Vissza a gyökerekhez

Két tárca a Várba tart, az OSZK a Palotanegyedbe költözhet.

2015. 12. 15. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium budai Várnegyedbe költöztetését – derült ki a Magyar Közlönyből. A rendelettervezet szerint a belügyi tárca az Országház utca 28–32., illetve az Úri utca 49–51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, a nemzetgazdasági pedig a Szentháromság tér 6. szám alá. Azzal, hogy kiemelt beruházássá tették, jelentősen leegyszerűsödik a szóban forgó épületek felújítása és átépítése, nem kell például építészeti és műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, továbbá nem lesz településképi véleményezési eljárás sem.

A kormány a Nemzeti Hauszmann-tervvel összhangban döntött a két minisztérium költözéséről – közölte lapunkkal a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Mint írták: az a cél, hogy a budai Várnegyedet történelmileg hitelesen helyreállítsák, megújítsák, tehát a Hauszmann-terv nem pusztán a budai Vár épületeinek felújításáról szól, hanem értékmentésről, a magyarság ezeréves államiságának bemutatásáról is. A kormány a Várnegyedet reprezentatív, kulturális és turisztikai központtá szeretné fejleszteni, a minisztériumoknak kiválasztott épületek pedig történelmileg mind kötődnek az adott tárcához, illetve a magyar államiság történetéhez.

Az Országház utca 28–32.-ben (ahová a belügyi tárca költözik) volt például a régi budai Országház, a gazdasági tárcának szánt Szentháromság tér 6. pedig az egykori Pénzügyminisztérium épülete. A tervek szerint 2017 végéig befejeződhet a két tárca költözése. Hogy mi lesz a Várba menetel nyomán fölszabaduló állami ingatlanokkal, arról még nem döntött a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly, a terv meghirdetésekor úgy nyilatkozott: a Várnegyed rekonstrukciója nemcsak a kormány, hanem minden magyar ügye, amelyre a 2015-ös költségvetésben másfél milliárd forintot különítenek el. Ugyanakkor a KTK most lapunkkal azt közölte: a beruházás előkészítési feladataira a kormány 180 millió forintot biztosított az idei büdzséből.

Hogy mennyibe kerül majd a teljes projekt, egyelőre rejtély: a központ közlése szerint ez csak a beruházás tartalmáról szóló későbbi kormánydöntés után derül ki. Mindenesetre a korábbi hivatalos becslés 200 milliárd forintról szólt, L. Simon László, a Várnegyed fejlesztéséért felelős kormánybiztos pedig még márciusban azt mondta: jövő év végéig 7,9 milliárd forintot költenek el. Az sem világos még, ki hova költözik. Hiába írta meg több sajtóorgánum is már tavaly, hogy a Miniszterelnökség a Karmelita kolostorban kapna helyet, a KTK csak a belügy és a nemzetgazdasági tárca költözését erősítette meg.

A Hauszmann-terv alapján elsőként a Budavári Palota épületegyüttese újulhat meg. A Vár Tabán felőli oldalán a következő években visszaépül az egykori lovarda és istállói, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a lovarda mögötti feljáró. A lovarda az 1944–45-ös ostrom során találatot kapott, de sokkal könnyebben helyreállítható lett volna, mint a Sándor-palota, mégis elbontották.

A beruházás során megerősítik az Ybl-féle támfalakat, illetve felújítják és funkcióval látják el a Karakas pasa tornyát is – közölte szeptemberben a koncepciót bemutató Potzner Ferenc építész. A palota egykori enteriőrjei közül először a Budapesti Történeti Múzeum főbejárata fölötti Szent István-terem műemléki helyreállítása kezdődhet meg, ezt követi majd a trónterem és a Mátyás-terem.

A Hauszmann-tervhez kapcsolódóan nemcsak a beköltözések, hanem a Várból való kiköltözések is érdekesek: például az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) távozása a palota krisztinavárosi szárnyából. Ám mint azt Tüske László főigazgatótól megtudtuk: ők egyáltalán nem bánják a költözést, sőt tizenöt éve erre várnak. Tájékoztatása szerint újra közel szeretnének kerülni törzsolvasóikhoz, az egyetemi diáksághoz, ezért a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti úgynevezett Palotanegyedbe költöznének. Tüske ismertetése szerint az intézmény a Pollack Mihály tér, Bródy Sándor utca, Szentkirályi utca és Múzem utca között elhelyezkedő palotákban, illetve az itt felhúzandó új épületben kapna helyet. Legtöbb olvasójuk a közeli egyetemek diákjai, oktatói közül kerül ki, akiktől így karnyújtásnyi távolságra lennének – mondta a főigazgató. Ám kiemelte: ez csak az egyik oka a költözésnek. Tüske László ismertetése szerint legalább ennyire fontos érv, hogy a jelenlegi, várbeli székhelyük infrastruktúrája elavult, a gépészeti berendezések harminc-negyven évvel ezelőttiek, hatalmas összegeket emészt föl az intézmény fenntartása, és ha a helyén maradna a közgyűjtemény, akkor is teljes fölújításra szorulna. Emlékeztetett: már 2000-ben megtelt az OSZK raktára, átmeneti megoldásként 2003 óta egy úgynevezett pufferraktárat használnak Csillaghegyen. Ezért egy új raktár építése is tervben van, amelynek egyik lehetséges helyszíne a főigazgató szerint Piliscsabán lenne.

Tüske László arra is kitért: az OSZK eredetileg is a Magyar Nemzeti Múzeum hátsó részében volt, és csak harminc évvel ezelőtt helyezték át a Várba. A visszaköltözés tehát egyúttal a gyökerekhez való visszatérést is jelentené – mutatott rá az intézmény vezetője.

Januárban ötletpályázatot írnak ki az új könyvtárra, a főigazgató a maga részéről modern, nyitott, átriumos, több helyszínes, ifjúsági és kulturális központként is működő intézményt képzel el. Kiemelte: a tervezés, a tulajdonviszonyok rendezése, az építés és a rendkívül öszszetett egyéb feladatok miatt szerinte a 2020-as évek közepére valósulhat meg a teljes átköltözés. Addig is rendbe kell tenni a könyvtár informatikai rendszerét, hogy magas színvonalon tudják kiszolgálni a napi ötvenezer látogatót.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a napokban jelentette be: az OSZK költözésének előkészítése a 2018-ig megvalósuló első ütemben 14-15 milliárd forintot emészthet föl. L. Simon László kormánybiztos még márciusban azt mondta: a könyvtár felszabaduló helyét kulturális célokra hasznosítják majd, mert „eszünk ágában sincsen a Horthy által az F épületben állami reprezentáció céljára használt tereket ismét ilyen célokra hasznosítani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.