Kiss ügye a Kúriánál

Napokon belül döntenek a rendőr tábornok kérelméről.

Szemán László
2016. 02. 19. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a jogerősen 4 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok. Kiss Ernőt vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolták, első fokon 3 év börtönbüntetést kapott a Fővárosi Törvényszéken, ezt súlyosbította másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.

A jogerős ítélet szerint Kiss Ernő közvetítőként tüntette fel magát egy olyan ügyben, amelyben pénzt kértek Kocsis Istvántól, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatójától, hogy az ellene indult büntetőeljárás számára kedvező fordulatot vegyen. A vesztegetési pénz részeként 2011-ben Kiss az otthonában 120 ezer eurót vett át Szász Andrástól, Kocsis István volt főtanácsadójától, aki szintén gyanúsított a Kocsis ellen indult büntetőeljárásban. A vád szerint a perben nem szereplő, Szabó nevű ember 6 millió eurót követelt a büntetőeljárás megszüntetéséért. Kocsis 2011. december 21-én tett feljelentést zsarolás miatt, miután az ügyében nem történt semmi. (Kocsist kétmilliárd forint kárt okozó hűtlen kezelés vádjával tavaly bíróság elé állították, ahol – nem jogerősen – felmentették, Szász András 2 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.) A per idején elhangzott: Kiss Ernő mondta azt, ahhoz, hogy Kocsisék büntetőügye kedvezően záruljon számukra, Polt Péter legfőbb ügyészt és Pintér Sándor belügyminisztert kell megvesztegetni. Állítólag ez hallható a Nemzeti Védelmi Szolgálat által titokban rögzített egyik beszélgetésében, ám ezt a bíróságon nem játszották le, bár bizonyítékként kezelték. Molnár Csaba, Kiss védője szerint törvénytelenek voltak a lehallgatások, így nem is használhatták volna fel őket. Kiss az eljárásban végig azt hangoztatta, hogy ő nem követett el bűncselekményt. Mint ahogy a Szásztól kapott 120 ezer euróra is magyarázatot adott: ő írta Kocsis és Szász vádlotti vallomásait, és segítette az ügyvédeik munkáját, amiért 300 ezer euróban állapodtak meg.

Úgy tudjuk, a rendőr tábornok és ügyvédje, Molnár Csaba felmentést kér a harmadfokon eljáró Kúriától, vagy pedig az elsőfokú tárgyalás újraindítását, mivel álláspontjuk szerint egy sor, a vádlott mellett szóló kérdés nem lett tisztázva, a tanúk, a sértettek folyamatos ellentmondásba kerültek még önmagukkal is a perek során. A Kúria napokon belül dönt, hogy befogadja-e Kiss Ernő felülvizsgálati kérelmét; ha igen, akkor megvizsgálják a beadvány tartalmát, és döntést hoznak arról, helyt adnak-e a kérelmüknek, felmentik Kiss Ernőt, vagy elrendelik a tárgyalás első fokon való újrakezdését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.