Politikusi gyarapodás kérdőjelekkel

Szijjártó a szüleinek törleszt. Gyurcsány osztalékjövedelme csökkent. Vonának nincs se lakása, se autója.

Markotay Csaba
2016. 02. 02. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy meglepetést nem okozott a képviselők, kormánytagok, illetve az állami vezetők most nyilvánosságra került, 2015-re vonatkozó vagyonnyilatkozata. Ahogy a korábbi években, ezúttal sincs megfelelő magyarázat több esetben a vagyongyarapodásra, amit ugyan indokolhat, hogy a családtagok vagyona változott – csakhogy ez nem nyilvános.

Tovább gyarapította ingatlan vagyonát tavaly a Miniszterelnökséget vezető miniszter, akinek már tavalyelőtt is 19 ingatlana volt. Lázár János 2015-ben még egy hathektáros erdőt, valamint egy tizenhat hektáros vegyes művelésű területet vásárolt, igaz, a vagyonnyilatkozat szerint ezek az adásvételek még folyamatban vannak. Lázár János egyúttal a kötvényei értékét is növelte a korábbi 34-ről 42 millió forintra.

Több mint 1 millió forintos miniszteri fizetéssel egészült ki Rogán Antal havi jövedelme, de a politikusnak már csak 507 ezer forint megtakarítása van. A II. kerületi luxuslakásának területe viszont nem nőtt tovább. Emlékezetes, korábban Rogán Antalnak többször is korrigálnia kellett Pasa parki lakásának, illetve balatonlellei villájának alapterületét. Kevesebb lett bő egymillió forinttal a banki tartozása is, ami így szűk 29 millió forint.

Sok kérdést is felvetettek a hétfőn nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatok. Nem derül ki például a külgazdasági és külügyminiszter vagyonnyilatkozatából, hogy mi lett az eladott dunakeszi ingatlanából származó pénzzel. Szijjártó Péternek ugyanis már csak egy dunakeszi háza van, és 15 millió forinttal csökkent a szülei felé fennálló adóssága. Az eladott ingatlan értéke becslések szerint 30 millió körül lehetett, így nincs magyarázat a teljes összegre. Elképzelhető, hogy a válasz a felesége vagyonnyilatkozatában rejlik, ám az nem nyilvános.

Amint arra a NOL.hu rámutatott, nem derült ki L. Simon László vagyonnyilatkozatából sem, hogy miből telt a családjának 300 millió forintnyi állami föld megvásárlására. A portál szerint a miniszterelnökségi államtitkár családjának vagyona még a földvásárláshoz szükséges hitel önrészére sem lenne elég.

Ami a további minisztereket illeti, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter továbbra is résztulajdonos két II. kerületi lakóházban, ahogy két karcagi telke is megmaradt. A fejlesztési minisztérium vezetője, Seszták Miklós megtartotta három kisvárdai ingatlanát, emellett van még egy budapesti, XIII. kerületi lakása. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének ingatlan vagyontárgyai között továbbra is szerepel egy XIII. kerületi lakás, de a három bükkszentkereszti ingatlana mellé 2015-ben vásárolt még egy beépítetlen területet a településen. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ingatlan vagyona nem változott, ahogy megtartotta Toyota Corolláját is. Simicskó István honvédelmi miniszter egyáltalán nem tüntetett fel ingatlan vagyont a nyilatkozatában, van viszont egy Ford Focusa, és megtartotta 19,5 millió forintot érő kincstárjegyét.

Az egyik leggazdagabb kormánytag, Pintér Sándor belügyminiszter ingatlan vagyona nem változott: továbbra is lakások, házak, földek, nyaralók vannak a nevén. Megtartotta 1995-ben örökölt Wartburgját, és továbbra is összesen csaknem egymilliárd forinttal tartoznak neki. Nem változott az ingatlan vagyona Trócsányi László igazságügyi miniszternek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek sem.

A közjogi méltóságok vagyonnyilatkozatában leginkább csak a megtakarítások összege nőtt. Az Áder János köztársasági elnök folyószámláján lévő összeg hárommillió forinttal emelkedett, és életbiztosításának értéke is nőtt. Kövér László házelnöknek is az életbiztosításai emelkedtek, illetve pénzintézeti számlakövetelése a korábbi 2 millió forint után tavaly már 2,5 millió forint volt.

Az ellenzéki frakcióvezetők a bevallásuk szerint nem dúskálnak az ingó vagy ingatlan vagyonban. A jobbikos Vona Gábor – a 2014-es évhez hasonlóan – nem rendelkezik sem lakással, sem autóval, mindössze egy 730 ezer forintos, értékpapírban elhelyezett megtakarítást tüntet fel. Míg 2014-ben még volt bevétele könyvkiadásból, az elmúlt évben ez már elmaradt. Az MSZP-s Tóbiás József továbbra is felerészben tulajdonosa az érdi, 165 négyzetméteres házának, bár jelezte, hogy még mindig el akarják adni, és már előszerződést is kötöttek egy másik ingatlanra. 2014-ben még másfél millió forint készpénze volt, tavaly ez az összeg már nem volt meg, ráadásul tízmilliós hitele mellett egyről hárommillió forintra nőtt a magánszemélyekkel szembeni tartozása. Az LMP frakcióját vezető Schiffer András nevén továbbra is egy XIII. kerületi, 85 négyzetméteres társasházi lakás van, autója, vagy más nagy értékű ingósága viszont nincs. Hitele sincs, ráadásul több mint hárommillió forinttal tartoznak neki.

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában találni érdekes részeket. A Demokratikus Koalíció elnöke 2014-ben még több mint 168 millió forintos osztalékra tett szert a tulajdonában álló Altusból, tavaly ugyanakkor egész évben már „csak” 74 milliós bevétele volt. Ingatlan vagyonában nincs változás: a nevén van egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakás, illetve felerészben tulajdonosa a csaknem 3300 négyzetméteres kötcsei telken álló, 267 négyzetméteres családi háznak. Ez utóbbira feleségével közösen felvett jelzáloghitele tavaly év végén valamivel több mint 63 millió forint volt, vagyis egy év alatt csaknem 4 milliót tudott törleszteni. A kormánypártok elégedetlenek a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatával. A KDNP-s Hollik István tegnap arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc vállalata a közelmúltban harmincszoros áron eladta a hengergumizással foglalkozó cégben meglévő többségi részesedést, és ezért majdnem egymilliárd forintot kapott, ám ez az összeg semmilyen formában nem szerepel a bevallásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.