Év közben is megkezdhető az óvoda

Csaknem öt és fél ezer férőhely létrehozására nyertek el támogatást az önkormányzatok.

Csókás Adrienn
2015. 10. 27. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan 5400 új óvodai férőhely létesítésére nyílik lehetőség az önkormányzatok számára kiírt 2,5 milliárd forint keretösszegű pályázaton – tudta meg lapunk. Mint arról korábban beszámoltunk, márciusban összesen 180 település kért kormányzati segítséget. Az önkormányzatok együttesen csaknem hétezer új férőhely létrehozására pályáztak, és a legfrissebb adatok szerint ezek több mint háromnegyedére ténylegesen jut is pénz. A vissza nem térítendő támogatást – amelynek összege településenként 1,2 és 2,2 millió forint között mozog – 2016. december 31-ig kell elkölteni, a források felújításra, bővítésre vagy akár új intézmények létrehozására is felhasználhatók.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a fejlesztések kapcsán emlékeztetett: a kormány már az elmúlt két évben megkezdte az óvodai kapacitások bővítését. Tavaly egymilliárdos keret szolgálta ezt a célt. Az LMP-s Szél Bernadettnek adott írásbeli válaszában az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a nevelési év megszervezésének előkészítése során számolni kell az óvodakötelezett és az óvodai nevelésre jogosult gyermekekkel is, a két kategória ugyanis nem ugyanaz. Óvodakötelezettnek az számít, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét. Őket – ha nem kérnek felmentést – mindenképp fel kell venni. Azok a gyerekek viszont, akik a tanévkezdés idejére még nem érik el a hároméves kort, de a nevelési év során, menet közben betöltik, szintén kérhetik a felvételüket. Rétvári Bence hangsúlyozta: utóbbi kategóriába esőket a már folyó nevelési év közben is fel lehet venni óvodába, ha akkor érik el a jogszabályi korhatárt. Ebben az esetben azonban a beíratás a szülő számára csak lehetőség, de nem kötelezettség, vagyis megvárhatják akár a következő tanévet is.

Az államtitkár kitért arra is, hogy bár a köznevelési törvény csak hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, bizonyos esetekben el lehet térni a főszabálytól. Az egyik fontos dolog, hogy ötéves korig a szülő kérhet felmentést a jegyzőtől, ha otthon is gondoskodni tud a gyerekről. A másik lehetőség, s erről talán kevesebben tudnak, hogy az óvodai felvételt a törvényi korhatár előtt is lehet kérni, a gyerek két és fél éves korától. Így például ha az édesanyának vissza kell mennie dolgozni, de a közelben nincs bölcsőde vagy családi napközi, netán helyhiánnyal küzd a család számára elérhető intézmény, akkor az óvodát is érdemes megkeresni. Az ilyen korú gyerekeket persze csak akkor tudják fogadni az intézmények, ha az óvodaköteles korúak felvétele után még mindig van szabad helyük.

Országosan egyébként több mint 300 ezer gyermek kezdte meg szeptemberben az óvodát, rájuk durván 380 ezer óvodai hely jut. A kapacitások területileg nem egyenletesen oszlanak el. A legtöbb óvodáskorú gyerek a fővárosban (57 ezer) és Pest megyében (44 ezer) iratkozott be, a legalacsonyabb létszám pedig Nógrád (ötezer) és Tolna megyében (hatezer) jellemző. A bölcsődék terén is lépések várhatók: a szaktárca egyik előterjesztése szerint 2018-ig összesen 17 ezer férőhelyet alakítanának ki, mini-, munkahelyi és családi bölcsődék létrehozásával. Jelenleg csak a tízezer feletti lélekszámú településeken kötelező bölcsődét üzemeltetni, így tavaly a három év alattiak csaknem negyede nem jutott hozzá helyben napközbeni ellátáshoz. Az Emmi törvénytervezete szerint viszont ezentúl már öt gyermek igénye esetén bölcsődét kellene nyitni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.