Több magyar turista járt külföldön

Görögország újra kedvelt úti cél, Törökországot és Egyiptomot viszont elkerüljük. Az osztrákok és a szlovákok vásárolni jönnek hazánkba.

2015. 09. 10. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tizenegymillió turista látogatott Magyarországra 2015 II. negyedévében, ez 5,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványából. Az egy napra látogatók száma 0,2 százalékkal csökkent, a több napra érkezőké viszont 20 százalékkal, 3,4 millió főre emelkedett. A vizsgált időszakban nem csak többen jöttek, de hosszabb ideig is maradtak nálunk a külföldi turisták: összesen 28,9 millió napot töltöttek el Magyarországon, ez 6,6 százalékkal több a korábbinál.

Az egy napra látogatók több mint kétötöde átutazó, egynegyedük vásárolni érkezik hozzánk, és csak 25 százalékuk jön turisztikai céllal. A tavalyi év azonos időszakához képest jelentős mértékben, közel 10 százalékkal csökkent a hazánkban vásárolni akarók száma, viszont egyre többen jöttek hozzánk pihenni. Azok, akik csak átutaznak Magyarországon, döntő részben románok, szerbek, lengyelek és bolgárok. A vásárlók kétötöde Szlovákiából, több mint egyharmada Ausztriából, közel egytizede Romániából érkezett. A turisztikai utazások közül minden ötödik út célja a gyógykezelés és egészségmegőrzés, amelyeknek jelentős részét az Ausztriából érkezők fogászati kezelései tették ki.

A több napra látogatók 87 százaléka turisztikai céllal érkezett Magyarországra, 15 százalékuk Németországból, egy-egy tizedük Szlovákiából és Romániából, és közel ennyi osztrák is jött pihenni hozzánk. Egyre több amerikai jön: a több napot nálunk eltöltött külföldiek több mint 5 százaléka érkezett az Egyesült Államokból, vagyis közel ugyanannyian jöttek hozzánk az óceán túloldaláról, mint a szomszédos Csehországból.

 

Az utazások célját tekintve az osztrákok közel egyharmada rokon-, barátlátogatásra, 29 százalékuk pedig gyógyászati, egészség-megőrzési szándékkal érkezik hozzánk. A románok egyharmada átutazó, 50 százalékuk rokont vagy barátot látogat meg nálunk. A csehek 59 százalékának utazási célja az üdülés, de sokan érkeznek közülük városnézési, illetve gyógyászati céllal is. Az amerikai turisták esetében kiemelkedően magas, 47 százalék a körutazók aránya. A több napra érkező külföldiek 38 százaléka Budapesten, 30 százaléka a Nyugat-Dunántúlon éjszakázott.

A külföldi látogatók idén áprilistól június végéig 395 milliárd forintot költöttek Magyarországon, 6,2 százalékkal többet, mint 2014 II. negyedévében. Az egy napra látogatók naponta átlagosan 10 900 forintot, a több napra érkezők 14 700 forintot költöttek. A bevételek növekedése szinte teljes mértékben a szabadidős céllal hozzánk érkező turistáknak köszönhető: az előző év azonos időszakához képest 26 százalékkal nőtt az egynapos szabadidős utazásokon részt vevők kiadása, míg a több napra hazánkba látogatók 8 százalékkal költöttek többet. Ezen belül a legtöbbet – 50 milliárd forintot – a németek költöttek hazánkban, míg az osztrákok 42, az Egyesült Államokból érkezők 37, a szlovákok és a románok 24, illetve 21 milliárd forintot hagytak itt. Az Európai Unióból érkező turisták kiadásai az összes bevétel 62 százalékát tették ki.

Nemcsak hozzánk érkeztek többen, a magyarok közül is többen utaztak külföldre, mint az előző év azonos időszakában. A magyarok több mint 4,5 millió alkalommal hagyták el az országot, 7,5 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Többnapos külföldi útra 12 százalékkal több magyar utazott, míg az egynapos utak száma 5 százalékkal nőtt. Összesen 12,6 millió napot töltöttek a magyarok külföldön, ez 4,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a többnapos utak átlagos tartózkodási ideje fél nappal, 6 napra csökkent.

A magyarok közül egyre többen járnak külföldre vásárolni. Az egy napra vásárlási célból külföldre utazó magyarok száma – a szerb határ kivételével – minden határszakaszon nőtt. A bevásárló-turizmus közel fele Ausztriába irányult, itt egy év alatt egytizedével emelkedett a vásárlási célból kiutazók száma. A Szlovákiába vásárolni utazók teszik ki a forgalom negyedét, egy év alatt 12 százalékkal emelkedett az ide vásárolni járók száma. Jelentősen nőtt a Romániába vásárolni járó magyarok száma is, aminek fő oka az, hogy az országban júniusban 24-ről 9 százalékra csökkent az élelmiszerek áfája.

Turisztikai céllal egy napra főként Ausztriába és Szlovákiába, több napra Ausztriába, Németországba, Csehországba, Szerbiába és Olaszországba utaztak a magyarok. A többnapos turisztikai utak 84 százaléka az Európai Unió országaiba irányult. 2014 II. negyedévéhez viszonyítva számottevően csökkent a Törökországba és az Egyiptomba irányuló magyar forgalom, míg a Spanyolországba, az Olaszországba és a Görögországba látogató turisták száma dinamikusan nőtt.

A külföldre látogató magyarok 156 milliárd forintot költöttek utazásaik során, kiadásaik 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.