Közoktatás: „A rendszer már most működésképtelen”

Nyílt levélben követelnek érdemi intézkedést a kormányzattól a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusai.

MNO
2016. 01. 07. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha valahol elromlik a fénycső vagy kiég egy izzó, akkor kérdés, hogy az oktatáshoz kell fény vagy nem kell fény.” – Már egy ilyen apróság is gondot okoz ma a közoktatásban a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke szerint. A gimnáziumoknak ugyanis több fenntartójuk is van: míg a szakmai részért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), addig a létesítmény üzemeltetéséért általában a helyi önkormányzat felel. Egy izzócserénél pedig ki kell várni, míg eldől, ki állja a számlát. A többi közt ezeket az apró, de mindennapos problémákat elégelték meg a miskolci tanárok, és írták meg nyílt levelüket.

„A közoktatás rendszere nagyon összetett rendszer, amibe folyamatosan belenyúlnak kisebb-nagyobb változtatásokkal, és ezek, mint a rossz fogaskerekek, összeakadnak, és egyszerűen úgy érezzük, hogy a rendszer most már működésképtelen. Tehát fenntarthatatlanná vált így a rendszer, az ilyen apró finomhangolással nem javíthatók a dolgok, egy komplex átalakításra lenne szükség. Sajnos, amik az elmúlt időszakban bekövetkeztek reform címén, azok nem reformok, hanem ötletparádé, ami össze lett gyúrva egy rendszerré, és ez képtelen működni” – közölte a Hír TV-vel Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

A nyilvánosság előtt a területi Klikkel is próbálkoztak, jelezték a gondokat. „Ők továbbították ezt a levelet a Klik országos vezetőségének, ahonnan úgy tudjuk, hogy ez átkerült az államtitkárságra is rögtön” – tette hozzá Pilz Olivér.

„A Herman Ottó iskola esetében javasolnám az intézményfenntartót megkeresni, hiszen a megkeresés és a párbeszéd kezdeményezése a fenntartó felé szólt” – reagált Czunyiné Bertalan Judit. Bár rendszerszintű problémákat jeleznek a miskolci pedagógusok, a köznevelési államtitkár nem tartja magát illetékesnek az ügyben. Sajtótájékoztatóján csak a szeptemberi, 3,4 százalékos béremelést jelentette be.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint azonban a miskolciak egyáltalán nem túloznak. „Ma a köznevelés rendszere borzasztó nagy bajban van. Radikális változtatásokra van szükség, mert ha ez így folytatódik, ennek elsősorban a tanulók látják kárát – mondta Galló Istvánné a Hír TV-nek, és hozzátette, a pedagógusok és a nevelőmunkát végzők is a tűrőképesség határán vannak, a visszajelzések is ezt mutatják a dolgozók részéről.

A miskolci pedagógusok az ország többi gimnáziumának is elküldték nyílt levelüket, abban bíznak, hogy kollégáik is csatlakoznak kezdeményezésükhöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.