Elmaradt jussukat követelik a pedagógusok

A tanárok és az intézményvezetők állásukat féltik, nevét vállalva senki sem mer kiállni magáért vagy a társaiért.

Nagy Áron
2015. 11. 19. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óraadó tanárok dolgoznak hónapok óta ingyen, sokan nem kaptak utazási költségtérítést és jubileumi jutalmat sem, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ugyanis szeptember óta késik a kifizetésükkel. Emiatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap a Klik székháza elé hívta a média képviselőit, s jelenlétükben egy fizetési felszólítást nyújtott át a központ képviselőjének.

– Több kollégánk érintett, s más iskolában sem jobb a helyzet – közölte lapunkkal egy fővárosi gimnázium igazgatóhelyettese, majd kérdésünkre rávágta: – Nekem fontos az állásom. Le ne írja a nevemet!

Hasonlóan reagáltak más pesti és vidéki intézmények munkatársai is. Nem túlzás tehát azt állítani: a tanárok félnek nyíltan beszélni a problémáikról.

– A félelem valóban jelen van a tanári szobákban, bár a szakszervezetnél mi mindenkinek azt mondjuk: ha csakugyan jogállamban élünk, akkor senkinek sincs oka retorziótól tartani azért, mert az elmaradt járandóságát követeli, vagy kiáll a társaiért – fogalmazott lapunknak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az érdek-képviseleti vezető hangsúlyozta: az Országgyűlés tavaly és idén egyaránt kevesebb forrást adott a Kliknek, mint amennyibe a köznevelés rendszerének fenntartása kerül. Bár ezt a szakmai szervezetek jelezték, a kormány egészen a közelmúltig nem foglalkozott a kérdéssel. Végül azonban a 2015-ös költségvetésben szereplő forrásokon felül további 26,5 milliárd forintot csoportosítottak át erre a célra. Ez az összeg Galló Istvánné szerint gyorssegély, és lehetséges, hogy az összes elmaradás teljesítése még többe kerülhet.

– Munkaügyesként dolgozom egy budapesti általános iskolában. Az intézmények anyagi problémáiról hosszasan tudnék mesélni – ezt már egy olvasónk jegyezte meg, aztán egyből a tárgyra tért: „Az iskolánk nem adhat fel levelet a Magyar Postán, csak akkor, ha azonnal fizetjük annak feladási költségét. A posta arra hivatkozva teszi ezt, hogy túl nagy az adósság, ezért nem hajlandó hitelezni.” Az asszony felidézte azt is, hogy a tanév elején szükség lett volna vízvezeték-szerelőre, aki a mosdókban elhárít kisebb-nagyobb problémákat. Számtalan szakembert fölhívtak, de senki nem akarta elvállalni a munkát, mert attól féltek, hogy egyáltalán nem, vagy csak hosszú késedelem múltán kapnák meg az azért járó díjat a Kliktől.

– Gyakran előfordul, hogy a tanárok vásárolják meg a szükséges színes krétákat, táblafilceket, és a szülők hoznak író- és fénymásolólapokat, mivel az iskola kasszája üres – fűzte hozzá informátorunk, mielőtt megerősítette volna: náluk is vannak olyan óraadó tanárok, akiknek hónapok óta tartozik a Klik.

Ezek után ismét Galló Istvánnéhoz fordultunk, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig hangsúlyozta: „A hivatalos közlések szerint a kormány feltett szándéka a tanári pálya presztízsének emelése. Ha valóban tenni akarnak valamit ennek érdekében, akkor gondoskodjanak róla, hogy mindenki időben megkapja a pénzét. A magánszektorban sem szép dolog, ha valaki csúszik az alkalmazottainak kifizetésével, ugyanez viszont az állam esetében megengedhetetlen!”

Rangsor

Ismét a Semmelweis Egyetem áll az élen a felsőoktatási intézmények között a HVG legújabb rangsorában. Az Eduline oktatási portálon közzétett ismertető szerint a Semmelweis Egyetemet az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján. A HVG rangsora tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorát tartalmazza. (MTI)

A Klik vezetése és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sem csinált titkot abból, hogy nincs minden rendben a kifizetésekkel. Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára tegnap egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta, a Klik a kormány által adott 26,5 milliárd forintos többletből fogja rendezni tartozásait.

A sajtótájékoztatón egyébként az intézményfenntartó Köznevelés az iskolában elnevezésű, tízmilliárd forintos fejlesztési programját mutatták be. Ennek keretében például fejlesztették a Klik központját, valamint pályázati úton összegyűjtötték és elérhetővé tették a többi tanár számára 299 iskola valamilyen szempontból kiemelkedő gyakorlatát. Emellett 171, zömében hátrányos helyzetű régióban található intézmény fejlesztése is megtörtént. Ez azt jelenti, hogy az iskolák könyveket, sporteszközöket kaptak – közölte Hanesz József, a Klik elnöke és Kajdi Ákos, a szervezet pályázatkezelő főosztályának vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.