Kész átok a Klik pénzelosztója az iskoláknak

Tanári ingyenmunka, zsebből finanszírozott szakkörök szegélyezik a központosítás útját.

MNO
2016. 02. 16. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt hónapja nyert pályázati forrásokat egy középiskola egy tehetséggondozó műhelyprogramhoz, amely azóta lassan már véget is ért – írják.

Az ügy érdekessége, hogy a tanárok saját zsebből finanszírozzák, ugyanis a Klik szeptember óta nem fizeti ki a megnyert összeget.

Nem tudni, hol akadt el a pénz: a minisztériumnál vagy a Kliknél, és arról sincs információ, hogy az áldozatkész tanárokat mikor kárpótolja a központ. A pályázat hivatalos státusa azóta is „szerződéskötés alatt”.

A több hónapos tehetséggondozó műhelyhez elvileg kétmillió forintot kapott volna az iskola. Ebből az összegből a tanítási idő utáni foglalkozásokhoz táblagépeket vásároltak volna, fizették volna a pluszmunkát vállaló tanárokat és külső előadókat, még enni- és innivalót is vettek volna a diákoknak.

Azonban hiába pályáztak sikerrel, a szerződéskötés egyre csak csúszott, október végén ennek ellenére elkezdték a munkát – ők is és a külső előadók is ingyen, hozomra, tabletek helyett a gyerekek okostelefonját használva, a költségeket pedig a tanárok és az iskola közösen állta az élelmiszertől a kiadványok kinyomtatásáig. A Klik érdemben azóta sem válaszolt nekik.

Egy megszólaltatott középiskolai vezető szerint a különféle támogatások, pályázati források felhasználásával kapcsolatos ügymenetek kapcsán elmondta,

már azok az önkormányzatok is besokalltak a Kliktől, amelyek kezdetben a szervezeten keresztül juttatták el a támogatást az iskoláknak

például eszközök beszerzéséhez. Ma már inkább az iskola alapítványán keresztül adják a pénzt. Emellett arra is panaszkodott, hogy az engedélyeztetés is borzasztóan körülményes és személytelen a központnál. Kétlépcsős procedúrát kell végigcsinálni akkor is, ha az iskola pályázni szeretne, mert a pályázati anyagot előzetesen engedélyeznie kell a Kliknek is, ahová a határidő lejárta előtt egy héttel kell eljuttatni a pályázati anyagot.

És ha sikerül is nyerni, fennmarad a kérdés, vajon mikor utalja a központ a pénzt. A Klik ugyanis szinte mindenre, még egy számítógépre, projektorra is csak közbeszerzés után adja ki az iskola pénzét, ami nehézkessé teszi a vásárlást, de még a gyerekek repülőjegyeit is tendereztetni kell, ha például cserediák-programra nyer pénzt az iskola, ez sokszor még drágább is, mint lecsapni a fapados ajánlatokra – példálózott a megszólaltatott pedagógus.

Bár az Emmi illetékes háttérszervezeténél már próbáltak lazítani ezen, elektronikai eszközöknél 100 ezer, más esetekben 300 ezer forint alatt mentességet adva a tendereztetés alól, a pénzt a Kliknek utalják, ahonnan kizárólag közbeszerzéssel lehet pénzhez jutni. A kör így bezárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.