Nagyot változott a halálhoz fűződő viszonyunk

A hagyományok gyengülésével az emberek egyre inkább magukra maradnak a gyászukban.

Nagy Áron
2015. 11. 02. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt száz évben megváltozott a gyászkezelés, egyre többen fordulnak szakemberhez, és a segítő csoportok is népszerűek. Singer Magdolna gyásztanácsadó lapunknak arról beszélt, hogy korábban a normál gyászhoz nem volt szükséges a professzionális segítség, mert a közösség feladata volt „megtartani” a veszteséget elszenvedett családot, a gyászoló személyeket. Ezt nagyon jól szolgálták a pontosan meghatározott rítusok, a kialakult tradíciók. Most, hogy ezeket elveszítettük, sokkal inkább előtérbe kerültek az egyéb lehetőségek, azonban a halál, a gyász tabu volta miatt ma sem túlságosan jellemző a segítségkérés gyász esetén.

– A szakemberek különböző módszereket alkalmaznak. Az újabbak közé sorolható a komplex művészetterápia, a fókuszolás, a biblioterápia (válogatott olvasmányok felhasználása a segítő, fejlesztő munkában és pszichológiai problémák kezelésében – a szerk.), a haptonómia (a gyógyító érintés művészete, a terápia során a páciens fizikai kontaktust teremt a terapeutával, például megfogják egymás kezét – a szerk.), tánc- és mozgásterápia, sőt, az állatterápia is, hogy csak néhányat említsek a számtalan lehetőség közül – mondta Singer Magdolna, aki több, a veszteség feldolgozásáról és a vigaszkeresésről szóló könyvnek is szerzője.

A gyászoló szerinte sokszor csak akkor fordul hozzá segítségért, amikor a környezete már elfárad abban, hogy támogassa, vagy ha ő érzi úgy, hogy már nem terhelheti tovább a hozzátartozókat, barátokat. Amúgy is jellemző egyfajta elkerülő magatartás, a gyászolók sokszor magukra maradnak, de egy idő után az a kevés segítő is elkopik mellőlük, akik kitartottak.

– Súlyosabb esetben, amikor a gyász akadályozza a mindennapi életvitelt, a gyászoló nem tud aludni, enni, dolgozni, akkor hamarabb fordulnak segítségért – fejtette ki a gyásztanácsadó. Ilyenkor igen hatékony segítséget nyújtanak a sorstárs gyászfeldolgozó csoportok, amelyeket gyászcsoportvezetők, gyásztanácsadók vezetnek önkéntesen. – Örömteli tény, hogy egyre inkább elterjednek hazánkban ezek a díjtalan csoportok. A Napfogyatkozás Egyesület (a szervezetet Polcz Alaine magyar pszichológus, írónő, a halál- és gyászkutatás magyarországi úttörője hozta létre – a szerk.) képezi ki a csoportvezetőket, és az egyesület honlapján lehet tájékozódni az induló csoportokról – tudtuk meg a szakembertől.

Singer Magdolna elmondta, többféle felosztás létezik, amely taglalja, hogy az első sokk fázisától vagy a tagadástól kezdve hogyan jutnak el a feldolgozáson keresztül az elfogadásig, adaptációig a gyászolók, de a gyász rendkívül egyéni, ezért fontos, hogy a kezelés is személyre szabott legyen. Arra a kérdésre, hogy milyen különbségeket lehet felfedezni a gyászfeldolgozás folyamatában a különböző csoportok (nemek vagy etnikumok) esetében, úgy válaszolt: általában véve elmondható, hogy azok a személyek vagy közösségek, akik-amelyek teret adnak az érzelmek kifejezésének, ahol szabad folyása lehet a sírásnak, a hangos érzelemnyilvánításnak, könnyebben megbirkóznak a veszteség fájdalmával. – Vonatkozik ez a férfi-női különbségekre is. A nők sokkal inkább megengedhetik maguknak a panaszkodást, sírást, mint a férfiak, akik nem akarják kimutatni gyengeségüket, kétségbeesésüket, hiszen ez ellenkezne a férfiakkal szemben támasztott elvárásokkal, a férfiúi szerepükkel. Ez azonban megnehezíti a gyászuknak a feldolgozását – jelentette ki Singer Magdolna.

Nemcsak a gyász kezelése, hanem a temetkezési szokások is jelentős változáson mentek keresztül. Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója a társaság tapasztalataira hivatkozva elmondta: a 70-es évektől folyamatosan visszaszorult a koporsós temetkezés. – Akkoriban körülbelül 4:1 volt az arány a hamvasztással szemben, ez azonban mára megfordult – magyarázta Tóth Gábor, majd hozzátette: a jelenség nem korlátozódik kizárólag a fővárosra, vidéken is megfigyelhető, csak ott lassabban alakulnak át a szokások; a hagyományos, tehát a koporsós temetkezés országosan visszaszorulóban van.

Emögött praktikus és gazdasági okok is meghúzódnak. A hamvasztás nyilvánvalóan olcsóbb megoldás: az urnasír, az urnakripta és a kolumbárium (urnafülke) megváltása és a temetés kellékei jóval kevesebbe kerülnek, mint a koporsós temetésé. A gyászszertartásban ugyanakkor nincs lényeges különbség, csak a szó szoros értelmében vett temetés tér el valamelyest. Ami pedig a praktikumot illeti: sokan nem szeretnek temetőbe járni, főleg, ha messze van. Nekik kedvező, hogy az urnát akár haza is lehet vinni.
– Összességében megállapítható, hogy ma már Budapesten csak egy szűk, vallásos, illetve hagyománytisztelő réteg ragaszkodik a koporsós temetéshez. Az utóbbira jó példa a cigányság. Ők szinte kivétel nélkül koporsós temetést kérnek, és a lehetőségekhez mérten a legnagyobb pompával igyekeznek elbúcsúztatni a szeretteiket. Az is jellemző rájuk, hogy a sírt gazdagon feldíszítik, s időről időre étellel, itallal járnak vissza a halottaikhoz – jegyezte meg a temetkezési intézet szolgáltatási igazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.