Mégsem lesz Hóman-szobor

Az alapítvány a város kérését meghallotta, és ezzel a történet lezárulhat.

MTI
2015. 12. 18. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület húsz igen szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött az egykori történész, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi minisztere szobrának ügyében. Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) kiemelte: jogi értelemben az alapítvány a szoborállítás kezdeményezője, a döntés azonban a közgyűlésé. „Meggyőződésem, ha a korábban Székesfehérváron megtartott Hóman Bálint-konferenciák kellő nyilvánosságot kapnak, és az ellenérvek is megjelennek, akkor a folyamat másként alakult volna” – fogalmazott, hozzátéve: a tanulságot a közgyűlés levonta. A döntést megelőzően Cser-Palkovics András hangsúlyozta: a város köznyugalmat és az ügy lezárását szeretné. Örömének adott hangot, hogy az alapítvány a város kérését meghallotta, és ezzel a történet lezárulhat.

A Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának háromrészes vitasorozata Hóman Bálintról:

• Ujváry Gábor: Hómant még a népbíróság sem illette olyan súlyos vádakkal, mint mai bírálói
• Kovács M. Mária: Magyar-e a nagypapa?
• Ujváry Gábor: Hóman és az antiszemitizmus

Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő (DK) szerint javaslatuk révbe ért, és elérték, hogy ne lehessen Hómannak szobra Székesfehérvár egyetlen közterén sem. Felszólította L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség államtitkárát, hogy vállalja a politikai felelősséget, miután egyeztetett a szoborállításról az alapítvánnyal.

Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) úgy vélekedett, az alapítvány szereti a várost, és emléket akart állítani egy olyan embernek, aki szintén szerette a várost. Becsülendőnek nevezte az alapítvány visszalépését, és azt mondta, hogy a szoborállítás cirkusz, amelyet az elmúlt két-három hétben generáltak.

Márton Roland (MSZP) emlékeztetett arra, hogy már a júniusi közgyűlési döntéskor figyelmeztettek, a szoborállítás meg fogja zavarni a köznyugalmat. Örömét fejezte ki, hogy a tiltakozások eredményre vezettek, és bízik abban, a döntést a jövőben is betartják a város vezetői.

But Sándor (Együtt) úgy vélekedett, hogy a szobor megosztó, és nem buzdít összefogásra. Szerinte nem egy alapítvány döntésének visszavonása miatt kell a szoborállítást visszavonni, hanem közös döntésként a város és az ország érdekében.

A közgyűlési döntést követően a városháza előtt Kováts Gábor, a Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumának elnöke sajtónyilatkozatot tett. Ebben leszögezte: a szobor és egyben Hóman Bálint ellenségei ma nyertek, de nem győztek. Kijelentette, hogy „gyalázatos, de várt döntést” hozott pénteken Székesfehérvár. Közölte, hogy a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány a bizalom birtokosa, hiszen bizalmat kapott a családtól, a városvezetéstől, a székesfehérvári polgároktól, helyi és nem helyi szervezetektől, a határokon túl élő támogatóktól. Hozzátette: ezt a bizalmat az alapítvány nem játssza el, és nem teszi ki a politikus nevét, munkásságát, az általa Székesfehérváron elért eredményeket, város- és nemzetépítő munkálkodását nemtelen és a történelem által a mai napig nem tisztázott adatokon alapuló becstelen támadásoknak. A szervezet elnöke bejelentette, hogy Hóman Bálint tisztelői ugyanúgy, mint eddig, ezúttal is megemlékeznek a politikusról, és születésének százharmincadik évfordulóján, december 29-én fejet hajtanak „nem bronzból, hanem lélekből készített” szobra előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.