Kis szabálysértés belefér a Kúria szerint

Baka András tanácsa úgy döntött: rendben volt a kamarai választás. A volt főbíró ellen elfogultság miatt volt kifogás.

2016. 02. 13. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatta a Kúria Baka András vezette tanácsa tegnap a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) 2014-es tisztújításának öszszes határozatát megsemmisítő korábbi jogerős ítéletet, és kimondta: az első- és másodfokú bíróságok jogsértő módon adtak helyt a 19 kamarai tag által benyújtott keresetnek. A Kúria szerint a tisztújítás jogszerű volt, és ha voltak is általa „kisebbnek” minősített jogszabálysértések, azok nem számítanak, mert sokkal fontosabb a civil szervezetek, így a kamarák önkormányzatisága, belső autonómiája. A volt főbíró vezette tanács az európai bíróságok esetjogára hivatkozva azt állította: az államnak és az igazságszolgáltatásnak szűk a mozgástere a civil szféra önkormányzatiságával kapcsolatos ügyekben, és csupán „nagyobb” jogsértések esetén léphet fel. Vagyis ami nincs konkrétan szabályozva egy civil szerveződésnél, abba a bíróság nem szólhat bele.

A 19 felperes egy része az Ügyvédi Összefogás Egyesület tagja. Az egyesület elnöke, Bártfai Beatrix lapunknak kijelentette: nem értenek egyet az ítélettel, mivel szerintük a másodfokú bíróság jogerős döntése minden vonatkozásában jogszerű és megalapozott volt. Hozzátette: megvizsgálják, hogy az ítélet nem vet-e fel alkotmányossági aggályokat, illetve nem sért-e alapjogokat, aminek következtében az illetékes európai bírósághoz fordulhatnak. Felidézte: az ügyvédi összefogás eredeti céljai – úgymint a kamarai nyilvánosság kiterjesztése, a korszerű és tisztességes eljárási szabályok megalkotása és a kamarai tisztségviselés valódi közmegbízatásként történő kezelése – nem változtak. Az elnök hangsúlyozta: egyesületük minden jogi eszközt igénybe vesz, és eddig is minden rendelkezésre álló jogi lehetőséget kimerített azért, hogy az ügyvédi társadalmat érintő súlyos jogi anomáliákat orvosolják, a Kúria azonban másképp döntött, ugyanakkor a végső ítéletet az ügyvédek a kamara közgyűlésein és választásain maguk tudják meghozni.

Ismert, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly szeptemberben jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, megsemmisítette a BÜK 2014-es tisztújításáról szóló határozatokat, és a választás megismétléséről döntött. Az ítélőtábla is úgy találta, a kamarai szavazatszámlálásban arra nem jogosult személyek is részt vettek, illetve a választási bizottságban olyanok is szerepeltek, akiknek bizottsági tagsága összeférhetetlenség miatt jogsértő volt. Ám míg az elsőfokú tanács csupán apróbb formai szabálytalanságok miatt semmisítette meg a határozatokat, addig másodfokon úgy ítélték meg, súlyos szabálysértések történtek.

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület a tegnapi döntés előtt elfogultsági kifogást nyújtott be Baka András ellen, akit korábban idő előtt – a Kúria életre hívásakor – távolítottak el a Legfelsőbb Bíróság éléről, s ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán beperelte a magyar államot. A perben olyan ügyvéd képviseli, akit a vitatott tisztújításon a fegyelmi bizottság tagjává választottak, tehát elemi érdeke fűződött a kúriai eljárás eredményéhez. Ennek ellenére az elfogultsági indítványt elutasították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.