Hatezer ember lehet a bürokráciacsökkentés áldozata

Február végéig döntenek minden kérdéses jövőjű intézményről, 2017-ben újabb leépítés jöhet.

FB
2016. 01. 26. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztériumi háttérintézményeknél idén húsz százalékos létszámleépítést tervez a kormány, a most nem érintett helyeken jövőre a munkavállalók tíz százalékától válnának meg – tudta meg az Index az általuk megszerzett, bürokráciacsökkentésről szóló előterjesztésből. A portál úgy tudja, hogy a 73 érintett intézmény sorsáról maga Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd.

Amint arról mi is beszámoltunk, a miniszterek meglepődtek, milyen háttérintézmények kerültek rá a bürokráciacsökkentési „halállistára”. Az Index szerint Lázár számított arra, hogy a miniszterek lobbizni kezdenek majd az intézményekért, ezért állt elő a legszélesebb listával. Február 10-én döntenek első körben a háttérintézmények sorsáról, ha ott nem határoznak, akkor a végső döntést február végéig hozzák meg a portál szerint. Úgy tudják, nemcsak a megszüntetés jöhet szóba, hanem a létszámleépítéssel kisebbre szabás, vagy a minisztériumokba való beolvasztás is.

Az indoklás szerint az intézmények lassan, átláthatatlanul és pazarlóan működnek, de a tervezetből nem derül ki, hogy a gyorsabb, átláthatóbb és kevésbé pazarló működést hogyan szolgálná a bürokráciacsökkentés.

Az viszont kiderül belőle az Index szerint, hogy a megszüntetés után akarják megvizsgálni, hogy egy adott intézmény feladataira egyáltalán szükség van-e, azaz semmilyen hatástanulmányt nem végezhettek az előterjesztés megfogalmazását megelőzően. Egy névtelenséget kérő miniszterelnökségi forrás az Indexet arról tájékoztatta, hogy most gyűjtik össze a végleges érveket, majd mindent a miniszterelnöknek terjesztenek fel.

A kirúgandó embereknek a végkielégítés három-négyszeresét ajánlják, ha – brit mintára – vállalják, hogy évekig nem vállalnak munkát a közszférában. A leépítés olyan helyeket érint, ahol harmincezren dolgoznak, ennek a húsz százaléka hatezer fő – ennyi embert rúghatnak ki idén, számolgatta az Index.

Másképp kalkulált viszont a Világgazdaság, szerintük huszonnégyezer embert és kétszázmilliárd forint állami támogatást érint a tervezett átszervezés, amely sokkal inkább a források újraelosztásáról, mint a spórolásáról szól – véli a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.