Lezárták a nyomozást

Nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése Hajdú-Bét-ügyben a Kecskeméti Járási Ügyészség szerint.

Horváth Csaba László
2015. 10. 06. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet birtokába jutott ügyészségi határozat szerint azt az eljárást zárták le, amely tavaly márciusban indult újra. A nyomozást új információk alapján az ügyészség rendelte el, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kellett lefolytatnia.

Magyarország egyik legnagyobb baromfi-feldolgozójának 2004-es csődje miatt először 2006-ban indult nyomozás, csődbűntett gyanúja miatt, a társaság egyik hitelezőjének feljelentése alapján, ám az eljárást egy évvel később megszüntették. Ennek folytatását rendelte el a hatóság 2014-ben, mert adatok merültek fel arra vonatkozóan, hogy a cég felszámolása során a Hajdú-Bét árukészletének egy részét kivonták a vagyonból. Bár az adóhivatal az elmúlt egyéves nyomozása során lefoglalta a baromfi-feldolgozó fellelhető könyvelési iratait, valamint tanúkihallgatásokat, és házkutatásokat is tartott, nem tudta megállapítani bűncselekmény elkövetését.

A vállalat, amelynek a víziszárnyastermékek előállításában európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitása volt, előbb 1998-ban került a csőd szélére az orosz válság miatt. Ekkor szállt be tulajdonosként a – később Bajnai Gordon irányítása alatt működő – Wallis Rt., amely 1999-ben lett többségi tulajdonos. Noha a társaság mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, később a cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást. A cég csődje miatt ötszáz családot ért kár. Ráadásul egy 2002-es dokumentumból kiderült az is, hogy Bajnai Gordon a Hajdú-Bétben résztulajdonos Vitonas Investments Limited nevű ciprusi cég kézbesítési megbízottjaként is tevékenykedett. A szocialisták által támogatott későbbi kormányfő mindig is tagadta, hogy a Hajdú-Bét csődje tudatos lett volna, ám ezt az érintett családok sosem hitték el.

A Hajdú-Bét ügye a tavalyi országgyűlési választások előtti kampányban, 2013 nyarán került elő. Ekkor a kormány úgy döntött, kártalanítják a 2000-es évek elején kisemmizett baromfitenyésztőket, akik a Hajdú-Bét Rt. csődjénél jártak pórul. Az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közölte: 2–2,2 millió forintos támogatást kaphatnak a gazdák. A VM ezután több mint 230 millió forintot fizetett ki a károsult családok részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.