Strasbourg szerint sérült a trafikos tulajdonhoz való joga

Újabb trafikkárosult nyert pert az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Velkei Tamás
2015. 11. 04. 4:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húszezer euró kártérítést ítélt meg a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága H. László Istvánné balatonmelléki trafikkárosultnak, emellett az alperesnek ki kell fizetnie a háromezer euró plusz áfa perköltséget is. Az ítélet szerint a megítélt nagyjából 6,2 millió forintnak megfelelő összeget a magyar állam három hónapon belül köteles átutalni. A strasbourgi fórum megállapította, hogy sérült a kérelmező tulajdonhoz való joga, és visszautalt az idén januárban született határozatára, amely a dunántúli V. László trafikos ügyében hasonló álláspontra jutott, mint ezúttal.

A döntés szöges ellentétben áll a magyar Alkotmánybíróság (AB) határozatával, amely szintén foglalkozott H. László Istvánné keresetével. A felperes – másokkal együtt – kérte az AB-tól a 2013. július 1-jén hatályba lépett, úgynevezett trafiktörvény alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését. Az indítványozók a tulajdonhoz való jog és a vállalkozáshoz való jog sérelmét állították, az őket ért jogsérelmet pedig abban látták, hogy a támadott törvényi rendelkezések miatt a fenti dátumtól nem folytathatták azt a kiskereskedelmi tevékenységet, amit korábban rendszeres haszon elérése céljából, jóhiszeműen, hatósági engedély alapján végeztek. Érvelésük szerint a megsemmisíteni kért jogszabályi rendelkezések következtében kiesett a dohánytermék-értékesítésből eredő árbevételük.

A panaszosok hivatkoztak arra is, hogy az állam nem kompenzálta a kieső bevételeiket, továbbá arra, hogy a dohánytermék-kiskereskedelemből való kizárásuk miatt az árbevételük és a nyereségük csökken, és ennek következtében romlott a vállalkozásuk piaci értéke és jó üzleti hírneve.

Az AB határozatában viszont rámutatott, hogy a támadott törvényi rendelkezések egyidejűleg nem valósíthatják meg a tulajdonhoz való alapjog alaptörvény-ellenes korlátozását és annak elvonását. A testület álláspontja szerint ugyanis a panaszosok által kifejtett gazdasági tevékenység nem áll az alaptörvény XIII. cikkének (amely a tulajdonhoz való jogról rendelkezik) az oltalma alatt.

– Nem volt tisztességes az a rendelkezés, amely elvette a felperes tulajdonát, egzisztenciáját, és nem engedték számára, hogy pályázatokon induljon – mondta a H.-né mellett még további tizenhárom károsultat képviselő Magyar György. Hozzátette: az ügy azért is érdekes, mert a felperes korábban hiába fordult az AB-hoz, a testület elutasította a kérelmét, mondván, fel sem merül a tulajdonhoz való jog sérelme.

Magyar György valószínűsíttette, hogy a többi általa képviselt károsultnak további nyolcvanmilliós kártérítést ítélhetnek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.