszurdum lenne.

2014 májusában a felügyelőbizottság valóban elvégezte a munkáját, harminchat oldalas jelentést készített, amelynek pontjait a tagok egyöntetűen elfogadták. A testület ebben olyan kifogásokat emelt az MNB gazdálkodásáról, ami rosszallást váltott ki a bank vezetésében. A társadalom hangulatát borzoló, azóta megvalósult több száz milliárd forintos költekezési programról szólva ugyanis leírta: indokolhatatlan, hogy a jegybank olyan állami feladatokat akarjon ellátni, amihez semmi köze, s amelynek az ellenőrzése sem megoldott. Majd azt javasolta, hogy a parlament emiatt módosítsa az MNB-ről szóló törvényt.

Katona Tamásnak ma is az a véleménye, hogy a Matolcsy György vezette jegybank nem felel meg sem a törvénynek, sem a nemzetközi normáknak. A jegybank nyeresége közpénz, és alapvetően téved, aki mást állít. Nyeresége ráadásul nem a sikeres gazdálkodásból, hanem a forint árfolyamgyengüléséből származik, ezért az vagy a költségvetést illeti, vagy a bank tartalékába kell helyezni.

Madarász László az MNB új felügyelőbizottságának is tagja. Ugyanakkor ma is egyetért a leköszönt testület megállapításaival, amelyeknek megtárgyalására szerinte várhatóan október végén sor kerül. Arra a kérdésre, hogy amennyiben a testület új elnöke, a fideszes Papcsák Ferenc mégsem tűzné napirendre a felvetett aggodalmakat, akkor ő kezdeményezni fogja-e, hogy vegyék elő, Madarász László igennel felelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.