Milliárdos oktatási támogatás nyomában

Csaknem 3,5 milliárd forint összegű, 2013–14-es költségvetési támogatást kér számon a NAV.

Szemán László
2015. 10. 27. 5:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a NAV közép-magyarországi regionális bűnügyi igazgatósága hat különböző büntetőügyet összevonva költségvetési csalás és sikkasztás gyanúja miatt jelenleg ismeretlen tettesek ellen folytat nyomozást a Drégelyvár Oktatási Központ Alapítvány (DOK), a Harmadik Évezred Oktatásáért Alapítvány (HÉO), valamint a Tanult és Képzett Emberekért Közhasznú Alapítvány (TKEK) tevékenységével összefüggésben. A gyanú szerint olyan tanulók után is felvettek költségvetési támogatásokat, akik nem jártak az alapítványok által működtetett iskolákba, vagy éppen papíron több oktatási intézményben is nyilvántartották őket. Az eddigi adatok szerint több ezer károsultja lehet az összevont ügyeknek. A nyomozás várhatóan évekig eltart a többmázsányi irat és a kihallgatandó tanúk nagy száma miatt.

Az első nyomozás idén február 24-én indult egy bejelentés alapján, amely szerint a DOK fenntartásában lévő Kempelen Farkas Szakképző Iskola (korábban Drégelyvár Szakközépiskola) igazgatósága jogosulatlanul vesz igénybe állami támogatásokat; az intézmények valótlan adatokat jelentettek a tanulók, valamint az oktatók létszámáról, továbbá nem teljesítették a felvételkor ígért oktatási színvonalat, illetve a tanárok nem kapták meg a fizetésüket. Március 26-án ehhez kapcsolódóan újabb nyomozás indult. A DOK volt kuratóriumi elnöke feljelentésében konkrétumokat említett. Eszerint az alapítvány által üzemeltetett iskolák évi 120 és 800 millió forintnyi állami támogatást kaptak a Magyar Államkincstárnak évente kétszer jelentett tanulói létszám alapján. A támogatás az alapítványhoz futott be, és a feljelentő szerint a pénzt nem az iskolák működtetésére, hanem saját célokra használták fel az általa egyébként megnevezett személyek. Az alapítványnál végzett ellenőrzések – köztük államkincstári ellenőrzés – eredménytelenül zárultak, mert a szükséges iratok nem kerültek elő.
Időközben március 18-án az államkincstár feljelentése alapján is indult büntetőeljárás költségvetési csalás miatt ismeretlen tettes ellen, miután a HÉO-nál ellenőrzés történt.

Az államkincstár megállapította, hogy az alapítvány által fenntartott Út a Harmadik Évezredbe Kemény János Műszaki és Kereskedelmi Szakképző Iskola és Gimnázium 2013-ban és 2014-ben 400 fő nappali és 400 fő esti tagozatos tanulót jelentett, 171 milliós, illetve 190 milliós támogatást nyerve ezzel, ám a tényleges tanulók száma elenyésző volt. Az is kiderült, hogy több tanuló nemcsak a vizsgált alapítványnál, hanem a DOK-nál, illetve a TKEK-nál is szerepelt tanulói jogviszonyban, utánuk támogatást igényelt és kapott mindhárom alapítvány. A kincstári ellenőrök szúrópróbaszerűen 50, a nyilvántartásban szereplő tanulót kérdeztek meg, és közülük 37 válaszolta azt: nem jártak az intézménybe. Március 28-án az államkincstár újabb feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt a TKEK ellenőrzése nyomán. Kiderült, hogy az alapítvány által üzemeltetett Ring Szakképző Iskolában 300-400 beiratkozási lap másolat, továbbá javított, összefirkált, hiányosan kitöltött, átjavított dátumú. Azok a hallgatók, akik a képzésre jelentkeztek, hozzájárultak a személyi okmányaik lemásolásához. A kincstári ellenőrzés alaposan feltételezte, hogy ők nem voltak hallgatói jogviszonyban, és a személyes adataikkal visszaéltek, aláírásukat meghamisították. 2013-ban 355 millió, 2014-ben 349 millió forint állami támogatást kaptak.

Április 2-án a DOK-nál tartott ellenőrzés nyomán újabb kincstári feljelentés született. A Klebelsberg Kuno Szakközépiskola, a Kempelen Farkas Szakképző Iskola (korábban Drégelyvár Szakközépiskola, Szakiskola), a Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozata és a Vándor Kollégium 2013-ban 680 milliós, 2014-ben 866 milliós költségvetési támogatást kapott. A kincstári ellenőrzés szinte ugyanazokat a hiányosságokat, illetve bűncselekménygyanút állapította meg, mint a korábbi alapítványok ellenőrzése során. Március 31-én egy tanuló édesapja tett feljelentést sikkasztás miatt, azt állítva: a DOK által fenntartott IV. Béla Esti Gimnáziumnál az oktatási tandíjat és a vizsgadíjat – összesen 130 ezer forintot – konkrét személyek sajátjukként kezelték, elsikkasztották. A személyi és szervezeti átfedések miatt egyesített ügyek nyomozása összesen 3 416 268 491 forint költségvetési támogatás sorsát akarja tisztázni a sikkasztás gyanúja mellett. A NAV tájékoztatása szerint további bizonyítékokat gyűjtenek, elemzik a többmázsányi iratot, több ezer tanút hallgatnak ki. Pontos kárértéket az elemzés és a nyomozati munkák elvégzése után tudnak mondani, illetve a gyanúsítottakat is csak ekkor tudják megnevezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.