Stadler: Soros György okosabb volt, mint én

Aktatáskában hordott tízmilliókról és Az utolsó vacsoráról is beszélt az egykori üzletember.

mr
2015. 10. 26. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszindulatú rágalomnak tartja Stadler József azt, hogy egykori focicsapatának klubházában kupleráj üzemelt a kilencvenes években. Az egykori juhász a 24.hunak mesélt egykori focicsapatáról és bizniszeiről.

1993-tól 1998-ig működött a Stadler FC, amely az üzletember birtokában volt. Stadler milliókat költött a focicsapatra, de az interjúban tagadta, hogy bírókat vett volna meg. Ellenben bőkezűen jutalmazta a játékosait, mint mondja, nem is maradt el soha a fizetéssel és a prémiummal. Elmondása szerint azok a pletykák nem igazak, miszerint mérkőzések után a klubházban professzionális nők gyúrták le a hazai labdarúgókat: „ilyeneket én nem szerveztem, nem haragítottam volna magamra az asszonyokat, ha még lett volna rá mód, akkor se”.

És bár ma már jogerős bírósági ítéletek sora mondja ki, hogy a stadionra, a csapatra, a sok munkahelyre áfacsalásból, állami támogatás jogosulatlan igénybevételéből volt fedezet, a vállalkozó szerint mindez „kitalálmány”: ő az üzleteiből szerezte a vagyonát.

A híres festménysztori: 1993-ban a vállalkozó egymilliárd forintért huszonkét darab olajfestményt vásárolt, majd a magyar államtól visszaigényelte az áfát. Miután Stadlernél megjelentek az adóellenőrök, már nem voltak meg az alkotások: a vállalkozó szerint az eladó cég féláron visszavásárolta a festményeket, majd beszüntette működését.

Stadler szerint az APEH-osok láthatták a festményeket, amelyeket azért adott el újra az oroszoknak, mert úgy szólt a megállapodás, hogy ha egy határidőn belül visszaadja a képeket, akkor visszavásárolják. „Kellett nekik a pénz egy rövid idővallumra, merthogy valahol úton volt nekik egy nagyobb összeg” – fogalmazott.

A huszonkét festmény egyike egy Leonardo nevű művész alkotása, a címe pedig: Az utolsó vacsora, amely a milánói Santa Maria delle Grazie-templom refektóriumának falán látható. Stadler a botrány kirobbanása után azt mondta, hogy az orosz kép nem azonos a freskóval, és az alkotó is csupán névrokona a reneszánsz mesternek. Amúgy pedig: „Egy fordítási hiba a balhé oka. Az orosz nyelvű adásvételi papíron szereplő Az utolsó vacsora címe pontos magyar fordításban: Táncmulatság” – fogalmazott az interjúban, arra azonban nem emlékezett, hogy tényleg Leonardónak hívták-e az alkotót.

Az üzletember ma is állítja, hogy a képek értékesek voltak, szakértővel nézette meg őket. Az újraértékesítés után pedig – mint mondja – már befizette a képek után visszaigényelt áfát.

Habár Stadler a rendszerváltás után gyorsan meggazdagodott, állítása szerint ő kimaradt a privatizációból, az áfacsalásból és az olajszőkítésből. Ő ugyanis nem akart problémát, „mégis mindig én vagyok a fekete bárány, mégis engem csuknak be. Érdekes. Ismerek olyat, aki végig olajozott, és a haja szála sem görbült Pedig ott voltak a könnyű pénzek” – jelentette ki.

Az üzletember szerint az izsáki pezsgőgyárat fillérekért megkaphatta volna, de erre nemet mondott. Azonban felfigyelt valamire: „később jöttem rá, hogy azért lettem közellenség, mert a megrendeléseimmel én tartottam életben rengeteg konzervgyárat, sörgyárakat, mindent, amiket így nem tudtak privatizálni”.

A rendszerváltás idején hatalmas állami árukészleteket, konzervgyári raktárakat vásárolt fel, a Munkásőrség teljes vegyvédelmi felszerelése is az övé lett, amelyet az oroszoknak értékesített. Mint mondta, ebben az időszakban ő volt az egyetlen nagykapu az oroszok felé, amit a korrektségének köszönhetett: „mert ott aztán amit megbeszéltünk, kellett tartani” – mondta.

Még az üres sörösüvegeken is keresett: egy „véletlen” folytán megtudta, hogy palackhiány miatt a gyártók hamarosan kettőről hat forintra emelik a sörösüveg betétdíját, ezért felvásárlásba kezdett. Országos hiányt gerjesztett így, amelyen hatvanmillió forintot keresett. Akárcsak Soros György, aki a fonttal spekulált. „Ő okosabb volt, mint én. Meg tőle nem vették el, amit szerzett” – kommentálta az esetet Stadler.

Jól ment az üzlet, Stadler pedig előszeretettel fizetett készpénzben az ügyfeleinek. Csak a bőrtáskájában hatvanmillió forintot cipelt időnként. „Tartottam a cégemnél pénztárt és valutapénztárt is, mindent. Többször volt bent egymilliárd feletti összeg, az APEH-osok nem akarták elhinni, aztán amikor bevezettem őket, csak álltak és bámultak” – mesélte.

Azonban időnként még ennél is egyszerűbb megoldásokhoz kellett folyamodni: az oroszok két-három autóval érkeztek, és zsákban vitték el a pénzt. Arra a kérdésre pedig, hogy félretett-e magának a nehéz időkre, röviden válaszolt: nincs tartaléka, annyit keres, amennyi neki kell. A kert végében sem ásott el pár milliót. „Olyan sokáig kéne ásni, eldobnák az ásót” – tette hozzá.

A sok pénzre persze a maffia is felfigyelt. Mint mondta, 1994-ben elrabolták a csecsenek, akiknek egy „magyar pali” adta a tippet, akivel Stadler régen üzletelt. A vállalkozó elcsalta otthonról egy akasztói kocsmába, ahonnan elvitték egy kocsi hátsó ülésén. Százmillió forintot kértek váltságdíjként a feleségétől. Elmondása szerint az emberrablók sokáig kínozták, végül az asszony – mivel épp kifogytak a készpénzből – egy pécsi bankból vette fel a százmilliót, azzal fizetett. Utólag két emberrablót elkaptak a rendőrök, de a pénznek csak a fele lett meg.

Stadler József ellen később adóügyi vizsgálatok indultak, bírósági ítéletek születtek, jelenleg második börtönbüntetését tölti. 2011-ben ítélték négy év tíz hónapra csalás miatt, majd 2014-ben újabb vádpontok alapján további két év tíz hónapot kapott. Néhány hónapja kimenőt kapott a börtönből, hogy a szülőfalujában megválthassa a sírhelyét.

Az üzletember szerint erre azért volt szükség, mert lebetegedett, és negyvennégy kilóra fogyott. Most már egész nap csak fekszik. A Stadler-stadionnal – amely valaha a legmodernebb ilyen létesítmény volt az országban – már nincs sok terve, más tulajdonában van. Így pedig nem véletlen, hogy a Stadler FC már a múlté, amelyet nem kíván feltámasztani. „Örülök, hogy én élek” – tette hozzá a valamikori büszke tulajdonos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.