Első fokon döntenek a Hagyó-perben

A Kecskeméti Törvényszék értékeli a terhelő vagy az azt visszavonó vallomások hihetőségét.

2016. 01. 26. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyó Miklós, a szocialisták egykori „erős embere” volt-e a BKV hűbérura, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester helyettese maffiavezérként működtette-e hazánk legnagyobb közszolgáltatóját, vagy neki és társainak van igazuk, és ők a talpig becsületes emberek, akik a hatóságok áldozatai? – ezt a dilemmát oldhatja fel részben ma a Kecskeméti Törvényszék. A Hagyó-perben ugyanis várhatóan csak egy újabb állomás lesz a mai elsőfokú ítélet.

A 2009-es, akkor még ellenzéki fideszes feljelentések alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányságon indult nyomozás 2012. január elején zárult vádemeléssel, amelyben Hagyó Miklóst és 14 társát bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádhatóság többek között a bizonyítékok és a tanúk névsorának összeállításával, jelentős részben a terhelő vádlotti vallomásokra épülő eredeti vádirat benyújtásával, majd annak többszörös módosításával feltehetően maga is hozzájárult, hogy csak hosszú idő múlva derülhet majd ki jogerősen: létezett-e a korrupciós szimbólummá vált, tízmilliókkal tömött nokiás doboz, s miképpen történt, hogy 2006 és 2010 között százmilliókat fizettek ki a BKV-nál különféle szerződésekre, tanácsadásokra, végkielégítésekre, miközben a cég a csőd szélére jutott.

A botrány hét éve Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV volt humánpolitikai igazgatójának több tíz milliós végkielégítési ügyével robbant ki, ám bizonyítottság híján az ügyész maga kezdeményezte a felmentését. Hagyó Miklósra vallott több vádlott is a nyomozás során, akik a tárgyaláson „visszavonták” korábbi állításaikat. Azt hangoztatták, hogy a terhelő nyilatkozatokat a nyomozók és az ügyészek fenyegetéssel, megfélemlítéssel kényszerítették ki. Így tett a nokiás dobozos vesztegetésről korábban vallott Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, illetve hivatali elődje, Antal Attila is. Vádlott még Mesterházy Ernő, aki 2010 előtt Demszky Gábor főtanácsadója volt, illetve Hagyó Miklós kommunikációs munkatársai: Lelovics Ottó és Mátay-Horváth Éva. Ott ül még Horváth Iván, Hagyó egykori családi ügyvédje, Regőczi Miklós, a közlekedési cég egykori vezérigazgató-helyettese is. Ők az ügyészség szerint valamennyien a bűnszervezet tagjai voltak, ezért rájuk fegyházban letöltendő börtönbüntetést, míg a többiekre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kértek.

A védők szerint azonban a Hagyó-perben nincs bizonyíték, anélkül pedig bűn sincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.