Leveszik Palesztinát a térképről

Kisebb botrány alakult ki két V. osztályos történelemtankönyvvel kapcsolatban.

Győr Ágnes
2015. 12. 10. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb botrány alakult ki két V. osztályos történelemtankönyvvel kapcsolatban a napokban, mert a kiadványokban ókori nevén Palesztinaként jelölték azt a területet, ahol a zsidó nép eredetileg letelepedett. Az egyik tankönyv esetében időközben már döntés született arról, hogy megváltoztatják a terület elnevezését, amit Radnóti Zoltán, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) rabbitestületének elnöke „teljes sikerként” értékelt.

A tankönyvek szövegét Radnóti Zoltán a blogján bírálta még novemberben. Szerinte a „történelmietlen butaság” hátterében az áll, „nehogy elfeledjék a már nem is olyan kis gyerekek, hogy a csúnya zsidók bevonultak az ártatlan Palesztinába, és elfoglalták azt”. Kisvártatva az ügy a parlamentben is felbukkant. Egy nappal a bejegyzés keletkezése után Oláh Lajos, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független parlamenti képviselő a blogbejegyzésre hivatkozva tett fel kérdést „Hamisítás az ötödik osztályos tankönyvben?” címmel Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Rétvári Bencének, a tárca parlamenti államtitkárának válasza szerint a tankönyvek Palesztinára nem mint ókori államra, hanem mint földrajzi területre hivatkoznak. Az ókori Izraelnek is helyet adó terület elnevezése a korszakban többször is változott, ezért a tankönyvek és történelmi atlaszok sem egységesen hivatkoznak rá. Az államtitkár ennek ellenére közölte, hogy a blogbejegyzéstől függetlenül, azt jóval megelőzve, szakmai egyeztetések eredményeként az V. évfolyamos kísérleti tankönyvben javaslatot tettek a térképen szereplő név megváltoztatására, így a következő tanévtől már Kánaánként fogják jelölni az említett földrajzi területet.

Radnóti Zoltán a blogjában üdvözölte a fejleményeket, s örömét fejezte ki amiatt, hogy „jövőre a gyerekek már azt olvashatják, ami a Tórában/Ószövetségben le van írva, azaz hogy Mózes Kánaánba ment be, és nem azt, hogy Palesztinába”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.