Több pénz, kevesebb orvos

Rövidültek a várólisták, alakulóban az e-egészségügyi rendszer, ám sok a betöltetlen praxis.

Kuslits Szonja
2016. 01. 04. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi dolgozók mozgóbérelemeit – ügyeleti, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok – idén is a béremelés során megemelt alapilletményhez igazítják majd. A mozgóbérek „kiengedésével” kapcsolatos módosítás, amely a nemrégiben elfogadott egészségügyi salátatörvényben szerepelt, 77 103 dolgozót érint. Az érintett szakdolgozók jövedelme ezzel átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb. A minisztérium szerint erre a feladatra 12,8 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre.

December végén elfogadták azt az egészségügyi salátatörvény-módosítást is, amely megteremti az Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) működtetésének jogi háttérét. Az EESZT-ben a megfelelő jogosultsággal rendelkező szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára a páciens minden lelete és felírt receptje megtekinthető lesz online. Az e-egészségügyi rendszerrel jelentős változások várhatók az ellátásban. A 2016 elején induló programhoz 12 intézmény csatlakozott – kórházak, a hozzájuk kapcsolódó háziorvosi rendelők és gyógyszertárak. Azok a betegek, akiket itt kezelnek, már nyilatkozhatnak arról, szeretnék-e, hogy adataikhoz más egészségügyi ellátóhelyek is hozzáférhessenek és ezzel egyszerűbbé váljon az ellátás és az adminisztráció. A tervek szerint az EESZT használata 2017-től kötelező lesz minden egészségügyi intézményben.

A 2016-os változások listájából az Emmi nem hagyta ki az augusztus 1-jétől hatályos, alapellátásról szóló törvényhez kapcsolódó rendeleteket sem. Mint írták, az első végrehajtási rendeletek 2016. január 1-jén léptek hatályba, ezek egyebek között a csoportpraxisok, praxisközösségek kialakítási szempontjait, az egészségfejlesztési irodák (EFI) jogállását és a települési egészségterv részletszabályait tartalmazzák. Szerettük volna megtudni, pontosan mit tartalmaz a rendelet, illetve milyen részleteket lehet tudni a csoportpraxisokról és a települési egészségtervről, de a kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A tavalyi legfontosabb, egészségügyet érintő intézkedések között szerepel, hogy 2016. januártól minden területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis havi 130 ezer forint plusztámogatást kap, amelyet a rendelő fenntartási költségeire fordíthat. A 2016. évi költségvetésben pedig újabb 10 milliárd forint került a háziorvosi rendszerbe – írta az Emmi.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok problémájának kezelésére egyébként tavaly is pályázatot hirdetett. Ennek ellenére – ahogy arról korábban beszámoltunk – a tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatokról vezetett nyilvános lista szerint 238 körzetben volna szükség háziorvosra. Letelepedési támogatásra 33, a praxisjog vásárlását segítőre 48 pályázat érkezett, a két programra tehát összesen 81 pályázatot nyújtottak be.

– Hogy hány pályázat minősíthető nyertesnek, december közepéig válik véglegessé, és 2015. december 31-ig dől el, hogy ténylegesen hány orvos köti meg a támogatási szerződést – korábban így válaszolt Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László Györgynek írásbeli kérdésére. Az eredményekről azonban azóta sem tudni semmit.

Új támogatási formát vezetnek be a fiatal szakorvosok és kórházi, klinikai szakgyógyszerészek részére is. Ennek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követően legfeljebb öt évig bruttó 151 ezer forint havi támogatásban részesülnek azok a kezdő szakorvosok, akik Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak teljes munkaidőben. A támogatást 2016. január 1-jétől folyósítják azoknak, akik 2015. augusztus 31. után szereztek szakorvosi szakképesítést, vagy azelőtt tettek szakvizsgát, de részesültek a rezidenstámogatási program ösztöndíjaiban. Ezt a változást egyébként a kormány már tavaly nyáron beharangozta, a támogatás célja, hogy itthon tartsák a fiatal szakorvosokat. Az Emmi tájékoztatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy január 1-jétől egymilliárd forint többletforrást különítenek el a budapesti szuperkórház tervezésére. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy hol lesz az intézmény. Bár ősszel még decemberi bejelentésről szóltak a hírek, az államtitkárság hallgat. 2016 elején mindenképpen dönteni kellene ahhoz, hogy még ebben a ciklusban elkezdődhessen az építkezés.

Az InfoRádiónak korábban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere neuralgikus pontnak nevezte a helyszín kérdését, jelezve, a legtöbb érv Buda mellett szól, de azt is mérlegelni kell, hogy hol van megfelelő méretű, jól megközelíthető terület. Megjegyezte, hogy egy megfelelő hídhoz közeli kórház a pesti oldal ellátásában is részt vehet.

Az Emmi emlékeztetett, tavaly ötmilliárd forint célzott többletforrást fordítottak a várólisták csökkentésére is. A program kezdete (2012) óta a várólistán szereplő betegek száma 70 ezerről mintegy 35 ezerre csökkent. A műtétek elvégzése – illetve a várakozási idő csökkentése érdekében – lehetőség van arra, hogy amennyiben a beteg beleegyezik, másik kórházba irányítsák át.

A várólisták csökkentése mellett 2015 egyik előrelépése, hogy a kormány elfogadta azt a jogszabályt, amely kötelezővé teszi a közfinanszírozott CT, MRI diagnosztikai szolgáltatók számára, hogy rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén 14 napon belül a diagnosztikai vizsgálatot elvégezzék.

Ezzel csupán az a probléma, hogy hiába a korai CT- vagy MRI-vizsgálat, ha most is hónapokba telhet, mire megfelelő kezeléshez jutnak a páciensek, pedig nekik minden nap számít – nyilatkozta lapunknak korábban Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház igazgatója. Kifejtette, hogy a kiegészítő vizsgálatokra továbbra is sokat kell várni. Ráadásul egy daganatot a CT vagy az MRI önmagában nem is képes igazolni, hiszen a korrekt diagnózis rendszerint csak szövettani vizsgálattal állítható fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.