Elindultak Magyarországra a cseh rendőrök

A járőrözést három kijelölt településen végzik majd.

MTI
2015. 10. 29. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh rendőrök gépjárműoszlopa csütörtök délután indult útnak a prágai rendőr-akadémia udvaráról. A rendőröket Milan Chovanec cseh belügyminiszter és Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány személyesen búcsúztatta. Mindketten sok sikert kívántak a rendőröknek feladatuk teljesítéséhez.

A rendőrfőkapitány szerint a magyarországi misszió iránti érdeklődés igen nagy volt, és az egész országból több mint négyszáz rendőr jelezte érdeklődését. Közülük választották ki a most Magyarországra induló ötvenet.

„Az egyik legfontosabb követelmény a nyelvi felkészültség, az angol nyelv ismerete volt, és természetesen megvizsgáltuk a jelentkezők nemzetközi tapasztalatait is. Le kell azonban szögezni, hogy ezek a rendőrök ma lényegében az ismeretlenbe mentek, hiszen ilyen típusú bevetésben a cseh rendőrség még sosem vett részt” – mondta Tomás Tuhy újságíróknak. Tuhy megerősítette korábbi kijelentését, miszerint nem zárható ki, hogy amennyiben az együttműködés hasznos lesz, a cseh rendőrök magyarországi misszióját akár néhány hónappal is meghosszabbítják.

Közlése szerint a misszió mintegy tízmillió koronájába kerül a cseh államnak.

A cseh rendőrök a prágai közlés szerint november elsejétől december 15-ig lesznek szolgálatban a magyar–szerb határon. A járőrözést magyar rendőrökkel és katonákkal közösen végzik majd, három kijelölt településen. Bár a járőrcsoportok parancsnoka a magyar rendőr lesz, a csehek jogköre ugyanolyan lesz, mint a magyar rendőröké.

David Schön, a cseh Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a cseh rendőröket Szeged mellett vetik be, közel a horgosi határátkelőhöz.

„Legfontosabb feladatuk az lesz, hogy a kijelölt térségben felügyeljenek a rend betartására, illetve megelőzzék a bűncselekmények elkövetését” – mutatott rá a szóvivő.

Egy korábbi kormánydöntés alapján október közepétől 21 cseh katona segít a magyaroknak a migrációs válság kezelésében.

A katonákkal együtt Prága kilenc műszaki eszközt, köztük öt nagy katonai teherszállító járművet és tíz tábori konyhát is küldött Magyarországra. A katonák felkészültek arra, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak a magyar hadseregnek.

Hasonló segítséget nyújt Magyarországnak a másik két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország is.

Horvátországnak viszont, amelynek határán Magyarország szintén drótkerítést emelt, mindez nem tetszik, ezért nyíltan bírálta a V4-eket.

A cseh kormány most azt tervezi, hogy rendőröket küldene Szlovénia megsegítésére is. Erről a jövő héten várható döntés.

Nem áll le a menekültek Európába áramlása, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) létrehozott munkacsoport.

Lovász László, az MTA elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a Belügyminisztérium felkérésére bővítette ki az akadémia korábbi migrációs kutatásait, a munkában az MTA öt intézetének csaknem 30 földrajztudósa, kisebbségkutatója, jogásza, közgazdásza, regionális kérdésekkel foglalkozó szakembere vett részt szeptember óta.

Szembe kell néznünk azzal, hogy a globális környezeti és politikai változások hosszú távra, valószínűleg évtizedekre szóló feladatokat rónak ránk – tette hozzá.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója arról beszélt: olyan kihívás érte Európát, amire nagyon nehéz jó választ adni, „főleg, ha jelentős késedelemben vagyunk a válasz megadásával”.

Mint mondta, még mindig politikai viták folynak arról, mi legyen a válasz, beszélnek kvótákról, embercsempészek elleni fellépésről, határozottabb visszaküldési gyakorlatról, de ezek önmagukban nem elégségesek. Kevés szó esik arról, hogy mi lesz azokkal, akik itt maradnak, akár mert nemzetközi védelmet kapnak, akár mert itt rekednek és nem tudnak visszamenni származási országukba – fűzte hozzá.

Az MTA javaslata szerint a kormánynak nagyobb figyelmet kellene szentelnie az egyelőre feltartóztathatatlannak látszó bevándorlási folyamat munkaerő-piaci kezelésére. Ezzel kapcsolatban Végh Zsuzsanna egy kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi kormányzati stratégia egyelőre nem bevándorlókkal akarja megoldani a munkaerőhiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.