Kétszáz körzet maradhat üresen

Hiába adnak milliókat, alig jelentkezik valaki a háziorvosoknak kiírt pályázatra.

Kuslits Szonja-Farkas Melinda
2015. 10. 22. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint az eddig beérkezett 39 pályázatból 27 praxisjog vásárlásának támogatására, 12 pedig letelepedési támogatásra vonatkozik. A tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatok adatairól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, s az Országos Alapellátási Intézet vezet nyilvántartást. Az aktuális, nyilvános lista szerint, amely a hat hónapnál régebben betöltetlen praxisok adatait tartalmazza, jelenleg 238 körzetben volna szükség háziorvosra, vagyis ideális esetben is legfeljebb a jelenleg orvos nélkül működő körzetek 15 százalékát tudják feltölteni. Júliusban még csak 231 betöltetlen körzet volt, vagyis hónapról hónapra bővül a lista.

A pályázati anyagokat október 31-ig adhatják postára azok a háziorvosok, akik a tartósan betöltetlen körzetekben vállalnának munkát. – Az eddig beérkezett anyagokkal kapcsolatban összességében elmondható, hogy igen magas minőségben állították őket össze az orvosok, 90 százalékuk teljes mértékben megfelelt a kiírásban foglaltaknak, a maradék 10 százalék pedig hiánypótlás után teljesítheti az elvárt kritériumokat – közölte az OEP. A pályázat egyébként tavaly sem hozta meg a remélt sikert, akkor az 500 milliós pályázati forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok összesen 273 millió forint támogatást kaptak az államtól, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt.

A legnehezebb helyzetben idén Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, ahol 40 praxis betöltetlen, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás. Békés megyében 23 körzet üres, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 19 szolgálat működik orvos nélkül, a fővárosban azonban például csak 8 körzet betöltetlen. Több mint tíz éve nincs háziorvos többek között a borsodi Farkaslyukon, Putnokon és Taktakenézen, a Baranya megyei Ibafán, Nemeskén és Somogyapátiban, de több mint egy évtizede betöltetlen a Nógrád megyei Karancslapujtő és a Csongrád megyei Nagylak praxisa is.

A pályázati kiírás azokra a háziorvosi szolgálatokra vonatkozik, amelyek legalább egy éve betöltetlenek, és az ellátandó lakosok száma meghaladja a felnőtt- és vegyesszolgálat esetében az ezer, gyermekszolgálat esetében az 500 főt. Aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállal el, az 6 millió forintos támogatást kaphat. 7 millió forintnyi letelepedési támogatás jár annak, aki két éve betöltetlen praxist nyer el, 36 hónapja üres körzetnél 8 millió, míg legalább 48 hónapja betöltetlen szolgálat esetében 9 millió forintot kap a nyertes orvos. Akik olyan településen vállalnak munkát, ahol már legalább 60 hónapja nincs háziorvosi ellátás, 10 millió forintot kapnak. A letelepedési támogatás szabad felhasználású, a háziorvos vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti korábban felvett diákhitelét is. A pályázatot elnyert orvosnak azonban vállalnia kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban – az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerint – legalább négy évig dolgozik. Aki praxisjog-vásárlási támogatására pályázik, legfeljebb 4 millió forintot kaphat, ezt az összeget kizárólag praxisjog megvásárlására lehet fordítani.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (Fakoosz) elnöke lapunknak korábban úgy nyilatkozott, pusztán ettől az intézkedéstől nem várható, hogy megoldódjon a betöltetlen praxisok helyzete. Szerinte nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált szakemberek inkább külföldre mennek. A helyzet javításához arra volna szükség, hogy jelentősen emelkedjen a háziorvosok jövedelme. Jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint, ami szerinte távolról sem elég. – Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvosoknak ki kell fizetni – nyilatkozta Selmeczi Kamill.

A pályázatokról a benyújtást követő hatvan napon belül döntést kell hozni, az eredményről pedig minden érintetett írásban értesítenek az elbírálást követő tizennégy napon belül. A támogatási összeg kifizetése egy összegben történik a körzet első havi finanszírozási díjának kiutalásával együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.