Kötelezővé teszik a szünidei étkeztetést

Az őszi, téli és tavaszi szünetek alatt eddig szinte sehol nem kaptak enni a rászoruló gyermekek.

Csókás Adrienn
2015. 11. 12. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott salátatörvény-javaslat szerint a hátrányos helyzetű, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére kell majd térítésmentesen megadni a napi egyszeri szünidei étkezést. Eddig a nyári gyermekétkeztetésre pályázati úton nyerhettek el forrást az önkormányzatok, a települések mintegy fele azonban nem is pályázott, és az önkormányzatok mintegy 40 százaléka kapott pénzt. Az őszi, téli és tavaszi szünetek alatt szinte sehol nem kaptak enni a rászoruló gyermekek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt ígéri, az állam megteremti majd az étkeztetéshez szükséges fedezetet. Czibere Károly a tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte: az ingyenes intézményi gyermekétkeztetés kiterjesztésével ma már az óvodások és bölcsődések 90 százalékának nem kell fizetnie a menzáért, a szociális kormányzat most azt vizsgálja, miként lehet ezt kiterjeszteni az iskolák alsó és felső tagozataira is.

A törvénycsomag fontos újdonsága az is, hogy jövő januártól a pedagógus-életpályamodellt és a hozzá kapcsolódó bérrendszert kiterjesztenék a bölcsődei dolgozók egy részére is. Az előterjesztés szerint a tanárok előmeneteli rendszere és az emelt fizetés a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre, szakemberekre (gyógypedagógus, pszichológus, szaktanácsadó), illetve a területi gyermekvédelmi szakszolgálat által foglalkoztatott örökbefogadási tanácsadókra vonatkozna, azzal a garanciával, hogy az érintettek jövőbeni új illetménye semmiképp nem lehet kevesebb, mint a 2015. december havi illetményük. Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a lépés havi 40-60 ezer forintos pluszt jelent. Ez igen jelentős emelés, csakhogy lapunk információi szerint nagyon kevesen fogják megkapni, miután a gondozók zöme sosem járt főiskolára, egyetemre.

– Üdvözöljük a pedagógus-életpályamodell kiterjesztését, de az intézkedés valójában csupán a bölcsődei kisgyermeknevelők 10-11 százalékát érinti. A jelenlegi létszámadatokkal számolva összesen 767 diplomás kolléga kapna béremelést, miközben a bölcsődei nevelők összlétszáma 7126, a bölcsődei dolgozók pedig összesen 11 ezren vannak – mondta lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke.

Az érdekvédő szerint nagy kérdés, hogy mi lesz az emelésből kimaradók körével, ha ugyanis az ő helyzetüket nem rendezi a kormány, akkor bérfeszültség várható az intézményekben. – Egy bölcsődei kisgyermeknevelő, akinek szakirányú felsőfokú OKJ-s szakképesítése is van, még a két ágazati pótlékkal együtt is mindössze nettó 87 200 forintot keres pályakezdőként. Ez az összeg tíz év munkaviszony után 91 300 forintra, húsz év elteltével 97 500 forintra változik, és a dolgozónak még negyven év után is be kell érnie 111 ezer forinttal – mondta Szűcs Viktória, hozzátéve, hogy a diplomás kollégák ennél valamivel többet keresnek, de kiugróan magas eltérés nincs a különböző végzettségűek között. Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy a pedagógus-életpályamodell bértáblázatának középfokú végzettségűekre vonatkozó illetménye kiterjedjen a nem diplomás bölcsődei nevelőkre is, valamint hogy a kormány segítse az ágazatban dolgozók diplomához jutását.

Az ágazatot érintő további változás, hogy 2017-től új ellátási formákat is bevezetne a kormány: mint megírtuk, a három év alatti gyermekek az eddig megszokott intézmények mellett mini-, családi és munkahelyi bölcsődékbe is járhatnak majd, a családi napközik ugyanakkor jelenlegi formájukban megszűnnének 2017-től.

Balog Zoltán javaslatába bekerült az is, hogy a jövőben egyoldalú nyilatkozattal önként, indoklás nélkül le lehet majd mondani a családi pótlékról, emellett törvénybe foglalnák, hogy a szeptemberben esedékes családtámogatásokat mostantól minden évben néhány héttel korábban, már augusztusban kiutalja az állam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.